Vijf jaar nadat faillissement ternauwernood werd afgewend staat tophockey bij Laren opnieuw onder druk: Het is allemaal erg onzeker

13 juni.- De Larensche Mixed Hockey Club zit opnieuw in de financiële problemen. In de afgelopen jaren leek het beter te gaan, maar vijf jaar nadat een faillissement ternauwernood werd afgewend, is het weer mis.

Hoe erg het precies is, moet de komende tijd blijken. Interne commissies brengen in kaart hoe het ervoor staat. Wel is zeker dat het tophockey geraakt gaat worden. Sterker, de eerste klap is al gevallen. Vlak na de laatste wedstrijd van het seizoen stapte Robert-Jan Cox - coach van het eerste damesteam, dat op het hoogste niveau speelt - plots op. Dat terwijl hij enkele weken eerder juist nog toegezegd had te zullen blijven. Over zijn exacte beweegredenen wil Cox weinig kwijt, anders dan dat de ’voorwaarden om tophockey te bedrijven’ zijn veranderd, waardoor hij het niet meer zag zitten door te gaan. ,,Het is niet aan mij om daarover naar buiten te treden. Ik kan alleen maar over mezelf praten.”

Inmiddels is na onderzoek van deze krant naar voren gekomen dat het bij die voorwaarden om de vergoeding van de speelsters gaat: er moet flink worden ingeleverd. Dat dit pas laat door het bestuur bekend werd gemaakt, viel niet goed in de kleedkamer. De speelsters gaan nog met de club in gesprek, maar gevreesd wordt dat als een aantal vertrekt, de hoofdklasser het huidige niveau niet kan vasthouden.

Vorige crisis

Laren is lang niet de enige hockeyclub die met financiële problemen kampt, maar dat het juist bij deze vereniging opnieuw gebeurt, is wel verrassend. Vijf jaar geleden werden de club en het tophockey gered, mede dankzij een omstreden eenmalige contributieverhoging. Laren kon niet meer meedoen met het grote geld en leverde in. De damesploeg bleef wel overeind, maar niet meer op het niveau van weleer. Clubiconen als Naomi van As, Kim Lammers en Joyce Sombroek stopten in de afgelopen jaren en Laren had niet de financiële middelen om dat op te vangen. Ook werd het lastiger topspeelsters, zoals Laurien Leurink, vast te houden. De international vertrok vorig jaar naar SCHC.

Of de huidige selectie met het verminderde aanbod akkoord gaat, is twijfelachtig. De speelsters van Dames 1 willen niet openlijk reageren, maar ontkennen de commotie niet. Hopende op een oplossing houden ze voorlopig radiostilte. Bronnen in en rond de club zeggen wel te vrezen voor een leegloop als één van de bepalende speelsters vertrekt. Daar zal immers geen adequate vervanger voor kunnen worden aangetrokken, waardoor het voor een ander weer minder aantrekkelijk is te blijven. Ook zal de club het aangetaste vertrouwen moeten herwinnen. Inmiddels is er wel een coach voor het nieuwe seizoen gevonden. Marc Materek, die werkzaam was bij de heren van overgangsklasser Groningen, wordt de opvolger van Cox.

Sneeuwbaleffect

Ook Heren 1 maakt zich zorgen. De ploeg degradeerde na de vorige crisis uit de hoofdklasse, waarin het jarenlang had gespeeld. Met een nieuw team werd langzaam weer de weg omhoog gevonden en vorig jaar promoveerde Laren naar de nieuw opgezette promotieklasse. Coach Nanco Jansonius werd aangetrokken, maar hij was nog niet binnen of er ontstond een ware leegloop. Ondanks de promotie had het herenteam een roerig jaar gekend, met een slechte sfeer en een trainerswissel. Omdat lang onduidelijk was hoe het team eruit ging zien en wie er voor de groep kwam te staan, kozen sommige spelers voor een andere club. Dat veroorzaakte het beruchte sneeuwbaleffect, waarbij de een na de ander vertrok.

Laren heeft altijd een goede band onderhouden met de Australische hockeyers die er in de hoogtijdagen speelden en dankzij die connecties kreeg Heren 1 een kwaliteitsinjectie. De Australiërs Sam Liles en Matthew Willis werden toegevoegd aan de selectie. Laren betaalt het duo reiskosten om naar Nederland te komen en in de winter- en zomerstop terug te kunnen vliegen. Daarbij zorgt de club voor huisvesting en krijgen ze een vergoeding voor levensonderhoud. Of er nog geld is om de twee, die vorige week op het vliegtuig naar huis zijn gestapt, terug te halen, is de vraag. Jansonius: ,,Ik hoop heel erg dat we ze kunnen behouden, het zijn ’moordgasten’. Niet alleen voor ons team, ook met hun uitstraling en het werk dat ze doen op de club. Dit zijn niet de onderwerpen waar je het over wil hebben, het is allemaal erg onzeker.”

Het bestuur van Laren geeft, bij monde van voorzitter Peter Havenga, aan in dit stadium niet inhoudelijk te willen reageren.

Bron: Gooi en Eemlander   Foto:Peter Belinfante
Ga terug

Publicatie datum: 13-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

IJspret

12 nov.- De dagen worden weer korter en donkerder, de tempera- tuur daalt; dan weet je dat het er weer aan zit te komen... “Winter Village” de ijsbaan in Laren, een jaarlijks terug- komend evenement op de B  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

6,5°Cdi
7,5°Cwo
7°Cdo
8°Cvr

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 92: Pandelaar

7 nov.- Culinair nieuws in Laren! Ron Blauw, de man die vrijwillige twee van zijn behaalde Michelinsterren – waarvoor iedere Nederlandse chefkok een moord zou doen- in het putje gooide, opent dit voorjaar in ‘De Coeswaerde’ de Ron Gastrobar Indonesia, een één-op-één-kopie van zijn zaak in Ouderkerk aan de Amstel.   Samen met ‘De Gouden Leeuw’ was dit pand in bezit van de Larense horecaf  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]