Opinie: kanttekeningen bij voorgestelde fusie van Gooise archiefdiensten

27 aug.- Een ronduit positief persbericht en dito persbijeenkomst, afgelopen donderdag in het voormalige burgerweeshuis in Naarden-Vesting. De voorgestelde fusie van de regionale archiefdiensten in Hilversum en Naarden heeft louter voordelen, heette het. Maar is dat wel zo?

Bij het persbericht zat het venijn in de staart. En in één klein woordje. Het pand aan de Cattenhagestraat wordt na de fusie boegbeeld én bezoeklocatie van het nieuwe Archief Gooi en Vechtstreek. De studiezaal in Hilversum blijft ’voorlopig op gezette tijden open’ voor bezoekers. En in dat woordje ’voorlopig’ ja, daar zit ’em net nou de kneep. Voorlopig is een heel rekbaar begrip. In een (ongetwijfeld kostbare) businesscase adviseerde het door beide gemeenten ingehuurde externe bureau in november 2017 nog om de ’fysieke’ studiezaal aan de Oude Enghweg ’de eerstkomende jaren’ open te houden. Wat er in de actualisering van dit onderzoek staat, is niet bekend. Wel dat de colleges van Hilversum en Gooise Meren een streep hebben gezet door dat ’eerstkomende jaren’ en er ’voorlopig’ voor in de plaats hebben gezet.

Bezoekers

Onder toeziend oog van de regenten van het burgerweeshuis legden wethouder Wimar Jaeger en archivaris Karin Abrahamse donderdag uit dat ’hun’ lees- en studiezaal dicht kan en dicht moet. Dat heeft alles te maken met het fors teruglopend aantal bezoekers.

Precieze cijfers hadden zij niet paraat. Maar toen archivaris Niels van Driel meldde dat de studiezaal in Naarden jaarlijks zo’n 560 bezoekers trekt, stelde Abrahamse dat het Hilversumse cijfer in dezelfde orde van grootte is. In Naarden is dit aantal al een tijdje stabiel. Terwijl in Hilversum, zo staat te lezen in de businesscase, het aantal bezoekers fors daalde, van 1744 in 2014 naar 710 in 2016.

Helft weg

,,Na de digitalisering van de bouwvergunningen bleef de helft weg’’, gaf Abrahamse vorige week een voorbeeld. De archivaris vergat daarbij te melden, dat de (wettelijk verplichte) dienstverlening aan de Oude Enghweg in de afgelopen jaren flink is teruggeschroefd. De lees- en studiezaal is nu nog maar twee dagen per week geopend. ’De voornaamste reden hiervoor was het vrijmaken van capaciteit voor projecten die leiden tot digitalisering van de archieven en omvorming naar digitale dienstverlening’, aldus het jaarverslag 2016. Archiefmedewerkers kunnen blijkbaar geen twee dingen tegelijk doen: op de studiezaal af en toe een bezoeker helpen en de rest van de tijd lekker digitaliseren.

Halveren

Het bezoek is bewust onaantrekkelijk gemaakt. Niet alleen door de tijden ernstig in te korten, maar ook door de ruimte te halveren, waarbij de bibliotheek het veld ruimde. Het een en ander oogt eerder als een bezuiniging dan een keuze ten voordele van (amateur)historici en anderen die in geschiedenis zijn geïnteresseerd.

Protestbrief

Dat spreekt ook uit de protestbrief van Tussen Vecht en Eem (namens een tiental historische organisaties) en de Hilversumse Historische Kring ’Albertus Perk’. Tegen de fusie hebben zij geen bezwaar, wel tegen de sluiting van de studiezaal. De organisaties protesteerden al eerder, tevergeefs, tegen de halvering van de ruimte en de aanslag op de openingstijden. ’Dit betekent een drastische teruggang in de mogelijkheden om het archief te bezoeken en de uitstraling lijdt hieronder, terwijl het archiefbezoek juist moet worden gestimuleerd.’

Véle jaren

Verder wijzen de organisaties erop, dat niet alle archieven zullen worden gedigitaliseerd. Op mijn vraag hoeveel procent inmiddels is gedigitaliseerd, kwam vorige week geen antwoord. Maar alleen al de meest gebruikte bronnen digitaliseren, zoals het plan luidt, is een klus van véle jaren.

In de nabije toekomst gaan de deuren van de studiezaal dicht. Wie een nog niet gedigitaliseerd ’Hilversums’ archiefstuk wil bestuderen, kan zich dan volgens Jaeger gewoon in Naarden vervoegen. ,,Wij zorgen er natuurlijk voor dat er een dienst is, die bronnen uit Hilversum hier op tafel brengt.”

Pendelen

Een koerier die tussen Hilversum en Naarden pendelt met een stapel oude papieren? Wat moet zo’n gratis service wel kosten? Abrahamse kwam met een ander optie: ’scanning on demand’. Maar wie betaalt dat, de aanvrager? Ten slotte is er nog een inhoudelijk argument tegen de sluiting. Historici en andere onderzoekers/bezoekers weten vaak niet al voor aanvang welke stukken zij nodig hebben: van het een komt het ander.

Tonnen?

Het kan zijn dat fusie allerlei voordelen biedt. Maar de presentatie van Hilversum en Gooise Meren zoomt wel heel erg in op de positieve aspecten. Hoeveel geld gaan bijvoorbeeld al die ingehuurde externen kosten, de extra medewerkers, de overgang naar één dienst? Tonnen?

Ten slotte een klemmende vraag. Alle bezoekers en medewerkers worden in de toekomst geconcentreerd in Naarden. Biedt dit historische pand wel voldoende plek en voorzieningen voor al die mensen?

Kritisch kijken

Misschien moeten de raadsleden in alle betrokken regiogemeenten nog eens kritisch kijken naar wat de colleges van Gooise Meren en Hilversum er nu, met de rekenmachines in de hand, doorheen willen jagen.

Bron: Gooi en Eemlander Eddie de Paepe
Ga terug

Publicatie datum: 27-8-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid kan alleen maar als je je geld op orde hebt en samenwerkt met de buren

8 sept.- "Een erfgooier is nu eenmaal niet iemand die men op de tenen moet gaan staan, in casu in zijn rechten tekort moet doen. Dan verzet hij zich hevig, toont zich zolang koppig en onhandelbaar totdat hij verkregen heeft wa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

15°Cwo
15°Cdo
13,5°Cvr
13°Cza

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 89: De Singers

16 okt.-Waarom heeft het echtpaar Anna en William Singer, hun miljoenenvermogen honderd jaar geleden nooit aangewend om kunst te kopen van nu wereldberoemde schilders als Piet Mondriaan of Bart van der Leck die in Laren vlak bij hen om de hoek woonden. Had de zoon van de Pittsburghse staalmagnaat er geen oog voor? Was het hun behoudende, nogal zoet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]