Is Hilversum gek geworden?

3 mei.- Is Hilversum gek geworden?

 Ik besef dat dit een nogal theatraal gestelde vraag is. Maar nadat ik deze week het document ‘Amsterdam Garden City’ (Hilversums toekomst!?) las van de hand van de erkende ruimtelijk ordening specialist Rob Docter was dat toch echt dé vraag die bij me opkwam.

 Dat moet ik verantwoorden.

Vanwege de corona-problematiek en beperkte vergadermogelijkheden is het  stiekem zomaar bijna onopgemerkt gebleven. Dat het College van B&W Hilversum heeft aangemeld als Sleutelgebied in de Metropoolregio Amsterdam!

 En vanuit die totaal nieuwe en kolossale ambitie tot 2040 10.000 woningen wil bouwen en 10.000 banen creëren. 

Hilversum moet een ‘Mediavalley” worden van internationale allure vanuit een nieuw stedelijk centrum. Een hoogstedelijk internationaal mediamilieu op een beperkt oppervlak. Rob Docter maakt helder dat dit welhaast moet resulteren in wie weet wel 100 torenflats met 12 verdiepingen. Voornamelijk te bewonen voor forenzen uit Groot Amsterdam!

Een ongelofelijke en onnodige  ambitie, louter voortkomend uit de vrijage van onze grootste Gooise gemeente met Metropoolregio Amsterdam. Het einde van ‘Hilversum, tuinstad van Dudok’.

 

Nog geen vier jaar geleden legde de Regionale Woonvisie (2016-2030) vast dat de mediastad bijna 90.000 inwoners heeft, met werkgelegenheid voor 50.000 mensen en “ alles biedt wat je van een fijne woongemeente zou willen” , met dank aan bouwmeester Dudok. Daaruit  wordt vervolgens terecht de conclusie getrokken om “ door te bouwen op dit solide fundament, met behoud van de groene omgeving tóch kwalitatief goed wonen voor iedereen, dát is de opgave voor Hilversum”.

Een solide, passende ambitie voor onze grootste regio gemeente waarvoor de borst al nat genoeg zal moeten worden gemaakt.

 

En ineens wordt er gevreeën met Metropoolregio Amsterdam en vallen de doelstellingen van 10.000 woningen en banen uit de hemel. Nou hemel? Dag Dudok, dag Hilversum.

Zoiets zal natuurlijk ook grote gevolgen hebben voor de overige (gelukkig nog) zelfstandige Gooise gemeenten die ik aanspoor om zeer op hun hoede te zijn en aan de Hilversumse ambitie-bretels te gaan trekken.

Maar eerst en vooral hoop en vertrouw ik dat  dit dossier in Hilversum spoedig de aandacht en verwerping zal krijgen die het verdient. Ga asjeblieft van jezelf uit Hilversum, dan zijn er al ambities genoeg. 

Als geboren optimist denk ik dat het recent opstappen van maar liefst 3 wethouders in Hilversum ,die  verantwoordelijk waren voor deze megalomane en suïcidale ambitie, de weg vrij maakt naar het  verwerpen van dit  Groot Amsterdamse Sleutelgebied-plan.

Want nee, Hilversum is heus niet gek !!

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 
Ga terug

Publicatie datum: 3-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Luister naar elkaar door Sean Bogaers

26 juni.- Larens Behoud gemeenteraadslid Sean Bogaers deed gisterenavond tijdens de raadsvergadering een oproep aan ons allen.    Geachte raadsleden, college, en voornamelijk ook de inwoners van Laren,   M  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

OPROEP EXTR ALGEMENE LEDEN VERGADERING inzake BRINKPLAN 18 juli Singer aanmelden via info@larensbehoud.nl

  Aan de leden van Larens Behoud,   2 juli.- Afgelopen woensdagavond 24 juni is in de gemeenteraad de ‘Inrichtingsschets Herinrichting Brink’ behandeld. Larens Behoud heeft geprobeerd -gezien de reuring de afgelopen week op o.a. social media en ander  Lees verder

[Het weer in Laren]

14,5°Cma
15°Cdi
17,5°Cwo
17,5°Cdo

[Opinie]

Tekenen bij het kruisje!?

8 juni.- Fractievoorzitter van Larens Behoud Karel Loeff is terughoudend en voorzichtig als het gaat om de vroegtijdig rondgebazuinde ‘voorkeursvariant voor het Rabopand’.Loeff hierover: ‘Ik vind het op zijn minst onhandig van VVD wethouder Ton Stam dat hij -nog  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 126 Bomenkap op de Brink

2 juli.-  Als we niet oppassen worden er binnenkort 41 bomen gekapt op de Brink. De raad besloot er vorige week woensdag over. De voorzitter van Larens Behoud werd over die ‘Herinrichtingsschets’ zo kwaad - &lsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]