Is Hilversum gek geworden?

3 mei.- Is Hilversum gek geworden?

 Ik besef dat dit een nogal theatraal gestelde vraag is. Maar nadat ik deze week het document ‘Amsterdam Garden City’ (Hilversums toekomst!?) las van de hand van de erkende ruimtelijk ordening specialist Rob Docter was dat toch echt dé vraag die bij me opkwam.

 Dat moet ik verantwoorden.

Vanwege de corona-problematiek en beperkte vergadermogelijkheden is het  stiekem zomaar bijna onopgemerkt gebleven. Dat het College van B&W Hilversum heeft aangemeld als Sleutelgebied in de Metropoolregio Amsterdam!

 En vanuit die totaal nieuwe en kolossale ambitie tot 2040 10.000 woningen wil bouwen en 10.000 banen creëren. 

Hilversum moet een ‘Mediavalley” worden van internationale allure vanuit een nieuw stedelijk centrum. Een hoogstedelijk internationaal mediamilieu op een beperkt oppervlak. Rob Docter maakt helder dat dit welhaast moet resulteren in wie weet wel 100 torenflats met 12 verdiepingen. Voornamelijk te bewonen voor forenzen uit Groot Amsterdam!

Een ongelofelijke en onnodige  ambitie, louter voortkomend uit de vrijage van onze grootste Gooise gemeente met Metropoolregio Amsterdam. Het einde van ‘Hilversum, tuinstad van Dudok’.

 

Nog geen vier jaar geleden legde de Regionale Woonvisie (2016-2030) vast dat de mediastad bijna 90.000 inwoners heeft, met werkgelegenheid voor 50.000 mensen en “ alles biedt wat je van een fijne woongemeente zou willen” , met dank aan bouwmeester Dudok. Daaruit  wordt vervolgens terecht de conclusie getrokken om “ door te bouwen op dit solide fundament, met behoud van de groene omgeving tóch kwalitatief goed wonen voor iedereen, dát is de opgave voor Hilversum”.

Een solide, passende ambitie voor onze grootste regio gemeente waarvoor de borst al nat genoeg zal moeten worden gemaakt.

 

En ineens wordt er gevreeën met Metropoolregio Amsterdam en vallen de doelstellingen van 10.000 woningen en banen uit de hemel. Nou hemel? Dag Dudok, dag Hilversum.

Zoiets zal natuurlijk ook grote gevolgen hebben voor de overige (gelukkig nog) zelfstandige Gooise gemeenten die ik aanspoor om zeer op hun hoede te zijn en aan de Hilversumse ambitie-bretels te gaan trekken.

Maar eerst en vooral hoop en vertrouw ik dat  dit dossier in Hilversum spoedig de aandacht en verwerping zal krijgen die het verdient. Ga asjeblieft van jezelf uit Hilversum, dan zijn er al ambities genoeg. 

Als geboren optimist denk ik dat het recent opstappen van maar liefst 3 wethouders in Hilversum ,die  verantwoordelijk waren voor deze megalomane en suïcidale ambitie, de weg vrij maakt naar het  verwerpen van dit  Groot Amsterdamse Sleutelgebied-plan.

Want nee, Hilversum is heus niet gek !!

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 
Ga terug

Publicatie datum: 3-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Fractie Larens Behoud dient intrekkingsvoorstel Brinkplan in

8 sept.- De fractie van Larens Behoud zal een initiatiefvoorstel indienen tot intrekking van hetRaadsbesluit voor het ‘schetsplan herinrichting van de Brink’ dat in de Gemeenteraad van 24juni werd aangenomen.De fractie is van mening dat dit raadsbesluit een breed gedragen en juiste toekomstigebesluitvormi  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Evenementen

3 sept.-Langzamerhand zijn er weer activiteiten opgestart. Zo zijn de sportscholen weer open, musea hebben de deuren geopend, het Brinkhuis laat mondjesmaat weer mensen toe en we mogen weer naar de tandarts en de pedicure.Laten we hopen dat iedereen de discipline van de corona-maatregelen kan volhouden, zodat we geen s  Lees verder

[Het weer in Laren]

10°Cza
10°Czo
15,5°Cma
20,5°Cdi

[Opinie]

Raadslid Eric Hurink spreekt de raad toe over het Brinkplan

13 sept.- Het was een warme misschien wel hete zomer in Laren. En ik heb het dan niet alleen over de temperatuur. Vlak voor het reces werd er door de raad een voor Laren een belangrijke beslissing genomen. Een  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 137 Schilders van het Licht

18 sept.- Jammergenoeg ging mijn grote vakantie naar het gezellige huis van mijn neef Frank dat in het Zuid-Franse dorpje Gassin nagenoeg klotst tegen het azuurblauw van de Golf van Saint-Tropez, dit jaar niet door.  Vliegen in coronatijd durf ik niet en dertien uur rijden, helemaal in mijn eentje, zag  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]