Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons?

Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfstandig , lees van de Gooise gemeenten en inwoners. Later wonnen we ook de strijd met de provincie om het behoud van onze zelfstandigheid, gestreden samen met de overgrote meerderheid in onze raad en die van de meeste gemeenten.

 

Als slechte verliezer in die processen besloot de Provincie NH  vervolgens zich als partner uit het GNR terug te trekken. Daarmee een juridische en financiële strijd met de Gooise gemeenten uitlokkend die nog steeds loopt. Een strijd vooral om met  “onze” provincie, en overigens ook met Amsterdam,  een reële afkoopsom voor hun toekomstige verplichtingen overeen te komen.

Maar de provincie doet er nu weer een schepje bovenop. Nou schepje?

En lokt weer een nieuwe strijd met het Gooi en haar GNR uit.

Want ik weet niet of u het in al die corona publiciteit hebt meegekregen, maar ‘onze’ provincie stelt in haar concept Regionale Energie Strategie (RES) voor  om op 5 plekken midden in onze GNR natuur, midden op onze hei, grootschalige zonnepaneelvelden en windturbines te plaatsen. Windturbines naar verluidt mogelijk tot 200 meter hoog (2 x de Dom!). Echt waar!!

 

Nu hebben wij gelukkig weer een heel kordate GNR rentmeester in de persoon van Karin Kos en zij verzet zich hevig. Overigens geeft zij daarbij constructief aan waar het wel zou kunnen zónder onze natuur en landschap te schaden. 

De Larense en Hilversumse VVD,  Liberaal Laren en mogelijk ook al  menige andere politieke groepering, Larens Behoud uiteraard, scharen zich stevig achter onze rentmeester onder het motto ‘geen windturbines op de hei’! Het kan volgens mij niet anders dat overgrote meerderheden in alle Gooise gemeenteraden zullen zich ook krachtig achter dit verzet tegen deze nieuwe  provinciale misser scharen. Samen !  Politieke kleur , coalitie of geen coalitie, daarbij vergetend.

 

Het moet gezegd: de provincie Noord Holland verdient een compliment voor het steeds weer uitlokken van Gooise saamhorigheid en vechtlust. Ook nu gaan we  winnen.

Dat kan toch zeker  niet anders! Maar ik meld u vast:  als dat nodig en aan de orde is zullen we niet aarzelen alle inwoners van het Gooi bij deze nieuwe strijd te betrekken. Ik weet dat de VGNR (Vrienden van GNR) al klaar staat om dat te organiseren en dat stelt gerust.

 

Maar wat moeten we toch met die provincie NH? Geef mij maar Utrecht.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 20-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Luister naar elkaar door Sean Bogaers

26 juni.- Larens Behoud gemeenteraadslid Sean Bogaers deed gisterenavond tijdens de raadsvergadering een oproep aan ons allen.    Geachte raadsleden, college, en voornamelijk ook de inwoners van Laren,   M  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

OPROEP EXTR ALGEMENE LEDEN VERGADERING inzake BRINKPLAN 18 juli Singer aanmelden via info@larensbehoud.nl

  Aan de leden van Larens Behoud,   2 juli.- Afgelopen woensdagavond 24 juni is in de gemeenteraad de ‘Inrichtingsschets Herinrichting Brink’ behandeld. Larens Behoud heeft geprobeerd -gezien de reuring de afgelopen week op o.a. social media en ander  Lees verder

[Het weer in Laren]

14,5°Cma
15°Cdi
17,5°Cwo
17,5°Cdo

[Opinie]

Tekenen bij het kruisje!?

8 juni.- Fractievoorzitter van Larens Behoud Karel Loeff is terughoudend en voorzichtig als het gaat om de vroegtijdig rondgebazuinde ‘voorkeursvariant voor het Rabopand’.Loeff hierover: ‘Ik vind het op zijn minst onhandig van VVD wethouder Ton Stam dat hij -nog  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 126 Bomenkap op de Brink

2 juli.-  Als we niet oppassen worden er binnenkort 41 bomen gekapt op de Brink. De raad besloot er vorige week woensdag over. De voorzitter van Larens Behoud werd over die ‘Herinrichtingsschets’ zo kwaad - &lsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]