Begroting 2021

26 apr.- Het lijkt nog ver weg, maar rond deze tijd beginnen in alle gemeenten de voorbereidingen voor het opstellen van de begroting voor 2021 en de drie volgende jaren. Begin juni presenteren we een kaderbrief waarin de financiële ontwikkelingen geschetst worden.

In deze bizarre tijden hebben we nu nog geen idee hoe de coronacrisis invloed zal hebben op de begroting en welke extra kosten dit met zich mee gaat brengen. Voorlopig gaan we uit van een routinescenario. In september zullen we een inschatting kunnen maken van de financiële effecten voor de gemeente.

Ook heb ik de laatste maanden al zo’n twintig moties voorbij zien komen vanuit Almelo, Bergen op Zoom, Grave, Enschede, Pijnacker, et cetera. Moties gericht aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer over de uitkeringen van het gemeente- fonds. Want naast de lokale belastingen, zoals OZB en leges, komen de inkomsten van een gemeente voor drie- kwart uit het gemeentefonds. 

Alle gemeenten kampen met drie problemen: het Rijk hanteert een principe ‘trap op, trap af ’: bij teruglopende rijksbestedingen krijgen de gemeenten minder geld, maar de gemeenten worden juist geconfronteerd met kosten die op alle fronten stijgen.

Het tweede probleem wordt gevormd door de kosten van het sociale domein, waarvoor de taken door het Rijk zijn overgeheveld naar de gemeenten, maar wel met grote bezuinigingen. Alle gemeenten kampen met overschrijdingen.

Ten derde is er extra geld nodig voor de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Deze drie zaken maken het ook al bij- zonder moeilijk om een sluitende begroting op te stel- len, ook voor Laren. De komende maanden moet duidelijk worden hoe we de financiële gezondheid van Laren kunnen voortzetten. Voor nu geldt vooral: blijf zelf gezond!  

Peter Calis ,wethouder financien
Ga terug

Publicatie datum: 26-4-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Luister naar elkaar door Sean Bogaers

26 juni.- Larens Behoud gemeenteraadslid Sean Bogaers deed gisterenavond tijdens de raadsvergadering een oproep aan ons allen.    Geachte raadsleden, college, en voornamelijk ook de inwoners van Laren,   M  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

OPROEP EXTR ALGEMENE LEDEN VERGADERING inzake BRINKPLAN 18 juli Singer aanmelden via info@larensbehoud.nl

  Aan de leden van Larens Behoud,   2 juli.- Afgelopen woensdagavond 24 juni is in de gemeenteraad de ‘Inrichtingsschets Herinrichting Brink’ behandeld. Larens Behoud heeft geprobeerd -gezien de reuring de afgelopen week op o.a. social media en ander  Lees verder

[Het weer in Laren]

15°Cma
17,5°Cdi
17,5°Cwo
16°Cdo

[Opinie]

Tekenen bij het kruisje!?

8 juni.- Fractievoorzitter van Larens Behoud Karel Loeff is terughoudend en voorzichtig als het gaat om de vroegtijdig rondgebazuinde ‘voorkeursvariant voor het Rabopand’.Loeff hierover: ‘Ik vind het op zijn minst onhandig van VVD wethouder Ton Stam dat hij -nog  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 126 Bomenkap op de Brink

2 juli.-  Als we niet oppassen worden er binnenkort 41 bomen gekapt op de Brink. De raad besloot er vorige week woensdag over. De voorzitter van Larens Behoud werd over die ‘Herinrichtingsschets’ zo kwaad - &lsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]