Pot met provinciegeld voor natuurorganisaties.Noord-Holland stelt miljoenen beschikbaar voor natuurbeheer

24 sept.- De provincie Noord-Holland stelt 39 miljoen beschikbaar voor het Natuurnetwerk Nederland. Hier kunnen organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat een beroep op doen.

Het geld vloeit voort uit het coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken! Behalve dat grotere natuurorganisaties een beroep op deze gelden kunnen doen moet ook het beheer van lanen, poelen en kleine historische wateren, historische tuinen en hoogstamfruitboomgaarden uit deze pot worden bekostigd. Evenals het beheer van zogenaamde landschapselementen zoals fortterreinen.

Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap van de provincie stelt dat de gelden ook raken aan andere speerpunten van de nieuwe coalitie. ,,Natuur staat niet op zichzelf. Het verbeteren van de biodiversiteit kan in combinatie met andere opgaven. Natuurinclusief bouwen past in dit beeld. Wijken met groene daken en groene muren zijn voordelig voor de natuur en worden plekken waar inwoners graag wonen”, schetst zij een toekomstbeeld.

Binnen het Programma Natuurontwikkeling wordt geld gestoken in een goede balans tussen economische groei en leefbaarheid. De milieudruk kan bijvoorbeeld afnemen door natuurinclusieve landbouw. En door middel van ’natuurinclusief bouwen’ komen er woonwijken waar mens en natuur meer in samenhang leven.

De 39 miljoen euro voor Natuur Netwerk Nederland is slecht een deel van het geld dat Noord-Holland uittrekt voor voor biodiversiteit. Om deze in Noord-Holland te verbeteren investeert de provincie de komende jaren ruim 230 miljoen euro in natuur. Ook komt er ruim 44 miljoen beschikbaar voor natuurbeheer, uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland en agrarisch natuurbeheer.

Een sterke biodiversiteit steunt namelijk de voedselproductie, draagt bij aan de aanpassing aan klimaatveranderingen, voorziet de landbouw van vruchtbare bodems en verbetert de gezondheid en het welzijn van mensen.

De subsidies voor natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer zijn dit najaar aan te vragen. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 24-9-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Fractievoorzitter Karel Loeff: Dromen over het Hart van Laren

27 mei.- Het Brinkhuis was dicht. We missen de ontmoeting. Het kopje koffie in het café, het gesprek met de vrijwilligers, de gastheren- en vrouwen van het Hart van Laren. We missen de films en de presentaties, de lezingen en de cursussen. Persoonlijk mis ik de blokken  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

10°Cvr
8,5°Cza
8°Czo
10,5°Cma

[Opinie]

Mark Rutte en Femke Halsema ,ik hoop dat er geen uitbraak komt

3 juni.- Bijna 3 maanden lang... bijna 3 maanden lang heb ik in me outfit rondgelopen die je hier op de foto ziet. 3 maanden lang hebben mijn team en ik knetterhard gewerkt om mensen te verplegen die besmet waren  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 122 Lou Loeber I

5 juni.- Begin jaren zeventig toen mijn vrouw Annemarie haar tekenwerk voor het eerst exposeerde, werd ze door vrienden – hun ouders woonden ernaast- aangemoedigd om eens langs te gaan bij Lou Loeber. Geen groter contrast.  Kleurrijke, moderne, geometrische vormen door strakke lijnen omk  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]