Pot met provinciegeld voor natuurorganisaties.Noord-Holland stelt miljoenen beschikbaar voor natuurbeheer

24 sept.- De provincie Noord-Holland stelt 39 miljoen beschikbaar voor het Natuurnetwerk Nederland. Hier kunnen organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat een beroep op doen.

Het geld vloeit voort uit het coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken! Behalve dat grotere natuurorganisaties een beroep op deze gelden kunnen doen moet ook het beheer van lanen, poelen en kleine historische wateren, historische tuinen en hoogstamfruitboomgaarden uit deze pot worden bekostigd. Evenals het beheer van zogenaamde landschapselementen zoals fortterreinen.

Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap van de provincie stelt dat de gelden ook raken aan andere speerpunten van de nieuwe coalitie. ,,Natuur staat niet op zichzelf. Het verbeteren van de biodiversiteit kan in combinatie met andere opgaven. Natuurinclusief bouwen past in dit beeld. Wijken met groene daken en groene muren zijn voordelig voor de natuur en worden plekken waar inwoners graag wonen”, schetst zij een toekomstbeeld.

Binnen het Programma Natuurontwikkeling wordt geld gestoken in een goede balans tussen economische groei en leefbaarheid. De milieudruk kan bijvoorbeeld afnemen door natuurinclusieve landbouw. En door middel van ’natuurinclusief bouwen’ komen er woonwijken waar mens en natuur meer in samenhang leven.

De 39 miljoen euro voor Natuur Netwerk Nederland is slecht een deel van het geld dat Noord-Holland uittrekt voor voor biodiversiteit. Om deze in Noord-Holland te verbeteren investeert de provincie de komende jaren ruim 230 miljoen euro in natuur. Ook komt er ruim 44 miljoen beschikbaar voor natuurbeheer, uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland en agrarisch natuurbeheer.

Een sterke biodiversiteit steunt namelijk de voedselproductie, draagt bij aan de aanpassing aan klimaatveranderingen, voorziet de landbouw van vruchtbare bodems en verbetert de gezondheid en het welzijn van mensen.

De subsidies voor natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer zijn dit najaar aan te vragen. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 24-9-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid kan alleen maar als je je geld op orde hebt en samenwerkt met de buren

8 sept.- "Een erfgooier is nu eenmaal niet iemand die men op de tenen moet gaan staan, in casu in zijn rechten tekort moet doen. Dan verzet hij zich hevig, toont zich zolang koppig en onhandelbaar totdat hij verkregen heeft wa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

14°Cwo
14,5°Cdo
13°Cvr
13°Cza

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 89: De Singers

16 okt.-Waarom heeft het echtpaar Anna en William Singer, hun miljoenenvermogen honderd jaar geleden nooit aangewend om kunst te kopen van nu wereldberoemde schilders als Piet Mondriaan of Bart van der Leck die in Laren vlak bij hen om de hoek woonden. Had de zoon van de Pittsburghse staalmagnaat er geen oog voor? Was het hun behoudende, nogal zoet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]