Laren geen kunstenaarsdorp?

9 aug.- Lex Boon, journalist van het Parool, leek even aan het idee te moeten wennen. Laren geen kunstenaarsdorp? Samen met een fotograaf was hij een (warm) dagje in Laren. Portret van een mooi dorp. Waar zit de schoonheid achter die vreemde vernislaag? Nou schrijft Lex prachtige verhalen en sommige dingen moet je niet uit willen leggen. Maar een kunstenaarsdorp? Nee, dat zeker niet.

We ontmoeten elkaar tussen de schilderijen, beelden en creaties van Door de Bank genomen, editie 2. Met dank aan Ineke Hilhorst en vlak voor de komst van de echte chroniqueur Leo Janssen. Bijna 150 jaar nadat Josef Israëls de prachtige heidevelden bij Laren ontdekte, met in zijn kielzog Anton Mauve en Albert Neuhuys, geniet ik van een prachtig beeld.
De journalist en de fotograaf staan precies tussen de prachtige creaties van Tim Dekkers. Ook Tim kwam naar Laren, vanuit de Achterhoek.Vertel ik de journalist dat het toch al hoge niveau van Door de Bank genomen voor een belangrijk deel gedragen wordt door het kunstenaars-denken van Tim?
Want Tim is van een bijzonder niveau en Laren zal nog wel eens hardop zeggen: ‘Ja, die is van ons.’ Nee. Dat zal hij zelf ook wel zien. Hij zal ongetwijfeld ook zien dat Valentijn Zwanikken nu al behoort tot de belangrijkste kunstenaars van het dorp en de regio.
Frans van der Vliegen, een bescheiden genie en Anthel Reijnders , in woord en daad even nadrukkelijk als indrukwekkend aanwezig. Natuurlijk ziet hij dat allemaal.
We spreken elkaar in een gefaciliteerde ruimte. Een bankgebouw, dat wacht op een nieuwe bestemming. Iets totaal anders waar het dorp trots op kan zijn.
Het pand zelf is de rode draad. Expositieruimte, ateliers en zelfs een muziekstudio. Met dank aan projectontwikkelaar Mark Voerman en Chantal Visch, namens de nieuwe eigenaar.
De kunstenaars zelf zullen nooit herinnerd worden als onderdeel van een stroming, zoals de Haagsche en Larense School. Wel maken ze deel uit van de terechte stelling dat in Laren vrijwel alles mogelijk is, maar dat een helpende hand soms nodig is.
Jan Hamdorff toen. Nu zijn er dus die anderen. Laren een kunstenaarsdorp?
Welnee. Zeker, als ik Michael Jonker, directeur van het Brinkhuis, zou bellen met een plan, gaat hij er altijd serieus over nadenken. Want Michael snapt het.
En als de kwaliteit in het geding komt, bel ik voor een blik of zienswijze die verder gaat dan het doorsnee optisch vermogen: Antoinetty van den Brink.
Wat als Evert van Os, de bevlogen directeur van Singer geen plek zou geven aan de kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum? Nog even los van het feit dat deze plek onderhand ingenomen zou moeten worden door Door de Bank genomen.
Ik vrees het ergste.
Geen kunstenaarsdorp dus. Maar wel het mooiste (op 1 na) van Nederland.
De kunstenaars van Door de Bank genomen weten het zelf al lang; zonder dat bankgebouw zouden zij solitair scheppende wezens zijn, een rol waarin sommige kunstenaars zich overigens prima kunnen vinden.
Maar het is de visie, de blik van anderen die ‘iets mogelijk maken’ tot kunst verheffen. Zo kan er iets ontstaan dat aan de grijze middelmaat ontstijgt.
En misschien zijn we dan niet dat kunstenaarsdorp uit die mooie geschiedenis, een grijze muis zijn we zeker niet.

En Lex Boon heeft dat vast en zeker gezien.  Bron: Wim Jordaan
 

Ga terug

Publicatie datum: 9-8-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Fractie Larens Behoud dient intrekkingsvoorstel Brinkplan in

8 sept.- De fractie van Larens Behoud zal een initiatiefvoorstel indienen tot intrekking van hetRaadsbesluit voor het ‘schetsplan herinrichting van de Brink’ dat in de Gemeenteraad van 24juni werd aangenomen.De fractie is van mening dat dit raadsbesluit een breed gedragen en juiste toekomstigebesluitvormi  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Evenementen

3 sept.-Langzamerhand zijn er weer activiteiten opgestart. Zo zijn de sportscholen weer open, musea hebben de deuren geopend, het Brinkhuis laat mondjesmaat weer mensen toe en we mogen weer naar de tandarts en de pedicure.Laten we hopen dat iedereen de discipline van de corona-maatregelen kan volhouden, zodat we geen s  Lees verder

[Het weer in Laren]

10,5°Cza
10°Czo
15,5°Cma
20,5°Cdi

[Opinie]

Raadslid Eric Hurink spreekt de raad toe over het Brinkplan

13 sept.- Het was een warme misschien wel hete zomer in Laren. En ik heb het dan niet alleen over de temperatuur. Vlak voor het reces werd er door de raad een voor Laren een belangrijke beslissing genomen. Een  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 137 Schilders van het Licht

18 sept.- Jammergenoeg ging mijn grote vakantie naar het gezellige huis van mijn neef Frank dat in het Zuid-Franse dorpje Gassin nagenoeg klotst tegen het azuurblauw van de Golf van Saint-Tropez, dit jaar niet door.  Vliegen in coronatijd durf ik niet en dertien uur rijden, helemaal in mijn eentje, zag  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]