Kunstexplosie 'Door de bank genomen' is voor iedereen een ware kijkbelevenis

12 dec.Het markante Rabo-pand staat op een locatie waar je als inwoner of bezoeker het dorp binnenrolt. Een plek die gekoesterd moet worden, meent de Larense Antoinetty van den Brink, want: "Op een tweede gat van Laren (decennia terug lag het terrein waar ooit Hotel Hamdorff jarenlang braak, red.) zit het dorp niet te wachten." Het idee om in de bank een werkplaats c.q. expositieruimte voor kunstenaars in te richten, viel bij projectontwikkelaar Mark Voerman direct in goede aarde. De kunstenaars konden aan de slag.

 

Het resultaat van hun inspanningen is de expositie Door de bank genomen, kunstwerk in uitvoering, die vrijdag 13 december vanaf 13.00 uur te zien is. Het publiek krijgt ogen tekort!

Wie het bankgebouw binnenwandelt, stapt letterlijk door de bank. Binnen werken tien Larense kunstenaars in het atelier, en hebben ze - na loting - een eigen raam ter beschikking om hun werk aan de buitenwereld te presenteren. Daarnaast profileren ze zich met hun eigen discipline in de andere ruimten op de benedenverdieping. "We hebben gekeken naar diversiteit", zegt Van den Brink, de oudste deelnemer aan dit - tijdelijke - kunstenaarscollectief. De jonge, pas afgestudeerde Tim Dekkers uit Lichtenvoorde is als niet-Laarder de vreemde eend in de bijt. Hij ontwerpt kleding van duurzaam materiaal. Zijn bijzondere werk is vanaf de straatzijde al te zien. Ook leerlingen van de IKS-klas van College de Brink zijn creatief aan de slag gegaan en tonen hun werkjes in een speciale vitrine.

Het idee om het Rabobankgebouw te veroveren, komt van Laarder Wim Jordaan. Hij heeft het project bedacht én in gang gezet. Hij mailde naar projectontwikkelaar Mark Voerman en kreeg niet veel later de sleutel van het pand. Jordaan stapte vervolgens naar fotografe Ineke Vaassen, en zij benaderde op haar beurt de kunstenaressen Bettie Bruin en Antoinetty van den Brink. "Nu vormen we een team en doen we alles samen", aldus Jordaan. "Hij is letterlijk en figuurlijk onze sleutelfiguur", lacht Van den Brink. "Echt een spin in het web."

Van den Brink is een ervaren rot in het vak. Ze staat met 'ideeën' in het bankgebouw. Zij presenteert op ludieke wijze 'witwassen', 'op zwart zaad zitten', 'rood staan' en 'wurgcontract'. Ze had ook nog ergens een 'huis onder water staan', maar dat is verdwenen. "Bij mij ontstaan dingen en dit is écht mijn taal en ik ben blij als mensen hierom glimlachen." Ook Charlene van den Eng is van de partij. Heel indrukwekkend is het prachtige gezicht dat ze op een dierenhuid heeft geschilderd. De natuurfoto's van Arie van den Hout zijn haarscherp en uniek. Heel verfijnd is het werk van Valentijn Zwanikken. Hij werkt met licht en schaduw en gebruikt veel aardetinten. Andere deelnemers zijn Karlien Hamel Kuperus, Karen van den Berg, Marcelle Reijn en Herold van den Berg.

Het proces, dat nu enkele weken loopt, kent tot nu toe alleen maar winnaars. "We zijn allemaal ego's, maar er borrelen zo veel ideeën en we inspireren elkaar ongelooflijk. Het is een constant organisch en harmonieus gebeuren. We hebben echt het gevoel dat we hiermee iets aan Laren geven", besluit Van den Brink. 

 Door de bank genomen is tot medio januari open van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

  

Afbeelding Afbeelding
Ga terug

Publicatie datum: 12-12-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Vrijheid

18 jan.- Elk jaar, om precies te zijn op 5 mei, gaan mijn gedachten uit naar de woorden van mijn oma: 'Toen de jeeps kwamen, begon mijn strijd voor echte vrijheid.' Een opmerkelijke uitspraak voor een toen nog jonge vrouw, die de Tweede Wereldoorlog aan den lij  Lees verder

[Kijk op Laren]

De ambstwoning in de verkoop?

18 jan.- Dat de ambtswoning waarschijnlijk verkocht zou moeten worden, leek onontkoombaar. Maar het besluit verrast de raadsleden en de fractie van Larens Behoud. Dat zegt Karel Loeff in een reactie op de brief aan de gemeenteraad waarin het besluit van het co  Lees verder

[Het weer in Laren]

4°Cdo
3,5°Cvr
2,5°Cza
2°Czo

[Opinie]

Van fractievoorzitter Karel Loeff

15 dec.- Per oktober heb ik het fractievoorzitterschap van onze partij mogen overnemen van Wim van der Zwaan. Een bijzondere taak, die ik naar eer en geweten zal vervullen. Vanaf deze plek wil ik Wim danken  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 103 Chinees Nieuwjaar

22 jan.- Welkom in ‘Het jaar van de rat’ ( 25 januari - 11 februari 2021). Een Chinese vriendin maakte mij erop attent. Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de famil  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]