Else Flim: 'Ik zorg ervoor dat de mensen zich in 1869 wanen'

10 nov.-  Het Dickenstheater is één van de vijf theaters die Laren telt. Het is meteen ook het kleinste. Het bevindt zich aan de P.C. van den Brinkweg 11.Aad Kok en Else Flim vormen samen het Dickenstheater. Vanaf augustus leven ze voor het theater waar ze hun unieke voorstellingen extra glans geven door het tonen van originele glasplaten middels de toverlantaarn. Kok kruipt in de huid van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) en schrijver, dramaturg en lantaarniste Flim - in Victoriaanse outfit - is op de dag van de voorstelling gastvrouw. Niemand krijgt de hoofdpersoon te spreken. Bewust, want anders gaat de illusie verloren.

Voor het eerst heeft Else Flim - zij produceerde in de jaren 70 series als Swiebertje en Pommetje Horlepiep - een bestseller van Charles Dickens vertaald en bewerkt. Op zondag 10 november is de première van The Old Curiosity Shop, in haar vertaling De zwerftocht van Little Nell. Flim heeft van deze 715 pagina's tellende roman een kijkspel van drie uur gemaakt. "Ik heb er de hele zomer aan gewerkt", vertelt ze. De voorstelling wordt deze maand slechts tweemaal ten tonele gebracht.
De maand december staat in het teken van de kerstvoorstellingen, inclusief Scrooge! Die zijn heel sfeervol en warm. "Ik zorg ervoor dat de mensen zich in 1869 wanen. Vertel over Dickens die net terug is van zijn grote tournee in Amerika, en dat heel veel dames flauwvielen bij het zien van de grote schrijver." Flim toont daarbij middels de toverlantaarn oude glasplaten over het leven en werk van Dickens. "Ik bouw écht de spanning op. En net als met sinterklaas zeg ik dan: Dames en heren, hier is Charles Dickens! De mensen worden dan helemaal enthousiast en spelen het spel mee."

Ontroerd
Een soort van Matthaüs Passion, noemt de Larense de kerstuitvoeringen. "Het hoort bij de tijd van het jaar. Veel mensen missen een moment van bezinning en vinden een gevoel van saamhorigheid bij ons. Sommigen raken ontroerd. En als ze tot slot uit de speeldoos I Wish You a Merry Christmas and a Happy New Year horen, zingen ze allemaal mee."
Aad Kok, in zijn werkende leven directeur bij een bank, geniet van zijn optredens. Om weer in zijn rol te komen, gaat de gesoigneerde Kok bijvoorbeeld vanaf augustus niet meer naar de kapper. Ook heeft hij jaren geleden in Amerika een boekje op de kop kunnen tikken waarin precies beschreven staat hoe Dickens tijdens zijn voorstellingen de personages uit zijn verhalen vertolkte. Daar heeft het echtpaar een studie van gemaakt en dat heeft erin geresulteerd dat Kok een ware 'Dickens' kan neerzetten.
Het laaiend enthousiaste publiek komt van heinde en verre. Er worden zelfs Engelse voorstellingen aan expats gegeven, want het Dickenstheater verzorgt de rest van het jaar ook voorstellingen voor groepen. "En nog altijd zijn er mensen uit Laren die nog nooit van ons gehoord hebben", glimlacht Flim, die benadrukt dat hun voorstellingen niet geschikt zijn voor kinderen, omdat Dickens simpelweg te moeilijk voor deze doelgroep is.

Meer info: www.dickenstheater.nl.   Bron: Laarder Courant de Bel

   
 
 Ga terug

Publicatie datum: 10-11-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Fractie Larens Behoud dient intrekkingsvoorstel Brinkplan in

8 sept.- De fractie van Larens Behoud zal een initiatiefvoorstel indienen tot intrekking van hetRaadsbesluit voor het ‘schetsplan herinrichting van de Brink’ dat in de Gemeenteraad van 24juni werd aangenomen.De fractie is van mening dat dit raadsbesluit een breed gedragen en juiste toekomstigebesluitvormi  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Evenementen

3 sept.-Langzamerhand zijn er weer activiteiten opgestart. Zo zijn de sportscholen weer open, musea hebben de deuren geopend, het Brinkhuis laat mondjesmaat weer mensen toe en we mogen weer naar de tandarts en de pedicure.Laten we hopen dat iedereen de discipline van de corona-maatregelen kan volhouden, zodat we geen s  Lees verder

[Het weer in Laren]

10°Cza
15,5°Czo
20,5°Cma
21,5°Cdi

[Opinie]

Raadslid Eric Hurink spreekt de raad toe over het Brinkplan

13 sept.- Het was een warme misschien wel hete zomer in Laren. En ik heb het dan niet alleen over de temperatuur. Vlak voor het reces werd er door de raad een voor Laren een belangrijke beslissing genomen. Een  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 137 Schilders van het Licht

18 sept.- Jammergenoeg ging mijn grote vakantie naar het gezellige huis van mijn neef Frank dat in het Zuid-Franse dorpje Gassin nagenoeg klotst tegen het azuurblauw van de Golf van Saint-Tropez, dit jaar niet door.  Vliegen in coronatijd durf ik niet en dertien uur rijden, helemaal in mijn eentje, zag  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]