Else Flim: 'Ik zorg ervoor dat de mensen zich in 1869 wanen'

10 nov.-  Het Dickenstheater is één van de vijf theaters die Laren telt. Het is meteen ook het kleinste. Het bevindt zich aan de P.C. van den Brinkweg 11.Aad Kok en Else Flim vormen samen het Dickenstheater. Vanaf augustus leven ze voor het theater waar ze hun unieke voorstellingen extra glans geven door het tonen van originele glasplaten middels de toverlantaarn. Kok kruipt in de huid van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) en schrijver, dramaturg en lantaarniste Flim - in Victoriaanse outfit - is op de dag van de voorstelling gastvrouw. Niemand krijgt de hoofdpersoon te spreken. Bewust, want anders gaat de illusie verloren.

Voor het eerst heeft Else Flim - zij produceerde in de jaren 70 series als Swiebertje en Pommetje Horlepiep - een bestseller van Charles Dickens vertaald en bewerkt. Op zondag 10 november is de première van The Old Curiosity Shop, in haar vertaling De zwerftocht van Little Nell. Flim heeft van deze 715 pagina's tellende roman een kijkspel van drie uur gemaakt. "Ik heb er de hele zomer aan gewerkt", vertelt ze. De voorstelling wordt deze maand slechts tweemaal ten tonele gebracht.
De maand december staat in het teken van de kerstvoorstellingen, inclusief Scrooge! Die zijn heel sfeervol en warm. "Ik zorg ervoor dat de mensen zich in 1869 wanen. Vertel over Dickens die net terug is van zijn grote tournee in Amerika, en dat heel veel dames flauwvielen bij het zien van de grote schrijver." Flim toont daarbij middels de toverlantaarn oude glasplaten over het leven en werk van Dickens. "Ik bouw écht de spanning op. En net als met sinterklaas zeg ik dan: Dames en heren, hier is Charles Dickens! De mensen worden dan helemaal enthousiast en spelen het spel mee."

Ontroerd
Een soort van Matthaüs Passion, noemt de Larense de kerstuitvoeringen. "Het hoort bij de tijd van het jaar. Veel mensen missen een moment van bezinning en vinden een gevoel van saamhorigheid bij ons. Sommigen raken ontroerd. En als ze tot slot uit de speeldoos I Wish You a Merry Christmas and a Happy New Year horen, zingen ze allemaal mee."
Aad Kok, in zijn werkende leven directeur bij een bank, geniet van zijn optredens. Om weer in zijn rol te komen, gaat de gesoigneerde Kok bijvoorbeeld vanaf augustus niet meer naar de kapper. Ook heeft hij jaren geleden in Amerika een boekje op de kop kunnen tikken waarin precies beschreven staat hoe Dickens tijdens zijn voorstellingen de personages uit zijn verhalen vertolkte. Daar heeft het echtpaar een studie van gemaakt en dat heeft erin geresulteerd dat Kok een ware 'Dickens' kan neerzetten.
Het laaiend enthousiaste publiek komt van heinde en verre. Er worden zelfs Engelse voorstellingen aan expats gegeven, want het Dickenstheater verzorgt de rest van het jaar ook voorstellingen voor groepen. "En nog altijd zijn er mensen uit Laren die nog nooit van ons gehoord hebben", glimlacht Flim, die benadrukt dat hun voorstellingen niet geschikt zijn voor kinderen, omdat Dickens simpelweg te moeilijk voor deze doelgroep is.

Meer info: www.dickenstheater.nl.   Bron: Laarder Courant de Bel

   
 
 Ga terug

Publicatie datum: 10-11-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Vrijheid

18 jan.- Elk jaar, om precies te zijn op 5 mei, gaan mijn gedachten uit naar de woorden van mijn oma: 'Toen de jeeps kwamen, begon mijn strijd voor echte vrijheid.' Een opmerkelijke uitspraak voor een toen nog jonge vrouw, die de Tweede Wereldoorlog aan den lij  Lees verder

[Kijk op Laren]

De ambstwoning in de verkoop?

18 jan.- Dat de ambtswoning waarschijnlijk verkocht zou moeten worden, leek onontkoombaar. Maar het besluit verrast de raadsleden en de fractie van Larens Behoud. Dat zegt Karel Loeff in een reactie op de brief aan de gemeenteraad waarin het besluit van het co  Lees verder

[Het weer in Laren]

5,5°Cdi
5°Cwo
4,5°Cdo
5,5°Cvr

[Opinie]

Van fractievoorzitter Karel Loeff

15 dec.- Per oktober heb ik het fractievoorzitterschap van onze partij mogen overnemen van Wim van der Zwaan. Een bijzondere taak, die ik naar eer en geweten zal vervullen. Vanaf deze plek wil ik Wim danken  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 103 Chinees Nieuwjaar

22 jan.- Welkom in ‘Het jaar van de rat’ ( 25 januari - 11 februari 2021). Een Chinese vriendin maakte mij erop attent. Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de famil  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]