GGD: warm weer en coronamaatregelen

6 aug.-  Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Warm weer en coronamaatregelen

Lekker weer met echt zomerse temperaturen. Voor veel mensen de tijd om te genieten. Maar te veel hitte is niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Neem maatregelen om overlast door hitte te beperken voor uzelf en mensen in uw omgeving.

Blijf daarbij letten op de hygiënemaatregelen die helpen verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Meer informatie over hitte en corona

6 augustus 2020 08.48 uur

Geen mondkapjesplicht in onze regio

Voorlopig is het dragen van een mondkapje alleen verplicht in het openbaar vervoer. Het RIVM ziet op basis van de jongste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen te verplichten. Na overleg met het RIVM en het kabinet hebben de veiligheidsregio’s de ruimte gekregen om te experimenteren met het dragen van mondkapjes. De burgemeesters van onder meer Amsterdam en Rotterdam hebben gisteren, 5 augustus, een mondkapjesplicht ingevoerd op drukke plekken, hotspots, binnen hun gemeente. Dit betreft plekken waar de 1,5 meter afstand door grote drukte niet na te leven is.

Er is in onze regio op dit moment geen aanleiding om op specifieke plekken een mondkapjesplicht in te voeren. Onze drukke plekken zijn van een totaal andere orde van grootte dan in de grote steden. Wij volgen de ervaringen van genoemde steden en leren van de ervaringen.

5 augustus 2020 14.07 uur

Risicovol gedrag oorzaak van stijgend aantal coronabesmettingen

Uit alle bron- en contactonderzoeken van de GGD‘en komt naar voren dat de mensen die positief getest zijn moeite hebben met de belangrijke basisregel ‘houd 1,5 meter afstand’.
Er zijn opvallend veel overeenkomsten in de ervaringen van de GGD’en:

  • Mensen houden zich niet aan de afgesproken 1,5 meter afstand;
  • Er is een toenemend aantal feestjes thuis en elders, met steeds meer nauwe contacten;
  • Naast de feestjes thuis zijn er ook sociale bijeenkomsten, bruiloften en begrafenissen, waar de 1,5 meter afstand vaak niet wordt nageleefd.

Daarnaast gaan sommige positief geteste mensen, ondanks dringend advies van de GGD, niet in isolatie/quarantaine. Ook het weigeren om contacten te benoemen tijdens een bron- en contactonderzoek, of het verzwijgen van contacten, komt de GGD tegen. Door dit risicovolle gedrag kunnen zij anderen besmetten en stijgt het aantal coronabesmettingen.

Alleen als iedereen zich aan de regels houdt, houden we het Coronavirus onder controle. Houd vol!

5 augustus 2020 10.22 uur

Update corona cijfers

Tussen 27 juli en 2 augustus lag het aantal personen dat zich heeft laten testen bij de testlocaties van de GGD’en net boven de 100.000, een afname van ongeveer 10.000 vergeleken met de week daarvoor. Het percentage positieve testen is daarentegen meer dan verdubbeld. Een compleet overzicht vindt u in het landelijke corona dashboard.

De aantallen positief geteste mensen in onze regio volgt het landelijke beeld: het is de afgelopen week verdubbeld van 1% naar 2,3%.

Een compleet overzicht geeft ons regionale corona dashboard.

 

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten
Maart  |  April  |  Mei  |  Juni |  Juli

6 augustus 2020 09.21 uur

Ga terug

Publicatie datum: 6-8-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Fractie Larens Behoud dient intrekkingsvoorstel Brinkplan in

8 sept.- De fractie van Larens Behoud zal een initiatiefvoorstel indienen tot intrekking van hetRaadsbesluit voor het ‘schetsplan herinrichting van de Brink’ dat in de Gemeenteraad van 24juni werd aangenomen.De fractie is van mening dat dit raadsbesluit een breed gedragen en juiste toekomstigebesluitvormi  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Evenementen

3 sept.-Langzamerhand zijn er weer activiteiten opgestart. Zo zijn de sportscholen weer open, musea hebben de deuren geopend, het Brinkhuis laat mondjesmaat weer mensen toe en we mogen weer naar de tandarts en de pedicure.Laten we hopen dat iedereen de discipline van de corona-maatregelen kan volhouden, zodat we geen s  Lees verder

[Het weer in Laren]

10,5°Cza
10°Czo
15,5°Cma
20,5°Cdi

[Opinie]

Raadslid Eric Hurink spreekt de raad toe over het Brinkplan

13 sept.- Het was een warme misschien wel hete zomer in Laren. En ik heb het dan niet alleen over de temperatuur. Vlak voor het reces werd er door de raad een voor Laren een belangrijke beslissing genomen. Een  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 137 Schilders van het Licht

18 sept.- Jammergenoeg ging mijn grote vakantie naar het gezellige huis van mijn neef Frank dat in het Zuid-Franse dorpje Gassin nagenoeg klotst tegen het azuurblauw van de Golf van Saint-Tropez, dit jaar niet door.  Vliegen in coronatijd durf ik niet en dertien uur rijden, helemaal in mijn eentje, zag  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]