Voetbalclub Laren haalt velden leeg om vandalisme in zomer te voorkomen

7 juni.- De losse goals worden samengebonden met metalen kettingen, de netten verwijderd uit alle doelen en zelfs de vaste doelen worden uit de grond getakeld en opgeborgen. Voetbalclub SV ’99 in Laren probeert haar complex er vanaf volgende week, als er niet meer gespeeld wordt, zo onaantrekkelijk mogelijk uit te laten zien in de hoop dat er deze zomer minder vernield wordt.

Afgelopen weekend werd een metalen pupillendoel in elkaar getrapt. Een schadepost van zeker achthonderd euro. Volgens voorzitter Andre Resing zijn vernielingen meer regel dan uitzondering.

Brandplekken

„Ik denk dat de schade van dit seizoen een paar duizend euro bedraagt. Netten die kapotgesneden worden of met aanstekers doorgebrand, brandplekken in het kunstgras van sigaretten, nu weer een vernield metalen doel. Pure opzet, want daar is nogal wat kracht voor nodig. We hebben aangifte gedaan, maar verwachten niet dat daar iets uit gaat komen. En dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid troep en afval dat op de velden wordt achtergelaten. Bij mooi weer wordt dat dagelijks door onze vrijwilligers opgeruimd. Het is om moedeloos van te worden.”

De rommel die achtergelaten wordt op een gemiddelde avond.

De problemen komen volgens Resing doordat het complex niet is afgesloten. Iedereen die een balletje wil trappen - of kattenkwaad wil uithalen - kan de velden vrijelijk betreden. Met name in het zomerseizoen als het langer licht is en er op de velden niet meer gespeeld of getraind wordt, is het raak.

Naar het verbodsbord bij de ingang kijkt niemand, de borden met regels voor het gebruik van het kunstgras worden niet nageleefd en met de vier camera’s die zijn opgehangen kan niet het hele complex in de gaten gehouden worden.

De regels voor het gebruik van kunstgras.

„Het is voor ons ondoenlijk om continu langs te rijden en jongeren van de velden te jagen. Het zijn echt niet alleen clubleden of jongeren uit Laren. De voetbalvelden in Eemnes zijn bijvoorbeeld wel afgesloten met een hekwerk, daar kan niemand op. Dan is het makkelijk om naar ons te komen.”

Als het puur bij een balletje trappen zou blijven, zou Resing het nog niet eens zo heel erg vinden. „Zoveel mogelijkheden om elders lekker buiten te voetballen zijn er namelijk niet, maar ons kunstgras slijt op deze manier wel heel snel. Het huidige kunstgrasveld ligt er nu bijna vier jaar en zou dertien jaar mee moeten gaan. Maar het vertoont nu al slijtageplekken. Hoe moet dat straks als vervanging al na acht of tien jaar nodig is? Wie gaat dat dan betalen? Het houdt voor de leden van de club ook een keer op.”

Omheinen

Resing zegt de problemen al diverse malen bij de gemeente te hebben neergelegd, maar steun is tot nu toe uitgebleven. Het zou volgens hem al helpen als de gemeente het probleem erkent en helpt bij het vergoeden van de schade of zorgt voor betere controle op en rond de velden. „Het hele complex omheinen is bij ons lastig, maar een goed afsluitbaar hekwerk bij de entree zou al veel mensen weerhouden denk ik.”

Tot die tijd kan SV ’99 niets anders doen dan haar spullen zo veel mogelijk opbergen en onaantrekkelijk maken. „Veel werk, maar het is niet anders. Laten we hopen dat we straks zonder schade aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.” Bron: Gooi en eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 7-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Rondje BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)

19 aug.- Een van de leuke dingen van het Raadslidmaatschap is het meelopen in ’t veld. Ik was in de gelukkige omstan-digheid om een rondje Laren te mogen maken met onze ‘Larense’ BOA. Een heel sympathieke, maar vooral gedul- dige handhaver van de openbare orde.  In ons (ik w  Lees verder

[Het weer in Laren]

24,5°Czo
23°Cma
21°Cdi
20°Cwo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]