Provincie NH weigert openbaarheid - Larens Behoud doet nieuw WOB verzoek

13 dec.- Gemeente Laren werd op 7 november jl. onaangenaam verrast door Provincie Noord Holland met de kille mededeling dat een samenwerkingsvoorstel ingediend door Huizen, Laren en Blaricum van tafel is geveegd en dat de gemeente Laren zich in 2021 aan moet sluiten bij Huizen of linea recta maar moet opgaan in één grote Gooise gemeente waar ook Hilversum in zit. 
Timo Smit, voorzitter van Larens grootste politieke partij Larens Behoud zegt: ‘de overgrote meerderheid van Laren, maar ook Huizen en Blaricum, wil dat ons dorp een zelfstandig bestuur houdt, maar de Provincie heeft nu eenmaal in de kop dat er gefuseerd moet worden, dramt dat door en luistert niet naar de inwoners. Ondanks het feit dat Laren aantoonbaar voldoende eigen bestuurskracht én steekhoudende argumenten heeft om niet te hoeven fuseren, gaat de Provincie toch door met de fusiedrang.
Timo Smit: ‘de Provincie is inmiddels op het niveau aanbeland dat ze de inwoners van Laren totaal negeren’. Dit nare proces verloopt van de kant van de Provincie schimmig en grimmig en het gaat voorbij aan de welke democratische legitimiteit dan ook’. We hebben daarom vorige maand een zogenaamd Wob (Wet openbaarheid van bestuur) verzoek gedaan, waarmee de Provincie openbaar moet maken hoe de besluitvorming verloopt.
Dat verzoek voor openbaarmaking is vorige week door Provincie Noord Holland afgewezen onder dezelfde schimmige redenering en daarmee weigert diezelfde Provincie dus inzage in het proces dat zich in het Provinciehuis voltrekt over de hoofden van de Larense inwoners.
 Steun van de regering tegen ondemocratisch gedrag van de Provincie Inmiddels heeft de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Olongren vorige week een andere Provincie teruggefloten die datzelfde gedrag vertoonde. Provincie Limburg wilde tegen alle wensen, onderzoeken en adviezen in Landgraaf fuseren met Heerlen; die fusie gaat door tijdig ingrijpen van de minister niet door.
Het zogenaamde “open overleg” bleek ook daar niet open. Terwijl het open overleg er -aldus de minister- juist is, om als waarborg te dienen tegen willekeur van de provincie. Inmiddels heeft Larens Behoud vandaag een 2e WOB verzoek ingediend bij de Provincie voor inzage in andere geheim gehouden documenten.
Timo Smit: ‘we gaan door totdat duidelijk is dat de Provincie hier verkeerd bezig is. Het is wel jammer dat hier zoveel tijd in gaat zitten van tientallen ambtenaren van de Provincie, dat zijn onnodige kosten. De tijd die de sterke achterban van Larens Behoud hier in steekt is onbezoldigd, maar een goede investering in het behoud van ons geweldige dorp.

Bron: persbericht Larens BehoudGa terug

Publicatie datum: 13-12-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

23°Czo
18,5°Cma
16°Cdi
15°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]