Provincie NH weigert openbaarheid - Larens Behoud doet nieuw WOB verzoek

13 dec.- Gemeente Laren werd op 7 november jl. onaangenaam verrast door Provincie Noord Holland met de kille mededeling dat een samenwerkingsvoorstel ingediend door Huizen, Laren en Blaricum van tafel is geveegd en dat de gemeente Laren zich in 2021 aan moet sluiten bij Huizen of linea recta maar moet opgaan in één grote Gooise gemeente waar ook Hilversum in zit. 
Timo Smit, voorzitter van Larens grootste politieke partij Larens Behoud zegt: ‘de overgrote meerderheid van Laren, maar ook Huizen en Blaricum, wil dat ons dorp een zelfstandig bestuur houdt, maar de Provincie heeft nu eenmaal in de kop dat er gefuseerd moet worden, dramt dat door en luistert niet naar de inwoners. Ondanks het feit dat Laren aantoonbaar voldoende eigen bestuurskracht én steekhoudende argumenten heeft om niet te hoeven fuseren, gaat de Provincie toch door met de fusiedrang.
Timo Smit: ‘de Provincie is inmiddels op het niveau aanbeland dat ze de inwoners van Laren totaal negeren’. Dit nare proces verloopt van de kant van de Provincie schimmig en grimmig en het gaat voorbij aan de welke democratische legitimiteit dan ook’. We hebben daarom vorige maand een zogenaamd Wob (Wet openbaarheid van bestuur) verzoek gedaan, waarmee de Provincie openbaar moet maken hoe de besluitvorming verloopt.
Dat verzoek voor openbaarmaking is vorige week door Provincie Noord Holland afgewezen onder dezelfde schimmige redenering en daarmee weigert diezelfde Provincie dus inzage in het proces dat zich in het Provinciehuis voltrekt over de hoofden van de Larense inwoners.
 Steun van de regering tegen ondemocratisch gedrag van de Provincie Inmiddels heeft de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Olongren vorige week een andere Provincie teruggefloten die datzelfde gedrag vertoonde. Provincie Limburg wilde tegen alle wensen, onderzoeken en adviezen in Landgraaf fuseren met Heerlen; die fusie gaat door tijdig ingrijpen van de minister niet door.
Het zogenaamde “open overleg” bleek ook daar niet open. Terwijl het open overleg er -aldus de minister- juist is, om als waarborg te dienen tegen willekeur van de provincie. Inmiddels heeft Larens Behoud vandaag een 2e WOB verzoek ingediend bij de Provincie voor inzage in andere geheim gehouden documenten.
Timo Smit: ‘we gaan door totdat duidelijk is dat de Provincie hier verkeerd bezig is. Het is wel jammer dat hier zoveel tijd in gaat zitten van tientallen ambtenaren van de Provincie, dat zijn onnodige kosten. De tijd die de sterke achterban van Larens Behoud hier in steekt is onbezoldigd, maar een goede investering in het behoud van ons geweldige dorp.

Bron: persbericht Larens BehoudGa terug

Publicatie datum: 13-12-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Bedroefd om CDA Laren

21 jan.- Het moet me toch van het hart. Als landelijk lid van het CDA en als geboren en getogen Laarder. Het CDA, vroeger AR, CHU en in Laren de grote KVP, heeft een prachtig en betekenisvol verleden i  Lees verder

[Kijk op Laren]

Politiek bestuur dichter bij mensen...de schijndemocratie van een CDK

20 jan.-  De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes pleitte in zijn Nieuwjaarsspeech dat burgers in Noord-Holland en dus ook in de Gooi en Vechtstreek meer invloed moeten hebben.   Ik moest er even van bijkomen. Het klonk als muziek in de oren. Wat een ommekeer .   Lees verder

[Het weer in Laren]

0,5°Czo
4,5°Cma
4,5°Cdi
2,5°Cwo

[Opinie]

Laren NH wil het nu wel eens weten (van NH)

17 jan.- Klopt het nu wel of niet dat Gedeputeerde Staten een voorstel kreeg voorgelegd waarin de lichte gemeenschappelijke regeling voor de HBEL-dorpen twee jaar langs de kans zou krijgen zichzelf te bewijzen? Eerst vroeg Larens Behoud of dat voorstel van openbaar gemaakt kon worden. Dat weigerde de provincie. Dan weet je natuurlijk het antwoord op de bovenstaande vraag al wel: j  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

16 dec.- Mijn duifje is weggevlogenDoor een gat in het dakWaar vele jaren er voorHet stenen duifje bleef kijkenNaar mensen die er langs liepenZomaar kijkend naar zomaar een oud boerderijtjeNaar een gekromd dakDat was het gebruikEen boom deed daar zijn bestEn hield het dak en riet op zijn plekVerbouwen maar, de container is nog niet volMet de restanten van jarenlang woongenotLangs lopen kijken naar een nieuw te bouwen huisIn een straat zonder mestgeurEen huis met een andere grandeurTekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]