Provincie NH weigert openbaarheid - Larens Behoud doet nieuw WOB verzoek

13 dec.- Gemeente Laren werd op 7 november jl. onaangenaam verrast door Provincie Noord Holland met de kille mededeling dat een samenwerkingsvoorstel ingediend door Huizen, Laren en Blaricum van tafel is geveegd en dat de gemeente Laren zich in 2021 aan moet sluiten bij Huizen of linea recta maar moet opgaan in één grote Gooise gemeente waar ook Hilversum in zit. 
Timo Smit, voorzitter van Larens grootste politieke partij Larens Behoud zegt: ‘de overgrote meerderheid van Laren, maar ook Huizen en Blaricum, wil dat ons dorp een zelfstandig bestuur houdt, maar de Provincie heeft nu eenmaal in de kop dat er gefuseerd moet worden, dramt dat door en luistert niet naar de inwoners. Ondanks het feit dat Laren aantoonbaar voldoende eigen bestuurskracht én steekhoudende argumenten heeft om niet te hoeven fuseren, gaat de Provincie toch door met de fusiedrang.
Timo Smit: ‘de Provincie is inmiddels op het niveau aanbeland dat ze de inwoners van Laren totaal negeren’. Dit nare proces verloopt van de kant van de Provincie schimmig en grimmig en het gaat voorbij aan de welke democratische legitimiteit dan ook’. We hebben daarom vorige maand een zogenaamd Wob (Wet openbaarheid van bestuur) verzoek gedaan, waarmee de Provincie openbaar moet maken hoe de besluitvorming verloopt.
Dat verzoek voor openbaarmaking is vorige week door Provincie Noord Holland afgewezen onder dezelfde schimmige redenering en daarmee weigert diezelfde Provincie dus inzage in het proces dat zich in het Provinciehuis voltrekt over de hoofden van de Larense inwoners.
 Steun van de regering tegen ondemocratisch gedrag van de Provincie Inmiddels heeft de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Olongren vorige week een andere Provincie teruggefloten die datzelfde gedrag vertoonde. Provincie Limburg wilde tegen alle wensen, onderzoeken en adviezen in Landgraaf fuseren met Heerlen; die fusie gaat door tijdig ingrijpen van de minister niet door.
Het zogenaamde “open overleg” bleek ook daar niet open. Terwijl het open overleg er -aldus de minister- juist is, om als waarborg te dienen tegen willekeur van de provincie. Inmiddels heeft Larens Behoud vandaag een 2e WOB verzoek ingediend bij de Provincie voor inzage in andere geheim gehouden documenten.
Timo Smit: ‘we gaan door totdat duidelijk is dat de Provincie hier verkeerd bezig is. Het is wel jammer dat hier zoveel tijd in gaat zitten van tientallen ambtenaren van de Provincie, dat zijn onnodige kosten. De tijd die de sterke achterban van Larens Behoud hier in steekt is onbezoldigd, maar een goede investering in het behoud van ons geweldige dorp.

Bron: persbericht Larens BehoudGa terug

Publicatie datum: 13-12-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cwo
11°Cdo
10°Cvr
10,5°Cza

[Opinie]

Opinie: Nomenklatoera in Haarlem kleunt mis

24 apr.- Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland vertikken het open kaart te spelen over de fusieperikelen in het Gooi en de Vechtstreek. Diverse politieke partijen spreken er schande van, zoals deze krant zaterdag meldde. Wie heeft er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]