Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie.

De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van fusie tot één Gooistad. De ander dat een tussenfusie  in 3 grote gemeenten , voor ons Hilversum/Huizen/Laren/Blaricum, uiteindelijk op weg naar die ene Gooistad juist wordt doorgezet.

Maar bijna niemand hoor je analyseren dat dit uitstel juist kansen biedt om blijvende zelfstandigheid, in samenwerking, voor onze dorpen te realiseren!!

 

Terwijl dát nu juist door de inwoners wordt gewenst. Daar hebt U bij de verkiezingen in Laren voor gekozen  met Uw stem op Larens Behoud, Liberaal Laren, de VVD en de PvdA. Massale steun dus en verwaarloosbaar draagvlak voor welke vorm van ouderwetse fusie dan ook. Hetzelfde geldt voor Blaricum en Eemnes.

 

Wat Larens Behoud betreft gaat het er nu dus om om te staan voor wat de inwoners vinden. Te vechten voor onze zelfstandigheid. En die van de BEL-gemeenten. Herijken van het BEL-model , actieve deelname in de Regio, samenwerking vanuit keuzes. Klaar voor een toekomst in zelfstandigheid.

 

Onze gemeenten kennen een fantastische leefomgeving voor jong en oud, hebben zeer goede voorzieningen, een actieve gemeenschap met rijk verenigingsleven op gebied van kunst, cultuur, sport en ontspanning en een grote onderlinge betrokkenheid. We hebben nog iets voor elkaar over. Bovendien staan onze gemeenten er financieel gezond voor en zijn onze burgemeesters, wethouders en gemeenteraad dicht bij ons, schouder aan schouder.

En ook zij zijn  allemaal vóór behoud van wat we in eeuwenlange zelfstandigheid hebben bereikt: een woon en leefomgeving waar heel Nederland jaloers op is.

Een woon en leefomgeving opgebouwd in zelfstandigheid en nu serieus bedreigd om in wijken te worden opgedeeld. 

 

Objectieve studies tonen het feilen, falen en juist kostbaarder worden van grote gefuseerde entiteiten overduidelijk aan. De burger, de student ,de  zorgvrager, de nuts-gebruiker ziet de afstand tot de ‘leverancier’ haast dagelijks vergroten. Bureaucratiseren.  Juist  kleine schaal biedt de oplossing. Is wat we willen.

Die kleine schaal moeten we dus juist NU gaan bevechten. De publieke discussie, die alleen maar gaat over welke fusie het wordt en nauwelijks meer over behoud van zelfstandigheid, is helaas niet bevorderlijk. De voorstanders van fusie, de provincie, beheersen de publiciteit en hebben er belang bij ons te doen geloven dat het een gelopen race is. Dat moeten we niet meer accepteren.

 

Onze dorpen strijden meer dan terecht voor behoud van hun zelfstandigheid. Het is onze laatste kans. Een historisch moment. Asjeblieft,  laten we er voor vechten. Generaties na ons mogen ons straks geen zwakke knieën verwijten.  Gemeentebesturen, politieke groeperingen, maar vooral ook onze inwoners, laat jullie zienswijzen horen. Samen en apart maar vooral voortdurend. Het is meer dan ooit nodig.

 

Behoud van zelfstandigheid kan werkelijk nog worden gerealiseerd, maar alleen als we er hard voor gaan vechten.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 
 

Ga terug

Publicatie datum: 12-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

29°Cma
22,5°Cdi
19,5°Cwo
17,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]