Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd. 

Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou worden om met Liberaal Laren (LL) een bestuurlijke coalitie aan te gaan.

Want wat zou u zelf doen als je 8 jaar bestuurlijke verantwoording draagt en  in LL louter tegenstand hebt ontmoet?  LL was voortdurend een ‘teugenpartij”. Teugen kadernota, teugen centrumplan , teugen locatie scouting Maggy Lekeux, teugen waterafkoppeling, etc etc  en ook nog eens jaarlijks teugen onze begrotingen. Pas bij de laatste begroting, toen de huidige coalitie en met name Larens Behoud wethouder Tijmen Smit, Laren van een financieel wankele tot een gezonde gemeente had omgevormd, pas toen stemde LL een keertje voor. Maar in de opbouw daar naartoe dus steeds ‘teugen’.

En daarbij viel LL ook nog eens even regelmatig als ongegrond de integriteit van diverse verantwoordelijkheid dragende bestuurders uit de coalitie aan. 

Zou u dan vervolgens met droge ogen alles uitpoetsen en samen gaan besturen?

Terwijl je ook verder kan met een coalitiepartner VVD met wie het goed en betrouwbaar samenwerken was? Die dan maar afdanken?

En toch heeft informateur Leo Janssen oprecht gepolst of samen besturen inhoudelijk, maar ook qua onderling vertrouwen en chemie, mogelijk zou zijn. 

 

Om tot de conclusie te komen dat dit voor de komende 4 jaar nog niet het geval is. Hij telde de zegening van een krachtige bijna raadsbrede steun voor zelfstandigheid en constateert dat daarin ook echt gezamenlijk zal en kan worden opgetrokken.

Maar samen besturen , vanuit zo’n enorm  inhoudelijk verschillend verleden en aangetast vertrouwen dat tijdens de besprekingen ook  te weinig perspectief kreeg, dat bleek voor nu toch echt een  brug te ver.

 

Verder dus met de VVD, althans daar gaan de formateurs Leo Janssen en Peter Calis nu aan werken. Daarbij zijn best nog wat harde noten te kraken. Met name de aanpak wateroverlast en wat meer behoedzaamheid, meer toetsing vooraf,  bij het lanceren van ruimtelijke ordening voornemens behoeven aandacht. Behoud van charme en bijzonderheid van ons dorp, met veilig wandelen en fietsen, zal in de onderhandelingen centraal staan. 

 

Larens Behoud wenst de onderhandelaars van beide partijen veel succes.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 11-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

16,5°Cza
22°Czo
22°Cma
23°Cdi

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]