Dorp als Blaricum vormt eeuwenoude kern van democratie

8 juli.- Wij praten al jaren, sinds 2013 in verhoogde spanning met de provincie NH. Die wil fusie HBL, wij willen dat niet. Wij zenden duidelijk onze boodschap, maar deze wordt daar niet ontvangen. Wij staan echt niet open voor weer een onderzoek, weer dialoog-sessies onder leiding van derden, weer welles- nietes over de noodzaak van opgelegde fusie.

Blaricum is al heel lang zelfstandig gebleven en heeft dit al heel vaak bevochten. Als het aan Hart voor Blaricum ligt zullen we dit blijven doen.

Financieel, sociaal, ruimtelijk en qua natuur is het allemaal goed voor elkaar. Wat niet goed is, wordt aangepakt samen met de BEL-gemeenten, met Huizen of met de regio zoals iedereen in Nederland samenwerkt in vele vormen. De mooie natuurlijke omgeving verbindt de regio al op een vanzelfsprekende wijze. Vanaf de watertoren bij Crailoo is dit goed zichtbaar en een symbool van deze vanzelfsprekende verbondenheid.

Groot, groter, grootst tegenover small is beautifull. Wij zijn overtuigd dat het opgedragen onderzoek aan Berenschot leidt tot dat wat de provincie NH alsmaar wil, maar dat niet is wat de inwoners willen. Zij willen in meerderheid zelfbeschikking, continuïteit, veilig en goed leven, geen dure reorganisaties die jaren duren en veel kosten in financieel en menselijk opzicht. Die volgens vele recente wetenschappelijke studies geen kostenbesparingen en geen verhoogde efficiency opleveren.

De positie van de gemeenteraad vormt een van de kernen van de democratie in Nederland. Als we daarover door anderen laten beslissen dan verliezen we een heel belangrijk deel van de democratie, van de staatsrechtelijke opbouw van ons land. Het recente boek van Voermans en Waling ‘Gemeenten in de Genen’ geeft daarvan een heel duidelijk beeld.

Wij vinden hierin een onderbouwing van ons democratisch recht als gemeenteraad om een beslissing te nemen die leidend is.

We willen niet aan de hand van Berenschot(2018), Deloitte(2016), Jansen en  ten Grotenhuis(2014),Mac Kinsey(2013) een ARHI-pad(2017) volgen, maar ons zelf blijven op eigen kracht. Een grote meerderheid van de raad wil zelfstandige gemeente blijven. Laten we met elkaar zowel juridisch als politiek dit blijven bevechten. De gemeenten Huizen, Laren en Blaricum opheffen zou een precedent scheppen waardoor alle gemeenten in Nederland opgeheven kunnen worden.

Carien Bölger  ( Hart voor blaricum)
Ga terug

Publicatie datum: 8-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cvr
13°Cza
12°Czo
14,5°Cma

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]