Dorp als Blaricum vormt eeuwenoude kern van democratie

8 juli.- Wij praten al jaren, sinds 2013 in verhoogde spanning met de provincie NH. Die wil fusie HBL, wij willen dat niet. Wij zenden duidelijk onze boodschap, maar deze wordt daar niet ontvangen. Wij staan echt niet open voor weer een onderzoek, weer dialoog-sessies onder leiding van derden, weer welles- nietes over de noodzaak van opgelegde fusie.

Blaricum is al heel lang zelfstandig gebleven en heeft dit al heel vaak bevochten. Als het aan Hart voor Blaricum ligt zullen we dit blijven doen.

Financieel, sociaal, ruimtelijk en qua natuur is het allemaal goed voor elkaar. Wat niet goed is, wordt aangepakt samen met de BEL-gemeenten, met Huizen of met de regio zoals iedereen in Nederland samenwerkt in vele vormen. De mooie natuurlijke omgeving verbindt de regio al op een vanzelfsprekende wijze. Vanaf de watertoren bij Crailoo is dit goed zichtbaar en een symbool van deze vanzelfsprekende verbondenheid.

Groot, groter, grootst tegenover small is beautifull. Wij zijn overtuigd dat het opgedragen onderzoek aan Berenschot leidt tot dat wat de provincie NH alsmaar wil, maar dat niet is wat de inwoners willen. Zij willen in meerderheid zelfbeschikking, continuïteit, veilig en goed leven, geen dure reorganisaties die jaren duren en veel kosten in financieel en menselijk opzicht. Die volgens vele recente wetenschappelijke studies geen kostenbesparingen en geen verhoogde efficiency opleveren.

De positie van de gemeenteraad vormt een van de kernen van de democratie in Nederland. Als we daarover door anderen laten beslissen dan verliezen we een heel belangrijk deel van de democratie, van de staatsrechtelijke opbouw van ons land. Het recente boek van Voermans en Waling ‘Gemeenten in de Genen’ geeft daarvan een heel duidelijk beeld.

Wij vinden hierin een onderbouwing van ons democratisch recht als gemeenteraad om een beslissing te nemen die leidend is.

We willen niet aan de hand van Berenschot(2018), Deloitte(2016), Jansen en  ten Grotenhuis(2014),Mac Kinsey(2013) een ARHI-pad(2017) volgen, maar ons zelf blijven op eigen kracht. Een grote meerderheid van de raad wil zelfstandige gemeente blijven. Laten we met elkaar zowel juridisch als politiek dit blijven bevechten. De gemeenten Huizen, Laren en Blaricum opheffen zou een precedent scheppen waardoor alle gemeenten in Nederland opgeheven kunnen worden.

Carien Bölger  ( Hart voor blaricum)
Ga terug

Publicatie datum: 8-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

19°Czo
24°Cma
27°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]