We willen het mooiste van het mooiste laten horen

19 nov.- Met het jaarlijkse ***Weihnachtsoratorium*** en de ***Matthäus Passion*** wil de Stichting Laren Klassiek “het mooiste van het mooiste uit de christelijke traditie” laten horen. “Waar kan dat beter dan in onze basiliek?”

Terwijl overal weer de feestverlichting in de straten verschijnt, bereidt het Noord-Hollandse Laren zich voor de dertiende keer voor op het ***Weihnachtsoratorium*** van Johann Sebastian Bach. Het begon dertien jaar geleden met de Stichting Laren Klassiek, waarmee oud-televisiemaker Leo Janssen in Laren een “Bachtraditie wilde vestigen”.

 

‘Fantastische solisten’

Hij had daar twee goede redenen voor. Allereerst zag hij in zijn dorp het potentieel om een uitvoering van hoge kwaliteit te organiseren. “We hebben in de Sint-Jansbasiliek ruim achthonderd zitplaatsen en kunnen rekenen op zo’n vierhonderd mensen uit het dorp. Dan heb je er nog driehonderd van buiten nodig. Als je de lat nou flink hoog legt met internationale artiesten, solisten en orkesten, dan komen die vanzelf.”

Janssen: “We hebben de ***Matthäus Passion*** in maart en dan komt het Kings College Choir uit Cambridge met fantastische solisten. Dat wordt top. Vorig jaar hadden we het ***Weihnachtsoratorium*** met Ton Koopman. Dit jaar doen we dat in een eigen productie onder leiding van dirigent Ed Spanjaard.”

In een kerk klinkt Bach heel anders, merkt hij op. “Dan komt ook het aspect van geloofsbeleving om de hoek kijken. Dat geeft het een extra diepte. Dat is de tweede reden.

Wij hebben zo’n rijke traditie. Onze-Lieve-Heer is door de eeuwen heen op zovele manieren geëerd. Daar hoort zo’n monumentaal werk als van Bach natuurlijk ook bij. Dat deel van de Kerk is naast het liturgische ook heel erg belangrijk. En dat je dat ook laat zien en horen.”

 

‘Schoonheid laten zien’

Hij vertelt hoe hij met een vriend die niet meer lang te leven had een reis naar Rome had gemaakt en bij de Sint-Pieter was uitgekomen. “Hij was eerst opstandig en wilde er niks van weten. ‘Al die pracht en praal, al dat goud.’ Ik zei toen tegen hem dat wanneer je heel erg veel van iemand houdt, je die persoon het mooiste wilt geven dat je hebt. Toen we weer buiten waren, belde hij onmiddellijk zijn schoonvader, die heel erg katholiek is, om te vertellen hoe mooi hij het allemaal had gevonden.

Daarmee wil ik alleen maar illustreren hoe belangrijk ik het vind om die schoonheid ook in onze basiliek te laten zien. Als je dan in de kerk ziet hoe mensen die niet gelovig zijn toch gepakt en geraakt worden door zo’n ***Weihnachtsoratorium***, dan is dat toch prachtig?”

 

‘Een en al feest’

“Als je die eerste tonen hoort, die pauken: het is een en al feest. Dat Bijbelse verhaal is door Bach zo meesterlijk op muziek gezet. Ik vind het fascinerend dat hoe dieper je in die muziek duikt, hoe meer betekenis het krijgt. Ik heb het nu een keer of vijftig gehoord, maar je ontdekt er iedere keer weer iets nieuws in.”

 

De Stichting Laren Klassiek, die de ANBI-status heeft, financiert de concerten mede dankzij een grote sponsor en de Larense middenstand. “Er staan al snel zo’n tachtig mensen het mooiste van het mooiste te musiceren. Het is belangrijk dat ons dorp, dat toch katholiek is, dit kan organiseren. Dit hoort er ook bij.”

 

 

Bach in Laren

Het Weihnachtsoratorium wordt uitgevoerd op woensdagavond 13 december om 20.00 uur in de Sint-Jansbasiliek van Laren. Met onder anderen dirigent Ed Spanjaard, sopraan Selma Harkink, countertenor Dave ten Kate, tenor André Post en bariton Wybe-Pier Cnossen. De solisten worden begeleid door Camerata Particolare.

 

***Info/kaarten: www.larenklassiek.nl, www.weihnachtsoratorium.ntk.nl, de Nationale Theaterkassa (0900) 9203 (0,45 cent p/m)***

 

Bron: Katholiek Nieuwsblad, Jan Peeters
Ga terug

Publicatie datum: 19-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Laren heeft gesproken. Overduidelijk!

22 mrt.- Bijna 85% van alle inwoners hebben gestemd vóór zelfstandigheid van ons mooie Laren. De partijen die voor fusie waren werden gehalveerd. Of haalde de raad niet. Larens Beho  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een woord van dank

22 mrt.- Op de eerste plaats mijn hele grote dank aan alle kiezers die op Larens Behoud hebben gestemd. Grote dank ook aan alle leden van Larens Behoud voor hun inzet in de campagne: het is niet voor n  Lees verder

[Het weer in Laren]

4°Cdo
4,5°Cvr
3°Cza
6°Czo

[Opinie]

Een overduidelijke uitslag!

22 mrt.- Lokale politiek leeft. Zoveel is duidelijk uit de voorlopige cijfers diegisteravond bekend werden gemaakt door Burgemeester Rinske Kruisinga. Na alhet werk dat is gedaan door de vele partijgenoten sta je ook even te kijken:6 zetels! Wat ga  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (7)

22 mrt.- Mijn vrouw Annemarie en ik zijn gelukkige mensen omdat we in zo’n romantisch boerderijtje op het Mauvezand, het vroegere Zandgat, mogen wonen. Ons huis dateert uit eind 18e eeuw, en toen wij het een kleine 25 jaar geleden kochten, vertelde  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]