We willen het mooiste van het mooiste laten horen

19 nov.- Met het jaarlijkse ***Weihnachtsoratorium*** en de ***Matthäus Passion*** wil de Stichting Laren Klassiek “het mooiste van het mooiste uit de christelijke traditie” laten horen. “Waar kan dat beter dan in onze basiliek?”

Terwijl overal weer de feestverlichting in de straten verschijnt, bereidt het Noord-Hollandse Laren zich voor de dertiende keer voor op het ***Weihnachtsoratorium*** van Johann Sebastian Bach. Het begon dertien jaar geleden met de Stichting Laren Klassiek, waarmee oud-televisiemaker Leo Janssen in Laren een “Bachtraditie wilde vestigen”.

 

‘Fantastische solisten’

Hij had daar twee goede redenen voor. Allereerst zag hij in zijn dorp het potentieel om een uitvoering van hoge kwaliteit te organiseren. “We hebben in de Sint-Jansbasiliek ruim achthonderd zitplaatsen en kunnen rekenen op zo’n vierhonderd mensen uit het dorp. Dan heb je er nog driehonderd van buiten nodig. Als je de lat nou flink hoog legt met internationale artiesten, solisten en orkesten, dan komen die vanzelf.”

Janssen: “We hebben de ***Matthäus Passion*** in maart en dan komt het Kings College Choir uit Cambridge met fantastische solisten. Dat wordt top. Vorig jaar hadden we het ***Weihnachtsoratorium*** met Ton Koopman. Dit jaar doen we dat in een eigen productie onder leiding van dirigent Ed Spanjaard.”

In een kerk klinkt Bach heel anders, merkt hij op. “Dan komt ook het aspect van geloofsbeleving om de hoek kijken. Dat geeft het een extra diepte. Dat is de tweede reden.

Wij hebben zo’n rijke traditie. Onze-Lieve-Heer is door de eeuwen heen op zovele manieren geëerd. Daar hoort zo’n monumentaal werk als van Bach natuurlijk ook bij. Dat deel van de Kerk is naast het liturgische ook heel erg belangrijk. En dat je dat ook laat zien en horen.”

 

‘Schoonheid laten zien’

Hij vertelt hoe hij met een vriend die niet meer lang te leven had een reis naar Rome had gemaakt en bij de Sint-Pieter was uitgekomen. “Hij was eerst opstandig en wilde er niks van weten. ‘Al die pracht en praal, al dat goud.’ Ik zei toen tegen hem dat wanneer je heel erg veel van iemand houdt, je die persoon het mooiste wilt geven dat je hebt. Toen we weer buiten waren, belde hij onmiddellijk zijn schoonvader, die heel erg katholiek is, om te vertellen hoe mooi hij het allemaal had gevonden.

Daarmee wil ik alleen maar illustreren hoe belangrijk ik het vind om die schoonheid ook in onze basiliek te laten zien. Als je dan in de kerk ziet hoe mensen die niet gelovig zijn toch gepakt en geraakt worden door zo’n ***Weihnachtsoratorium***, dan is dat toch prachtig?”

 

‘Een en al feest’

“Als je die eerste tonen hoort, die pauken: het is een en al feest. Dat Bijbelse verhaal is door Bach zo meesterlijk op muziek gezet. Ik vind het fascinerend dat hoe dieper je in die muziek duikt, hoe meer betekenis het krijgt. Ik heb het nu een keer of vijftig gehoord, maar je ontdekt er iedere keer weer iets nieuws in.”

 

De Stichting Laren Klassiek, die de ANBI-status heeft, financiert de concerten mede dankzij een grote sponsor en de Larense middenstand. “Er staan al snel zo’n tachtig mensen het mooiste van het mooiste te musiceren. Het is belangrijk dat ons dorp, dat toch katholiek is, dit kan organiseren. Dit hoort er ook bij.”

 

 

Bach in Laren

Het Weihnachtsoratorium wordt uitgevoerd op woensdagavond 13 december om 20.00 uur in de Sint-Jansbasiliek van Laren. Met onder anderen dirigent Ed Spanjaard, sopraan Selma Harkink, countertenor Dave ten Kate, tenor André Post en bariton Wybe-Pier Cnossen. De solisten worden begeleid door Camerata Particolare.

 

***Info/kaarten: www.larenklassiek.nl, www.weihnachtsoratorium.ntk.nl, de Nationale Theaterkassa (0900) 9203 (0,45 cent p/m)***

 

Bron: Katholiek Nieuwsblad, Jan Peeters
Ga terug

Publicatie datum: 19-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Fusieleed: een dossier waarin alles misging wat mis kon gaan

20 juni.- Huizen, Blaricum en Laren schrijven in een brief aan de provincie Noord-Holland dat ze gezamenlijk verzoeken de ARHI-procedure te stoppen. Een even terecht als begrijpelijk verzoek; alledrie hebben een zelfstandig voortbestaan in de coa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

8 juni.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Het weer in Laren]

13,5°Cvr
14°Cza
14,5°Czo
15°Cma

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (20)

20 juni.- Ik ben niet zo’n boerenzakdoeken-man die zijn neus snuit in het verleden.‘‘There is no past, no future, you have to live in the immediate now’, stelt  de hedonistische goeroe Bhagwan Shree Rajneesh,die dagelijks in Poona een ritje in één van zijn Rolls Royces maakte.Anderen beweren overigens dat deze ‘verlichte’ wijsheid afkomstig is van de   Lees verder

[Volg Larens Behoud op]