Tergooi staat fors onder druk

22 juni.- Ziekenhuis Tergooi moet alle zeilen bijzetten om financieel op koers te blijven. De winst kelderde vorig jaar naar een half miljoen euro. En een van de drie voorwaarden van de banken voor financiering van de nieuwbouw in Hilversum is een probleem.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het ziekenhuis donderdag publiceerde. Het resultaat 2017 was begroot op vier miljoen euro, maar kwam 3,5 miljoen lager uit: vijf ton. In 2016 was er 15,1 miljoen winst, maar zonder een schenking 1,8 miljoen. In 2015 was het resultaat 4,4 miljoen.

In het gisteren uitgegeven persbericht staat: ’De nieuwbouw loopt volgens plan: de bouw en ook de financiering liggen op schema’.

In datzelfde persbericht staat echter ook dat het nodig is ’tot een beter financieel resultaat te komen om binnen de begroting ruimte te maken om de kosten van de nieuwbouw op te vangen’. Het financiële resultaat moet dus worden opgekrikt om de nieuwbouw veilig te stellen.

Uit de jaarrekening blijkt dat Tergooi ruim voldoet aan twee van de drie heel technische voorwaarden die ABN Amro en ING stellen aan financiering van de eerste fase van het nieuwe ziekenhuis in Hilversum.

Ook aan de derde voorwaarde (Ebitda ofwel winst vóór rentelasten, belastingen en afschrijvingen) voldoet Tergooi, maar alleen door de eenmalige opbrengst van de verkoop van het Janshuis, het voormalige zusterhuis bij Tergooi Blaricum.

Ebitda moet van de banken minimaal 17 miljoen euro zijn. Dankzij verkoop van het Janshuis was het vorig jaar 18,8 miljoen. Maar zonder die eenmalige opbrengst zou het krap 16,5 miljoen zijn geweest - te weing.

Al sinds vorig jaar is Tergooi bezig aan een bezuinigingsoperatie. Die loopt nog steeds. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 22-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

19°Czo
24°Cma
27°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]