Telegraaf brengt groot artikel over Larense Matthaus: De ultieme jongensdroom

1 mrt.- De Telegraaf brengt vanochtend een uitgebreid artikel over de door de Stichting Laren Klassiek georganiseerde uitvoering van de Matthäus Passiion In de Sint Jansbasiliek. Het artikel is geschreven door Louis Gauthier.

De ultieme jongensdroom
Jongenskoor Choir of King’s College komt voor Matthäus Passion naar Laren

Eén van de oudste jongenskoren van Engeland komt naar Nederland. Al vanaf de vijftiende eeuw vult het Choir of King’s College uit Cambridge zalen met hun engelachtige zang. Het koor is bekend van hun Carols on Christmas Eve dat wereldwijd op TV te zien is. Voor elke nieuwe generatie jongens opnieuw is het een eer om te mogen zingen in het koor, zeker met de gevierde dirigent Stephen Cleobury aan het roer. Op 25 maart staat het koor met de Matthäus-Passion in de Sint Jansbaseliek in Laren.

Door Louis Gauthier

De Matthäus-Passion heeft altijd een streepje voor gehad op andere muziekcomposities in ons land. Het populaire oratorium is jaarlijks in allerlei varianten en uitvoeringen te horen. De compositie blijft mensen trekken omdat wijze vertellingen, intense aria’s en aangrijpende scènes elkaar in rap tempo afwisselen. Het is altijd uitkijken naar het moment dat het beroemde Erbarme Dich of Wir setzen uns mit Tränen nieder klinkt. Zowel uitvoerenden als publiek kunnen de tranen nauwelijks bedwingen.

Toch is de inkleuring van de Matthäus-Passion in Laren een wel hele speciale. Niet alleen geven topsolisten als Jeremy Budd (in de rol van Evangelist) en Edward Grint (in de rol van Christus) glans aan de middag en biedt het barokorkest The Hanover Band een ijzersterk muzikaal decor, maar het is toch vooral het karakteristieke geluid van het Choir of King’s College waar mensen naar uitkijken.

Stephen Cleobury is als koordirigent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het collectief. Al meer dan 35 jaar geeft hij al zijn energie om ‘zijn’ koor de vederlichte en betoverende klanken te laten produceren waar het om bekend staat. Hij heeft net een intensieve repetitie achter de rug. Want naast de concerten is het koor zes keer per week te horen in een kerkdienst. “Als het kan repeteren we in de ochtend en in de avond. Het is heel belangrijk om scherp te blijven. Zeker omdat we om de drie jaar een andere samenstelling hebben. Onze grootste uitdaging is om de stemmen zo snel mogelijk te laten groeien en pieken.”

De jongens zijn tussen de 9 en 13 jaar als ze zorgvuldig worden geselecteerd uit de groep leerlingen die lessen volgen aan de prestigieuze, gelijknamige school in Cambridge. Hoewel de zangers aan het begin van de puberteit staan, is onder de 16 koorleden geen kwajongensgedrag te bekennen. “Zingen in dit koor is een vorm van topsport,” stelt Cleobury. “Iedereen wil de beste zijn. Er wordt heel wat af gediscussieerd als er een nieuw stuk moet worden ingestudeerd. Alsof hun leven ervan afhangt.” Het leven van de jongens draait een paar jaar uitsluitend om het koor. “Hun leven is in deze periode zó gericht op muziek en samenzang. Ze trekken dagelijks met elkaar op. Daar ontstaan vriendschappen voor het leven uit.”

Al is het niet alleen maar warm en gezellig. “Hiërarchie is er zeker,” beaamt CleorXbury. “De jongste leden kijken op tegen de oudste en willen graag van hen leren. Mijn taak is om dat te stroomlijnen, het beste uit de groep te halen en hun klanken te verenigen.”

Hoe eervol en intensief ook, het avontuur voor de jongens is van korte duur. “In de pubertijd breekt hun stem en verandert het stemgeluid van een lichte sopraan naar een diepere mannenstem. Dan is het tijd voor de jongens om hun zangcarrière anders te gaan invullen. Dat kan soms flinke impact hebben,” zegt hij uiterst serieus. “Ik vind het soms moeilijk als ze gedwongen afscheid moeten nemen vanwege de puberfase waarin ze belanden. Daarin proberen we ze dan ook goed te begeleiden.”  

Zingen in het koor is een levens veranderende ervaring en niet alleen vanwege de kans om op topniveau te zingen. “Je geeft de jongens een intellectuele en artistieke basis mee die ze nooit zullen vergeten. Ik heb het idee dat de muziek hen sneller volwassener in het leven laat staan.” De Matthäus Passion is wat Cleobury betreft één van die bepalende stukken. “Een werk als de Matthäus Passion levert mooie gesprekken op. We hebben het dan uitgebreid met elkaar over wat het betekent. Hoe jong ze ook zijn, ze begrijpen wat de onderliggende thematiek is. Hierdoor gaan ze het stuk meer vanuit de essentie zingen.”

Je zou kunnen zeggen dat de Matthäus-Passion uit 1728 voor het Choir of Kings’ College – dat al in 1411 werd opgericht – een vrij recent werk is. Maar het koor zingt ook moderne muziek, benadrukt Cleobury. “We hebben hedendaagse componisten die voor ons schrijven en arrangeren. Hierdoor bouwen we een eigen identiteit op en geven we een nieuwe generatie makers de ruimte. Ik word er erg blij van als ik zie hoe het koor reageert als er een gloednieuw werk is om in te studeren. Het is niet voor niets dat we zoveel opnemen en vastleggen."

Is het voor het koor nog wel interessant, zo’n flitsbezoek aan het kleine Laren? “Ja, zeker!” vindt Cleobury. “We kijken enorm uit naar de uitvoering, zeker omdat alle musici die meedoen aan de top staan van de klassieke muziek. Dat scheelt enorm met repeteren, want veel tijd hebben we niet. We komen een dag eerder aan, reperteren één of twee keer en dan is de voorstelling al. Na het middagconcert vliegt iedereen weer direct terug.” Maar het is het waard, vindt Cleobury, al is het maar vanwege die krachtige Matthäus Passion. “Het verhaal over de lijdensweg van Christus is een gouden combinatie met de muziek van Bach. Zo groots en meeslepend hoor je het zelden.”  Inlichtingen: www.larenklassiek.nl Bron: Telegraaf

 

Kaarten 0900-9203 

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 13-3-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

7,5°Cdi
13°Cwo
15°Cdo
15°Cvr

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]