Singer Laren opent nieuw theater

5 sept.- De foyer van het nieuwe Singer Laren heeft een plafond van onafgewerkte dubbel T-betonplaten. De architecten van krft hebben het ontwerp zo gemaakt dat het lijkt alsof het hele dak van de foyer op slechts twee betonnen kolommen steunt.

De nieuwe foyer verbindt het nieuwe theater van Singer Laren met de bestaande villa en het daaraan vastgebouwde museum. De foyer is de nieuwe gezamenlijke entree van theater en museum. De horeca in de foyer en de achterliggende beeldentuin zijn echter openbaar toegankelijk. De bedoeling van de ontwerpers was dan ook om de foyer als openbaar gebied vorm te geven en zo veel mogelijk met buiten te verbinden. Maar zonder dat het een ‘stads’ glazen doos zou worden in het dorpse Laren (NH).

Gebogen randligger

De dubbel T platen van het dak van de foyer dragen een daktuin. De TT-platen zijn speciaal ontworpen voor dit project en worden gedragen door in het werk gestorte betonnen liggers. Zowel de tussenliggers als de randliggers liggen in het zelfde vlak als de TT-platen. Vooral de randligger was daarbij een waar kunstwerk voor bouwer IBB Kondoromdat die de gebogen lijn van de gevels volgt. Daarbij is de gevelconstructie ook nog eens uitgevoerd met dragende kolommen. “De precisie van de gevelbouw ging daarbij gelijk op met de ruwbouw van het betonwerk”, zegt architect Thomas Dieben van krft, dat bij het ontwerp samenwerkte met Oomen Ontwerpt. De constructie met de TT-platen is zelfs doorgezet in de trappen.

Om de naden tussen de TT-platen weg te werken en om de akoestiek te verbeteren, is op de plaataansluitingen een viltlaag tussen de ribben geplaatst.

Gevels

Om de foyer nog meer een openbaar karakter te geven is aan de ene zijde de foyer met een glazen strook los gehouden van de monumentale villa. Aan de andere zijde is de wand van het aangrenzende theater uitgevoerd als een gevel. De gevelbeplating bestaat hier uit strekmetaal met daarachter een geluidsabsorberende isolatie.

Om te voorkomen dat de foyer te veel een glazen doos zou worden, is voor het glas langs een voile van zwart geoliede houten delen geplaatst. In de gevel volgt die de lijn van de trap naar de eerste verdieping. De houten delen zorgen voor minder inkijk, terwijl het licht er wel doorheen valt: overdag van buiten naar binnen en ’s avonds van binnen naar buiten. Het hout sluit aan bij de schuren die typerend zijn voor de omgeving van Laren.

Toneeltoren met daglicht

Voor het theater zelf heeft krft gekozen voor een compacte, halfronde zaal die met heel veel hout is uitgevoerd. De zaal heeft 400 zitplaatsen, waarvan 150 op de tribune. De toneeltoren is samen met theatertechnici zo ontwikkeld dat het volume zo beperkt mogelijk kon blijven. Heel opvallend is een groot raam in de toneeltoren. “Theatertechnici gaven aan dat ze zich vaak een mol voelen omdat ze altijd in het donker werken. Ook als ze overdag alles aan het voorbereiden zijn. Daarom hebben we een groot raam gemaakt in de toren. Uiteraard met een hoge kwaliteit geluidswering en voorzien van een heel goede verduistering.” De toren is uitgevoerd in metselwerk. Krft heeft gekozen voor een zogenaamde taludsteen, waarvan het voorvlak achterover helt. Dat geeft extra textuur aan het metselwerk, wat opnieuw aansluit bij het gevarieerde metselwerk in de omgeving van Laren.

Ook de groene daktuin sluit aan bij de dorpse omgeving. De daktuin is ontworpen door Piet Oudolf, die ook de beeldentuin opnieuw gaat inrichten.

De nieuwbouw is gerealiseerd binnen het vooraf gestelde budget van 15 miljoen euro. Opdrachtgever is de particuliere Stichting Singer Memorial Foundation, die het meeste geld binnenhaalde via sponsoren. De nieuwbouw wordt woensdag 6 september officieel geopend. Bron: Bouwwereld

 



Ga terug

Publicatie datum: 5-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

De Commissaris vertelt.......

13 jan.- De Nieuwjaarsspeech van de Commissaris der Koning van Noord Holland kan ik u zeer aanbevelen, en is een bevlogen geïnspireerde speech, in z’n geheel na te lezen op de website van de Provincie. Remkes staat stil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, en zegt daarover het volgende  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Nu of nooit

9 jan.- Vier jaar geleden schreef ik als lijstduwer van Larens Behoud in het campagneboekje. ‘Het is voor mij een vreemd en onbestemd gevoel dat mijn directe betrokkenheid bij de Larense politiek voorbij is. Ik heb het niet echt gewild, maar een chronische ziekte maakte het ondoenlijk.’ Nu vier ja  Lees verder

[Het weer in Laren]

5,5°Cwo
4,5°Cdo
3°Cvr
6°Cza

[Opinie]

Laren NH wil het nu wel eens weten (van NH)

17 jan.- Klopt het nu wel of niet dat Gedeputeerde Staten een voorstel kreeg voorgelegd waarin de lichte gemeenschappelijke regeling voor de HBEL-dorpen twee jaar langs de kans zou krijgen zichzelf te bewijzen? Eerst vroeg Larens Behoud of dat voorstel van openbaar gemaakt kon worden. Dat weigerde de provincie. Dan weet je natuurlijk het antwoord op de bovenstaande vraag al wel: j  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

16 dec.- Mijn duifje is weggevlogenDoor een gat in het dakWaar vele jaren er voorHet stenen duifje bleef kijkenNaar mensen die er langs liepenZomaar kijkend naar zomaar een oud boerderijtjeNaar een gekromd dakDat was het gebruikEen boom deed daar zijn bestEn hield het dak en riet op zijn plekVerbouwen maar, de container is nog niet volMet de restanten van jarenlang woongenotLangs lopen kijken naar een nieuw te bouwen huisIn een straat zonder mestgeurEen huis met een andere grandeurTekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]