Omstreden herindelingen gaan door

22 apr.- Het ziet er naar uit dat Haren zijn zelfstandigheid gaat verliezen. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor samenvoeging van de gemeente met Groningen en Ten Boer. Volgens het Burgercomité Haren is het echter nog geen gelopen race. Ook de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard moeten per 2019 fuseren. Een Kamermeerderheid zal volgende week met het wetsvoorstel hiertoe instemmen.

Normalisering verhoudingen

De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns is blij dat een meerderheid van de Kamer zich achter het herindelingsvoorstel heeft geschaard. ‘Als Gedeputeerde Staten hebben wij altijd gezegd dat herindeling het beste is voor Haren.’ Tijdens het Kamerdebat dinsdagavond hebben VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks zich voor herindeling uitgesproken. De PvdA, die niet bij het debat aanwezig was, had volgens Brouns voorafgaand aan het debat laten weten voor herindeling te zijn. Daarmee is een meerderheid in de Tweede Kamer voor. ‘Het is nu zaak dat aan de toekomst van een nieuwe gemeente wordt gewerkt. Het moet een gemeente zijn van alle inwoners’, aldus Brouns. Hij beseft dat als eerste moet worden gewerkt aan normalisering van de verstoorde verhoudingen.

 

Toekomstbestendig

‘Voor ons is het belangrijk dat een gemeente toekomstbestendig is. Als we kijken naar de financiële situatie en de bestuurskracht hebben we de indruk dat Haren het niet zelfstandig gaat redden. We hebben niet het vertrouwen dat Haren zelfstandig op eigen benen kan staan, hoe graag ze dat ook willen’, verduidelijkt GroenLinks Kamerlid Nevin Özütok het ‘ja’ tegen het wetsvoorstel. Behalve GroenLinks en PvdA waren de overige oppositiepartijen tegen het wetsvoorstel. Het CDA moet zijn standpunt nog bepalen.

 

Voorstel niet rijp

Het Burgercomité Haren heeft de hoop op een goede afloop nog niet verloren. ‘Dit wetsvoorstel is nog niet rijp voor besluitvorming’, stelt woordvoerder Gustaaf Biezeveld van het Burgercomité. Het comité hoopt dat de Kamer volgende week alsnog besluit Haren uit het wetsvoorstel te halen. Biezeveld stelt dat de Kamer, als medewetgever en controleur van de regering, niet beschikt over de juiste informatie om een besluit te nemen. Daarnaast vestigt het comité zijn hoop op de Eerste Kamer die, zo verwacht en hoopt Biezeveld, zwaar zal laten meewegen dat het proces dat heeft geleid tot het herindelingsvoorstel ‘niet goed gelopen is’.

 

Hoeksche Waard

Over het herindelingsvoorstel tot samenvoeging van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen was het CDA er al wel uit. De fractie zal volgende week voor het voorstel stemmen, evenals VVD, D66 en GroenLinks waarmee er een Kamermeerderheid voor het voorstel is. PVV, SP en 50-plus stemmen tegen, de SGP is er nog niet uit. De voorstanders vinden dat er na jarenlange impasse een knoop moet worden doorgehakt. De optie om ambtelijk intensiever samen te werken en een regioraad in te richten, ziet een Kamermeerderheid niet zitten.

 

Eerste Kamer

Dinsdag wordt over de wetsvoorstellen gestemd. Daarna is de Eerste Kamer aan zet. Die moet zich uiterlijk medio september uitspreken, in verband met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in de herindelingsgemeenten in november.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

REACTIE OP DIT BERICHT

Door Ellen op 21 april 2018 21:38
Hoe kun je nu zeggen dat de nieuwe gemeente een gemeente van alle inwoners is, terwijl je de mening van 75% van de Harense inwoners (geen herindeling) eerst totaal hebt genegeerd? En dan vragen bestuurders zich af hoe het kan dat Nederland zo polariseert.... misschien moet je als bestuurder eens leren luisteren? 
Door Harry (adviseur) op 19 april 2018 01:00
Is een daad van wetgeving. Ben je totaal aan de beesten overgeleverd. Heet de Olengren variant van democratie. Heer verlos ons van D66......
Door Flipper (Ik ben hier de baas) op 18 april 2018 14:35
Natuurlijk gaat de Tweede Kamer in meerderheid akkoord. Wat hadden mensen dan verwacht ? 
Herindelingen staan, voor alles waarvoor ze staan, ook voor het financieel uitpersen van de burgers. Herindelingen, die pakken zo goed als altijd duurder uit voor de gewone burgers. 
Herindelingen zijn echter niet echt in het belang van de burgers. Maar ja, de burger ? Het plebs ? Daar maalt men in Politiek Den Haag natuurlijk helemaal niet om. 

Nu kan men zeggen: 'Ja, ehh, hoor eens Flipper. Er komt zoveel op een gemeente af these days, dat kun je toch met een kleine gemeente niet meer behapstukken' ? 

Kijk, beste lezers hier. Dat klinkt opzich natuurlijk plausibel. Maar ter oplossing van problemen, die Politiek Den Haag ongevraagd over de schutting smeet en smijt bij gemeenten, werd daarvoor onder andere ook expertise ingehuurd. 
Kijk en daar zegt men natuurlijk weer op: 'Dat inhuren, dat was een flinke kostenpost. Bij een geherindeelde gemeente hoef je minder in te huren. Bespaard kosten, want de kwaliteit van de organisatie gaat omhoog' 

Geloofd u het ? Ik zeg: vette onzin. De kwaliteit gaat niet omhoog !!! En er zullen ook duurdere bureau's ingehuurd moeten worden, omdat de problematiek dan anders wordt. Vergeet het besparen maar. 

En nu noem ik alleen dit ene onderdeeltje van "iets" inhuren nog maar. De onkostenvergoeding van raadsleden zal flink stijgen en er is meer te noemen. Ook afstand bestuur en burger, en ga zo nog maar even door. 

Neen ! Herindelen, dat gebeurd op geen enkele wijze voor de burgers. Maar voor de ambtelijke systemen, Politiek en noem het maar op... 
Maar niet, niet, niet voor degenen waarvoor je het zou moeten doen, namelijk: de burgers. Die zullen zo goed als altijd (veel) slechter af zijn na herindeling. 

Ga terug

Publicatie datum: 22-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

16,5°Cza
22°Czo
22°Cma
23°Cdi

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]