Laren geen baat bij plan Rabo

21 juni.- Wie heeft er baat bij de bouw van achttien appartementen op het terrein van de Rabobank in Laren? Volgens direct omwonenden en diverse raadspartijen alleen de Rabobank zelf en de projectontwikkelaar.

Tijdens de raadscommissie ruimte en infrastructuur afgelopen dinsdag, lieten diverse omwonenden hun ongenoegen blijken. De komst van de veertien peperdure appartementen en vier sociale huurwoningen, betekent voor hen privacy- en uitzichtverlies en twee jaar wonen naast een bouwput met alle overlast van dien. Volgens Peter Reichmann heeft de gemeente geen oog voor de belangen van de omwonenden. „Wethouder Stam heeft gezegd dat hij met ons om de tafel wilde zitten, dat is nooit gebeurd. Van de projectontwikkelaar horen we dat de gemeente dit wil hebben en het er dus gaat komen. Waar blijven wij dan?”

De bewoners kunnen zich niet voorstellen dat behoud van kantoorfunctie niet mogelijk is, omdat er weinig interesse is uit het bedrijfsleven, zoals het college zegt. Volgens hen hebben meerdere bedrijven op het pand geboden. Talpa zou er daar een van zijn. ,,Maar Rabo koos voor de hoogste opbrengst”, aldus bewoner Boudewijn Oomkens, die ook het ’gegoochel’ met het aantal sociale huurwoningen vreemd vindt. „Elders stelt Laren als harde eis dat een derde van de te bouwen woningen sociale huur moet zijn en hier is dat ineens niet nodig. Het is mij een raadsel.”

Kritisch

De raadsleden zelf waren in meerderheid ook niet te spreken over de keuzenota die het college hen voorlegt. Daarin wordt afgewogen wat er (on)mogelijk is op de plek van de Rabobank. Volgens het college blijkt na onderzoek een hotel niet rendabel en behoud van kantoorfunctie niet waarschijnlijk. Verschillende partijen zijn kritisch over de herkomst van die rapporten. „Wie betaalt, bepaalt”, zegt Bart Vos van Larens Behoud.

Daarnaast zien partijen maar weinig keuzes in de nota, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn. D66 en Liberaal Laren menen dat het college het in januari aangenomen amendement niet heeft uitgevoerd. Daarin staat dat de drie vrijkomende locaties in het centrum, Rabobank, Torenlaan 1 en Golden River, tegelijk bekeken moeten worden met betrekking tot de wensen en eisen van Laren in het centrum. Daar is niets van terug te vinden. CDA en Liberaal Laren geloven ook niet dat bedrijven geen interesse zouden hebben voor het Rabobankpand. Vrijwel alle partijen vinden dat het huidige voorstel van tafel moet.

Wethouder Ton Stam probeerde het voorstel van het college te verdedigen, maar kreeg, behalve de VVD niemand mee. Hij verwerpt de kritiek dat de onderzoeksbureaus niet onafhankelijk zouden zijn. Daarnaast is er volgens Stam geen enkele duidelijkheid over de huidige status van restaurant Golden River en is het daarom niet meegenomen in de afweging. Met de projectontwikkelaar valt te praten over meer dan vier sociale huurwoningen.

Erwin van den Berg van het CDA laat zich door dat laatste niet verleiden. ,,Dat is ’handjeklappolitiek’.” Of het voorstel volgende week op de raadsagenda komt te staan, bespreekt Stam deze week met het college.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 21-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

29°Cma
22,5°Cdi
19,5°Cwo
17,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]