Hoe staat het met de woningmarkt in het Gooi?

31 okt.- De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Alfred De Kleermaeker van de afdeling ‘t Gooi. “In het hele Gooi wordt in meer dan 20% van de transacties boven de vraagprijs verkocht.”

De woningmarkt in ’t Gooi heeft zich in de afgelopen tijd goed ontwikkeld, vertelt NVM-afdelingsvoorzitter Alfred De Kleermaeker. “De prijzen stijgen ook hier snel. We bevinden ons dan ook in de mooiste regio in centraal Nederland, ingeklemd tussen Amsterdam en Utrecht. Dus we hebben hier veel belangstelling van twee kanten.” Dat geldt volgens De Kleermaeker extra voor Naarden-Bussum, omdat zich daar een station bevindt. Daar is ook sprake van een overspannen markt. “Maar niet alleen daar wordt ver boven de vraagprijs betaald, in het hele Gooi wordt in meer dan 20% van de transacties boven de vraagprijs verkocht.”

In de huidige markt zijn de meeste mensen op zoek naar een opgeknapt huis

De regio ‘t Gooi bestaat uit Huizen, Laren, Blaricum, Gooise Meren (Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg), Weesp, Loosdrecht, ‘s-Graveland, Nederhorst ten Berg en Hilversum. “In Laren en Blaricum is een heel hoog marktsegment. Daar staan veel huizen boven het miljoen te koop. We hebben hier in die zin ook te maken met een bijzondere regio”, vervolgt de afdelingsvoorzitter. “Niet alleen kennen we hier mooie plekken met prachtige villa’s, maar ook goedkope huizen. Want als je kijkt naar Huizen of Hilversum, dan staan daar ook huizen tot 2 ton te koop. Maar het segment boven het miljoen is toch wel heel erg groot. Ook die markt loopt goed door. In vrijstaande woningen is het aanbod met 22% gedaald.”

 

Blaricummermeent

De woningvoorraad neemt heel snel af in ‘t Gooi. “Nieuwbouw vindt plaats in de Blaricummermeent, een nieuwbouwwijk die tegen de buitenrand van Huizen en Blaricum wordt aangebouwd. De verkoop van deze huizen verliep eerst matig maar je ziet nu, omdat er ook een krapte is op de bestaande markt, dat ook de nieuwbouw heel erg goed gaat.” Het gaat daarbij om huizen in de prijsklasse van ongeveer 300.000 tot 550.000 euro. Van rijwoningen tot twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Ook kon men er kavels kopen.” 

De Kleermaeker signaleert dat in de huidige markt de meeste mensen op zoek zijn naar een opgeknapt huis. Dit omdat de financierbaarheid van de woningen lastiger is geworden. Een huis waar geen of weinig verbouwingskosten bij komen kijken, heeft duidelijk de voorkeur. Vanwege de vrij hoge koopsommen, is het voor starters vrij lastig om aan een woning te komen. “We kennen hier nog wel de starterslening, die helpt de jonge starter wel op de markt. In bepaalde gebieden in bijvoorbeeld Huizen kunnen zij ook nog wel een eengezinswoning kopen. De prijzen liggen daar wat lager dan in Naarden-Bussum dat vanwege de aanwezigheid van een station wat meer in trek is.”

Tekort aan bungalows

Het aanbod van appartementen is in het Gooi sterk gedaald, vertelt De Kleermaeker. “Appartementen verkochten eerst matig en gaan nu heel hard. De duurdere appartementen worden nu veelal verkocht aan senioren, de goedkopere aan jongeren. Wat we hier in het Gooi echt te weinig hebben, zijn bungalows en semibungalows voor senioren. Maar dat soort huizen wordt veel te weinig gebouwd.”

Als beperking in de huidige markt noemt De Kleermaeker de financierbaarheid. “In 2018 mag nog maar 100% van de marktwaarde gefinancierd worden. Dus er moet eigen geld worden ingebracht en dat kan met name voor jongeren een probleem zijn. Daarnaast is er te weinig gebouwd, je ziet dat de 

nieuwbouw nu weer op gang komt, maar dat heeft toch weer tijd nodig. Van bouwvergunning, start bouw tot oplevering ben je toch weer een paar jaar verder.”

Toekomst

Al met al ziet de afdelingsvoorzitter de toekomst positief in. “Het aanbod neemt af en daardoor stijgen de prijzen. Maar zolang de financierbaarheid redelijk in stand blijft, zie ik het positief in. Zeker als bouwprocessen weer op gang komen. Want er zijn in de omliggende gemeenten nog voldoende locaties beschikbaar om te bouwen. Daarnaast is in steden als Hilversum soms ook transformatie van kantoorgebouwen mogelijk. We bedienen een regio van 250.000 inwoners. Dus die huizen hebben we hard nodig.”

Aantal verkochte woningen regio het Gooi 3de kwartaal 2017

 
Ga terug

Publicatie datum: 31-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Fusieleed: een dossier waarin alles misging wat mis kon gaan

20 juni.- Huizen, Blaricum en Laren schrijven in een brief aan de provincie Noord-Holland dat ze gezamenlijk verzoeken de ARHI-procedure te stoppen. Een even terecht als begrijpelijk verzoek; alledrie hebben een zelfstandig voortbestaan in de coa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Jong in de gemeenteraad

22 juni.- Er wordt mij vaak gevraagd: ‘Hoe het nou is om gemeenteraadslid te zijn?’ Nou, het heeft voor mij vele aspecten. Het is sowieso super interessesant en erg leerzaam, soms is het spannend, soms een tikkeltje saai  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cvr
11°Cza
11°Czo
13,5°Cma

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

8 juni.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (20)

20 juni.- Ik ben niet zo’n boerenzakdoeken-man die zijn neus snuit in het verleden.‘‘There is no past, no future, you have to live in the immediate now’, stelt  de hedonistische goeroe Bhagwan Shree Rajneesh,die dagelijks in Poona een ritje in één van zijn Rolls Royces maakte.Anderen beweren overigens dat deze ‘verlichte’ wijsheid afkomstig is van de   Lees verder

[Volg Larens Behoud op]