Hoe staat het met de woningmarkt in het Gooi?

31 okt.- De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Alfred De Kleermaeker van de afdeling ‘t Gooi. “In het hele Gooi wordt in meer dan 20% van de transacties boven de vraagprijs verkocht.”

De woningmarkt in ’t Gooi heeft zich in de afgelopen tijd goed ontwikkeld, vertelt NVM-afdelingsvoorzitter Alfred De Kleermaeker. “De prijzen stijgen ook hier snel. We bevinden ons dan ook in de mooiste regio in centraal Nederland, ingeklemd tussen Amsterdam en Utrecht. Dus we hebben hier veel belangstelling van twee kanten.” Dat geldt volgens De Kleermaeker extra voor Naarden-Bussum, omdat zich daar een station bevindt. Daar is ook sprake van een overspannen markt. “Maar niet alleen daar wordt ver boven de vraagprijs betaald, in het hele Gooi wordt in meer dan 20% van de transacties boven de vraagprijs verkocht.”

In de huidige markt zijn de meeste mensen op zoek naar een opgeknapt huis

De regio ‘t Gooi bestaat uit Huizen, Laren, Blaricum, Gooise Meren (Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg), Weesp, Loosdrecht, ‘s-Graveland, Nederhorst ten Berg en Hilversum. “In Laren en Blaricum is een heel hoog marktsegment. Daar staan veel huizen boven het miljoen te koop. We hebben hier in die zin ook te maken met een bijzondere regio”, vervolgt de afdelingsvoorzitter. “Niet alleen kennen we hier mooie plekken met prachtige villa’s, maar ook goedkope huizen. Want als je kijkt naar Huizen of Hilversum, dan staan daar ook huizen tot 2 ton te koop. Maar het segment boven het miljoen is toch wel heel erg groot. Ook die markt loopt goed door. In vrijstaande woningen is het aanbod met 22% gedaald.”

 

Blaricummermeent

De woningvoorraad neemt heel snel af in ‘t Gooi. “Nieuwbouw vindt plaats in de Blaricummermeent, een nieuwbouwwijk die tegen de buitenrand van Huizen en Blaricum wordt aangebouwd. De verkoop van deze huizen verliep eerst matig maar je ziet nu, omdat er ook een krapte is op de bestaande markt, dat ook de nieuwbouw heel erg goed gaat.” Het gaat daarbij om huizen in de prijsklasse van ongeveer 300.000 tot 550.000 euro. Van rijwoningen tot twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Ook kon men er kavels kopen.” 

De Kleermaeker signaleert dat in de huidige markt de meeste mensen op zoek zijn naar een opgeknapt huis. Dit omdat de financierbaarheid van de woningen lastiger is geworden. Een huis waar geen of weinig verbouwingskosten bij komen kijken, heeft duidelijk de voorkeur. Vanwege de vrij hoge koopsommen, is het voor starters vrij lastig om aan een woning te komen. “We kennen hier nog wel de starterslening, die helpt de jonge starter wel op de markt. In bepaalde gebieden in bijvoorbeeld Huizen kunnen zij ook nog wel een eengezinswoning kopen. De prijzen liggen daar wat lager dan in Naarden-Bussum dat vanwege de aanwezigheid van een station wat meer in trek is.”

Tekort aan bungalows

Het aanbod van appartementen is in het Gooi sterk gedaald, vertelt De Kleermaeker. “Appartementen verkochten eerst matig en gaan nu heel hard. De duurdere appartementen worden nu veelal verkocht aan senioren, de goedkopere aan jongeren. Wat we hier in het Gooi echt te weinig hebben, zijn bungalows en semibungalows voor senioren. Maar dat soort huizen wordt veel te weinig gebouwd.”

Als beperking in de huidige markt noemt De Kleermaeker de financierbaarheid. “In 2018 mag nog maar 100% van de marktwaarde gefinancierd worden. Dus er moet eigen geld worden ingebracht en dat kan met name voor jongeren een probleem zijn. Daarnaast is er te weinig gebouwd, je ziet dat de 

nieuwbouw nu weer op gang komt, maar dat heeft toch weer tijd nodig. Van bouwvergunning, start bouw tot oplevering ben je toch weer een paar jaar verder.”

Toekomst

Al met al ziet de afdelingsvoorzitter de toekomst positief in. “Het aanbod neemt af en daardoor stijgen de prijzen. Maar zolang de financierbaarheid redelijk in stand blijft, zie ik het positief in. Zeker als bouwprocessen weer op gang komen. Want er zijn in de omliggende gemeenten nog voldoende locaties beschikbaar om te bouwen. Daarnaast is in steden als Hilversum soms ook transformatie van kantoorgebouwen mogelijk. We bedienen een regio van 250.000 inwoners. Dus die huizen hebben we hard nodig.”

Aantal verkochte woningen regio het Gooi 3de kwartaal 2017

 
Ga terug

Publicatie datum: 31-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

De Commissaris vertelt.......

13 jan.- De Nieuwjaarsspeech van de Commissaris der Koning van Noord Holland kan ik u zeer aanbevelen, en is een bevlogen geïnspireerde speech, in z’n geheel na te lezen op de website van de Provincie. Remkes staat stil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, en zegt daarover het volgende  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Nu of nooit

9 jan.- Vier jaar geleden schreef ik als lijstduwer van Larens Behoud in het campagneboekje. ‘Het is voor mij een vreemd en onbestemd gevoel dat mijn directe betrokkenheid bij de Larense politiek voorbij is. Ik heb het niet echt gewild, maar een chronische ziekte maakte het ondoenlijk.’ Nu vier ja  Lees verder

[Het weer in Laren]

3,5°Cdi
3,5°Cwo
3°Cdo
3,5°Cvr

[Opinie]

Terugtrekkende bewegingen commissaris?

13 jan.- Burgemeester en Commissaris van de Koning: ze hebben gemeen dat ze zich een jaar lang op de vlakte te moeten houden, om op een receptie in januari eindelijk te mogen vertellen hoe ze over de toestand in de wereld denken. Alsof er een afspraak was gemaakt ging het deze week vooral over raadsleden. Burgemeester Van Be  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

16 dec.- Mijn duifje is weggevlogenDoor een gat in het dakWaar vele jaren er voorHet stenen duifje bleef kijkenNaar mensen die er langs liepenZomaar kijkend naar zomaar een oud boerderijtjeNaar een gekromd dakDat was het gebruikEen boom deed daar zijn bestEn hield het dak en riet op zijn plekVerbouwen maar, de container is nog niet volMet de restanten van jarenlang woongenotLangs lopen kijken naar een nieuw te bouwen huisIn een straat zonder mestgeurEen huis met een andere grandeurTekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]