Gedeputeerde vindt samenwerkingen geen goed alternatief voor fusie

6 nov.- Samenwerkingsconstructies in de regio Gooi en Vechtstreek komen de lokale democratie niet ten goede, stelt gedeputeerde Jack van der Hoek. Hij dringt aan op gemeentefusies en houdt de vorming van één Gooistad nadrukkelijk in beeld.

De gedeputeerde voor Bestuur in de provincie Noord-Holland loopt op zijn weblog vooruit op het besluit dat het college van GS deze week neemt over de bestuurlijke situatie in de Gooi en Vechtstreek. Er is een Arhi-procedure gestart om herindelingen af te dwingen, waarbij de regio zelf mocht komen met oplossingen.

Huizen, Blaricum en Laren kwamen met een nieuw samenwerkingsvoorstel. Weesp wil op termijn fuseren, maar dreigt dat te doen buiten de regio (met Amsterdam). Wijdemeren klopte vorige maand aan bij Gooise Meren voor een ambtelijke fusie.

Niet iedereen doordrongen
"Kort gezegd vallen mij twee zaken op: nog niet iedereen is doordrongen van de urgentie om de bestuurskracht van de regio en/of de eigen gemeente te versterken én de regio blijft zeer verdeeld over hoe het verder moet. Die verdeeldheid bevestigt dat de regio onvoldoende bestuurskrachtig is om tot een gezamenlijke visie voor de versterking van de regio te komen", schrijft Van der Hoek.

Invloed
Samenwerkingen in de regio zijn te vrijblijvend en minder democratisch, stelt Van der Hoek. "Hoe meer taken gemeenten gezamenlijk doen, des te minder de afzonderlijke gemeenteraden er invloed op kunnen uitoefenen. Wanneer gemeenten alleen goed kunnen functioneren door samen te werken via veel gemeenschappelijke regelingen is het democratischer als gemeenten óók de volgende stap nemen en (op den duur) samen gaan. Daardoor heeft de raad van de nieuwe gemeente de invloed die het toekomt."

Eén Gooise gemeente
In de slotalinea blaast Van der Hoek hoog van de toren. "De herindelingsprocedure is oorspronkelijk ingezet vanuit die '1-gemeente' gedachte op de langere termijn. Daarvoor bleek in februari echter (nog) geen draagvlak, het was een brug te ver. Daarom is gekozen voor een tussenstap van drie combinaties van gemeenten op de kortere termijn tot 2023. Dat vroeg om een aangepast reisschema zoals in de Arhi-procedure verwoord, en daarover zullen gedeputeerde staten aanstaande dinsdag besluiten. Maar de eindbestemming staat ons helder voor de geest!"

 Bron: BEL Nieuws   (Foto: Kenneth Stamp)

 

 Ga terug

Publicatie datum: 6-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

27°Czo
24°Cma
19°Cdi
16°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]