Gedeputeerde vindt samenwerkingen geen goed alternatief voor fusie

6 nov.- Samenwerkingsconstructies in de regio Gooi en Vechtstreek komen de lokale democratie niet ten goede, stelt gedeputeerde Jack van der Hoek. Hij dringt aan op gemeentefusies en houdt de vorming van één Gooistad nadrukkelijk in beeld.

De gedeputeerde voor Bestuur in de provincie Noord-Holland loopt op zijn weblog vooruit op het besluit dat het college van GS deze week neemt over de bestuurlijke situatie in de Gooi en Vechtstreek. Er is een Arhi-procedure gestart om herindelingen af te dwingen, waarbij de regio zelf mocht komen met oplossingen.

Huizen, Blaricum en Laren kwamen met een nieuw samenwerkingsvoorstel. Weesp wil op termijn fuseren, maar dreigt dat te doen buiten de regio (met Amsterdam). Wijdemeren klopte vorige maand aan bij Gooise Meren voor een ambtelijke fusie.

Niet iedereen doordrongen
"Kort gezegd vallen mij twee zaken op: nog niet iedereen is doordrongen van de urgentie om de bestuurskracht van de regio en/of de eigen gemeente te versterken én de regio blijft zeer verdeeld over hoe het verder moet. Die verdeeldheid bevestigt dat de regio onvoldoende bestuurskrachtig is om tot een gezamenlijke visie voor de versterking van de regio te komen", schrijft Van der Hoek.

Invloed
Samenwerkingen in de regio zijn te vrijblijvend en minder democratisch, stelt Van der Hoek. "Hoe meer taken gemeenten gezamenlijk doen, des te minder de afzonderlijke gemeenteraden er invloed op kunnen uitoefenen. Wanneer gemeenten alleen goed kunnen functioneren door samen te werken via veel gemeenschappelijke regelingen is het democratischer als gemeenten óók de volgende stap nemen en (op den duur) samen gaan. Daardoor heeft de raad van de nieuwe gemeente de invloed die het toekomt."

Eén Gooise gemeente
In de slotalinea blaast Van der Hoek hoog van de toren. "De herindelingsprocedure is oorspronkelijk ingezet vanuit die '1-gemeente' gedachte op de langere termijn. Daarvoor bleek in februari echter (nog) geen draagvlak, het was een brug te ver. Daarom is gekozen voor een tussenstap van drie combinaties van gemeenten op de kortere termijn tot 2023. Dat vroeg om een aangepast reisschema zoals in de Arhi-procedure verwoord, en daarover zullen gedeputeerde staten aanstaande dinsdag besluiten. Maar de eindbestemming staat ons helder voor de geest!"

 Bron: BEL Nieuws   (Foto: Kenneth Stamp)

 

 Ga terug

Publicatie datum: 6-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Bedroefd om CDA Laren

21 jan.- Het moet me toch van het hart. Als landelijk lid van het CDA en als geboren en getogen Laarder. Het CDA, vroeger AR, CHU en in Laren de grote KVP, heeft een prachtig en betekenisvol verleden i  Lees verder

[Kijk op Laren]

Politiek bestuur dichter bij mensen...de schijndemocratie van een CDK

20 jan.-  De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes pleitte in zijn Nieuwjaarsspeech dat burgers in Noord-Holland en dus ook in de Gooi en Vechtstreek meer invloed moeten hebben.   Ik moest er even van bijkomen. Het klonk als muziek in de oren. Wat een ommekeer .   Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cma
4,5°Cdi
6,5°Cwo
7°Cdo

[Opinie]

Ollongren: Zonder draagvlak kan het niet

22 jan.- Karin van Hunnik is nummer 2 op de kandidatenlijst van Larens Behoud in Laren. Met vijf zetels is deze partij een zeer belangrijke factor in de Larense politiek. De partij vecht fanatiek tegen de van bovenaf opgelegde fusie met Huizen. Daarbij is men in goed  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Afstand voel je van onderaf.

21 jan.- Slecht bestuur is geen kwestie van schaal.’ Grotere gemeenten zien zich voor grotere problemen gesteld, en hebben daarvoor geen grotere oplossingen. Burgers zien de afstand tot het lokale bestuur groeien: Spreuk van de dag: ‘Afstand voel j  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]