Gedeputeerde vindt samenwerkingen geen goed alternatief voor fusie

6 nov.- Samenwerkingsconstructies in de regio Gooi en Vechtstreek komen de lokale democratie niet ten goede, stelt gedeputeerde Jack van der Hoek. Hij dringt aan op gemeentefusies en houdt de vorming van één Gooistad nadrukkelijk in beeld.

De gedeputeerde voor Bestuur in de provincie Noord-Holland loopt op zijn weblog vooruit op het besluit dat het college van GS deze week neemt over de bestuurlijke situatie in de Gooi en Vechtstreek. Er is een Arhi-procedure gestart om herindelingen af te dwingen, waarbij de regio zelf mocht komen met oplossingen.

Huizen, Blaricum en Laren kwamen met een nieuw samenwerkingsvoorstel. Weesp wil op termijn fuseren, maar dreigt dat te doen buiten de regio (met Amsterdam). Wijdemeren klopte vorige maand aan bij Gooise Meren voor een ambtelijke fusie.

Niet iedereen doordrongen
"Kort gezegd vallen mij twee zaken op: nog niet iedereen is doordrongen van de urgentie om de bestuurskracht van de regio en/of de eigen gemeente te versterken én de regio blijft zeer verdeeld over hoe het verder moet. Die verdeeldheid bevestigt dat de regio onvoldoende bestuurskrachtig is om tot een gezamenlijke visie voor de versterking van de regio te komen", schrijft Van der Hoek.

Invloed
Samenwerkingen in de regio zijn te vrijblijvend en minder democratisch, stelt Van der Hoek. "Hoe meer taken gemeenten gezamenlijk doen, des te minder de afzonderlijke gemeenteraden er invloed op kunnen uitoefenen. Wanneer gemeenten alleen goed kunnen functioneren door samen te werken via veel gemeenschappelijke regelingen is het democratischer als gemeenten óók de volgende stap nemen en (op den duur) samen gaan. Daardoor heeft de raad van de nieuwe gemeente de invloed die het toekomt."

Eén Gooise gemeente
In de slotalinea blaast Van der Hoek hoog van de toren. "De herindelingsprocedure is oorspronkelijk ingezet vanuit die '1-gemeente' gedachte op de langere termijn. Daarvoor bleek in februari echter (nog) geen draagvlak, het was een brug te ver. Daarom is gekozen voor een tussenstap van drie combinaties van gemeenten op de kortere termijn tot 2023. Dat vroeg om een aangepast reisschema zoals in de Arhi-procedure verwoord, en daarover zullen gedeputeerde staten aanstaande dinsdag besluiten. Maar de eindbestemming staat ons helder voor de geest!"

 Bron: BEL Nieuws   (Foto: Kenneth Stamp)

 

 Ga terug

Publicatie datum: 6-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Het weer in Laren]

11,5°Cma
14,5°Cdi
15,5°Cwo
15,5°Cdo

[Opinie]

Biodiversiteit.

9 apr.- Bij het algemene adres van Larens Behoud (info@larensbehoud.nl) kwam er een warm pleidooi binnen voor voortzetting van het vorig jaar gestarte plan “(N)Iets doen.   En inwoonster schreef ons:   Een tuin vol biodiversiteit is een prachtig idee, al  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]