Fusie? Dan sturen wij onze Pieter

9 nov.- Dat de Hilversumse begroting woensdagavond door een meerderheid van de gemeenteraad werd vastgesteld was niet zo verrassend.

Veel opvallender was dat de uitspraak van Gedeputeerde Staten (GS) over voorgenomen fusies in de regio onderwerp van de dag was. Vooral de beoogde fusiepartner Wijdemeren werd uitgebreid besproken door de fracties.

Over het algemeen zijn raadsfracties en het college blij met de uitspraak van GS. „Het lijkt een gedwongen huwelijk te worden, maar het is goed dat er eindelijk een besluit ligt”, aldus Annemarie den Daas (D66). Frits Vogel (VVD) vindt dat er ’goede dingen’ in de brief van de provincie staan. „De stip op de horizon, één gemeente in de regio, blijft behouden. Dat is cruciaal.”

Olaf Streutker (CDA) vindt dat het college snel naar ’de financiële en organisatorische consequenties van fusies moet kijken’. „En welke mogelijkheden hebben wij als raad?” Jan Kastje (GroenLinks) is ’positief verrast’ door de brief van GS. „De mededeling is daadkrachtiger dan gedacht. We moeten zo snel mogelijk gesprekken voeren met Weesp, Gooise Meren en Wijdemeren.”

PvdA-fractieleider Hans Haselager richt zijn actieplan specifiek op Wijdemeren. „Als geboren Kortenhoever weet ik wat er in die gemeente speelt. We moeten kijken hoe we ons het beste kunnen opstellen, zonder al met allemaal voorstellen te komen.” Haselager ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. „We moeten met burgemeesters en raden van andere gemeenten gaan praten. Dan sturen wij onze Pieter.”

Fusiegesprek

Buurgemeenten hoeven niet te vrezen dat Broertjes als het paard van Troje de gemeentegrenzen wordt binnengereden. Volgens wethouder Wimar Jaeger praat de burgemeester de komende tijd eerst met ambtgenoten in de regio en het eigen college over de brief van GS. „Op basis van die gesprekken gaan we vervolgens verder praten met de raad”, aldus Jaeger.

Ondanks de overwegend positieve reactie op de begroting voor 2018 zijn er tegen die tijd nog genoeg vragen te beantwoorden. De financieel rooskleurige situatie van Hilversum stemt nu tot tevredenheid.

Wat voor invloed toekomstige fusies in de regio Gooi en Vechtstreek daarop hebben is op dit moment nog volstrekt onduidelijk.

Bron: Gooi en Eemlander 
Ga terug

Publicatie datum: 9-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Het weer in Laren]

13,5°Cdi
12°Cwo
12°Cdo
11,5°Cvr

[Opinie]

Opinie: Nomenklatoera in Haarlem kleunt mis

24 apr.- Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland vertikken het open kaart te spelen over de fusieperikelen in het Gooi en de Vechtstreek. Diverse politieke partijen spreken er schande van, zoals deze krant zaterdag meldde. Wie heeft er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]