Fusie? Dan sturen wij onze Pieter

9 nov.- Dat de Hilversumse begroting woensdagavond door een meerderheid van de gemeenteraad werd vastgesteld was niet zo verrassend.

Veel opvallender was dat de uitspraak van Gedeputeerde Staten (GS) over voorgenomen fusies in de regio onderwerp van de dag was. Vooral de beoogde fusiepartner Wijdemeren werd uitgebreid besproken door de fracties.

Over het algemeen zijn raadsfracties en het college blij met de uitspraak van GS. „Het lijkt een gedwongen huwelijk te worden, maar het is goed dat er eindelijk een besluit ligt”, aldus Annemarie den Daas (D66). Frits Vogel (VVD) vindt dat er ’goede dingen’ in de brief van de provincie staan. „De stip op de horizon, één gemeente in de regio, blijft behouden. Dat is cruciaal.”

Olaf Streutker (CDA) vindt dat het college snel naar ’de financiële en organisatorische consequenties van fusies moet kijken’. „En welke mogelijkheden hebben wij als raad?” Jan Kastje (GroenLinks) is ’positief verrast’ door de brief van GS. „De mededeling is daadkrachtiger dan gedacht. We moeten zo snel mogelijk gesprekken voeren met Weesp, Gooise Meren en Wijdemeren.”

PvdA-fractieleider Hans Haselager richt zijn actieplan specifiek op Wijdemeren. „Als geboren Kortenhoever weet ik wat er in die gemeente speelt. We moeten kijken hoe we ons het beste kunnen opstellen, zonder al met allemaal voorstellen te komen.” Haselager ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. „We moeten met burgemeesters en raden van andere gemeenten gaan praten. Dan sturen wij onze Pieter.”

Fusiegesprek

Buurgemeenten hoeven niet te vrezen dat Broertjes als het paard van Troje de gemeentegrenzen wordt binnengereden. Volgens wethouder Wimar Jaeger praat de burgemeester de komende tijd eerst met ambtgenoten in de regio en het eigen college over de brief van GS. „Op basis van die gesprekken gaan we vervolgens verder praten met de raad”, aldus Jaeger.

Ondanks de overwegend positieve reactie op de begroting voor 2018 zijn er tegen die tijd nog genoeg vragen te beantwoorden. De financieel rooskleurige situatie van Hilversum stemt nu tot tevredenheid.

Wat voor invloed toekomstige fusies in de regio Gooi en Vechtstreek daarop hebben is op dit moment nog volstrekt onduidelijk.

Bron: Gooi en Eemlander 
Ga terug

Publicatie datum: 9-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

23°Czo
18,5°Cma
16°Cdi
15°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]