Fusie? Dan sturen wij onze Pieter

9 nov.- Dat de Hilversumse begroting woensdagavond door een meerderheid van de gemeenteraad werd vastgesteld was niet zo verrassend.

Veel opvallender was dat de uitspraak van Gedeputeerde Staten (GS) over voorgenomen fusies in de regio onderwerp van de dag was. Vooral de beoogde fusiepartner Wijdemeren werd uitgebreid besproken door de fracties.

Over het algemeen zijn raadsfracties en het college blij met de uitspraak van GS. „Het lijkt een gedwongen huwelijk te worden, maar het is goed dat er eindelijk een besluit ligt”, aldus Annemarie den Daas (D66). Frits Vogel (VVD) vindt dat er ’goede dingen’ in de brief van de provincie staan. „De stip op de horizon, één gemeente in de regio, blijft behouden. Dat is cruciaal.”

Olaf Streutker (CDA) vindt dat het college snel naar ’de financiële en organisatorische consequenties van fusies moet kijken’. „En welke mogelijkheden hebben wij als raad?” Jan Kastje (GroenLinks) is ’positief verrast’ door de brief van GS. „De mededeling is daadkrachtiger dan gedacht. We moeten zo snel mogelijk gesprekken voeren met Weesp, Gooise Meren en Wijdemeren.”

PvdA-fractieleider Hans Haselager richt zijn actieplan specifiek op Wijdemeren. „Als geboren Kortenhoever weet ik wat er in die gemeente speelt. We moeten kijken hoe we ons het beste kunnen opstellen, zonder al met allemaal voorstellen te komen.” Haselager ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. „We moeten met burgemeesters en raden van andere gemeenten gaan praten. Dan sturen wij onze Pieter.”

Fusiegesprek

Buurgemeenten hoeven niet te vrezen dat Broertjes als het paard van Troje de gemeentegrenzen wordt binnengereden. Volgens wethouder Wimar Jaeger praat de burgemeester de komende tijd eerst met ambtgenoten in de regio en het eigen college over de brief van GS. „Op basis van die gesprekken gaan we vervolgens verder praten met de raad”, aldus Jaeger.

Ondanks de overwegend positieve reactie op de begroting voor 2018 zijn er tegen die tijd nog genoeg vragen te beantwoorden. De financieel rooskleurige situatie van Hilversum stemt nu tot tevredenheid.

Wat voor invloed toekomstige fusies in de regio Gooi en Vechtstreek daarop hebben is op dit moment nog volstrekt onduidelijk.

Bron: Gooi en Eemlander 
Ga terug

Publicatie datum: 9-11-2017

[Laren in beeld]

[Column]

De Commissaris vertelt.......

13 jan.- De Nieuwjaarsspeech van de Commissaris der Koning van Noord Holland kan ik u zeer aanbevelen, en is een bevlogen geïnspireerde speech, in z’n geheel na te lezen op de website van de Provincie. Remkes staat stil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, en zegt daarover het volgende  Lees verder

[Kijk op Laren]

Nu of nooit

9 jan.- Vier jaar geleden schreef ik als lijstduwer van Larens Behoud in het campagneboekje. ‘Het is voor mij een vreemd en onbestemd gevoel dat mijn directe betrokkenheid bij de Larense politiek voorbij is. Ik heb het niet echt gewild, maar een chronische ziekte maakte het ondoenlijk.’ Nu vier ja  Lees verder

[Het weer in Laren]

4°Cza
4°Czo
4,5°Cma
4,5°Cdi

[Opinie]

Laren NH wil het nu wel eens weten (van NH)

17 jan.- Klopt het nu wel of niet dat Gedeputeerde Staten een voorstel kreeg voorgelegd waarin de lichte gemeenschappelijke regeling voor de HBEL-dorpen twee jaar langs de kans zou krijgen zichzelf te bewijzen? Eerst vroeg Larens Behoud of dat voorstel van openbaar gemaakt kon worden. Dat weigerde de provincie. Dan weet je natuurlijk het antwoord op de bovenstaande vraag al wel: j  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

16 dec.- Mijn duifje is weggevlogenDoor een gat in het dakWaar vele jaren er voorHet stenen duifje bleef kijkenNaar mensen die er langs liepenZomaar kijkend naar zomaar een oud boerderijtjeNaar een gekromd dakDat was het gebruikEen boom deed daar zijn bestEn hield het dak en riet op zijn plekVerbouwen maar, de container is nog niet volMet de restanten van jarenlang woongenotLangs lopen kijken naar een nieuw te bouwen huisIn een straat zonder mestgeurEen huis met een andere grandeurTekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]