Elbert Roest: Behoedzaam omgaan met veranderen prachtig Laren

31 aug.- „Hier in mijn kamer staat een klein deel van de collectie Wortel. Die heb ik gekocht.”

Elbert Roest, de burgemeester die na vijftien jaar Laren verlaat, deelt dit nieuws spontaan aan het begin van het gesprek in zijn werkkamer. „Drieduizend ansichtkaarten, de dorpskronieken en zijn collectie Tweede Wereldoorlog, zijn bibliotheek Gooi en Vechtstreek. Op deze manier wordt geborgd dat deze nalatenschap van Ernst Wortel (nestor gemeenteraad Laren die op 29 mei plotseling overleed, red.) in de toekomst toegankelijk blijft voor het publiek. Dankzij een sponsor is de collectie aangekocht.”

De 62-jarige Elbert Roest hebben Laarders vooral echt gewaardeerd als een burgervader die je op straat nog gewoon kon aanspreken, over grote en kleine zaken. Een luisterend oor voor inwoners die het minder dan gemiddeld getroffen hebben in het leven. Iemand die je in het liberale dorp ook bij nacht en ontij kon aantreffen als een troostende burgervader. Op straat naast mensen die in pyjama naar hun brandende huis stonden te kijken. Bij ze thuis op de bank na een ’gezinsdrama’ of als er weer eens een ’verward persoon’ een woonbuurt langdurig verstoort. Iemand die beseft dat ieder complex probleem vaak een verhaal is dat minstens twee kanten heeft. Een bestuurder die verbindingen zoekt, lokaal en regionaal. Voor en achter de schermen. Op zoek naar oplossingen waarbij de weg van de minste weerstand niet voor de hand ligt. Meestal bewust van beeldvorming.

 

Wat betekent Laren voor Elbert Roest? 

„Als historicus ben ik enorm geïnteresseerd in de lange lijnen. In de Johanneskerk zijn alle dominees op een rij gezet. Dat vind ik mooi. Zo zie ik het bestuurderschap van het dorp ook. Je zit in een hele lange lijn. Je moet goed begrijpen hoe die lijn in elkaar steekt, en van daaruit opereren.”

Wat is de lange lijn van Laren?

„Dat mensen hartstikke trots op dit dorp zijn. Omdat het een prachtig dorp is, in een groene omgeving, waar men eigenlijk niks aan wil veranderen. Je moet heel behoedzaam omgaan met verandering. Als bestuur in staat zijn nee te zeggen tegen allerlei initiatieven van mensen die denken dat ze in Laren geld kunnen verdienen. Wethouders hebben wel eens de neiging dingen te gaan doen voor hun (politieke) nalatenschap. Dat heeft een burgemeester niet zo. Ik heb geprobeerd mijn burgemeesterschap in het teken te stellen van het revitaliseren van voorzieningen. Toen ik kwam had de gemeente een reserve van ongeveer zes miljoen euro en bij mijn vertrek ook. De 22 miljoen euro die is verdiend met de Postiljonwijk is geïnvesteerd in revitalisering van voorzieningen. Bijvoorbeeld het Brinkhuis, aankoop boerderij de Jong en de nieuwbouw van speeltuin Ons Genoegen, het sociaal domein.” We voegen Singer nieuwbouw, het BEL-zwembad en het Raadhuis aan de opsomming toe.

Wat is het geheim van het succes?

„De kunst van een bestuurder in een omgeving als de Larense, en dat zal in Bloemendaal niet anders zijn vermoed ik, is om op een harmonieuze wijze veranderingen in te passen. Als je dat lukt, ben je spekkoper. Het dorp wil dat de schoonheid en de kwaliteit wordt bewaakt. Daarbij moet de burgemeester een soort gewetensrol vervullen in het college, daar goed op letten. In al die jaren is de gemeenteraad een enorme bondgenoot geweest. Dat is, samen met mijn relatie met de bevolking, het geheim van het succes. Het burgemeesterschap heeft zich zo ontwikkeld. De eerste periode was Laren, de tweede de opbouw van de BEL-samenwerking en de laatste vier jaar heb ik veel in de regio gezeten. Laren heeft alleen maar bestaansrecht in de context van de regio Gooi en Vechtstreek.”

Emoties bij afscheid? 

„Het viel op dat ik geëmotioneerd was toen ik de gemeenteraad vertelde dat ik zou vertrekken. Dat heeft te maken met het feit dat ik burgemeesterschap niet als werk zie. Veel mensen werken om geld te verdienen waarmee ze in hun vrije tijd leuke dingen kunnen doen. Zo zit ik niet in elkaar. Voor mij is werken: inspiratie opdoen, interessante mensen ontmoeten, relaties opbouwen. En een verschil maken op de momenten dat het erop aankomt. Ik ontleen ontzettend veel motivatie, levenslust, levenskracht aan dit werk. Je verbreekt dus een relatie met het dorp en dat doet pijn. Ik baalde misschien even van die emotie, niet de meest professionele houding maar het is wel menselijk. Ik zie het topsporters ook doen als ze een medaille halen. In mijn geval: al die jaren verbinding zoeken. Als mensen iets treft, moet je er als burgemeester zijn. Het is ook ontzettend leuk om er te zijn, want ik heb ook heel veel gevierd, en mee mogen vieren. Maar de andere kant is belangrijker, die telt meer.”

„Laren vormt een heel belangrijk deel van mijn (gezins)leven. Een hele gelukkige periode, mijn kinderen zijn hier opgegroeid.

Dat mijn ouders zijn gestorven, en mijn broer die psychiatrisch patiënt was, heb ik kunnen opvangen in de gelukkige stabiliteit van het dorp. Je persoonlijke leven loopt parallel aan je beroepsleven. Dit dorp heeft mij de kans gegeven om mijn camino (pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, red.) te lopen die mij heel veel wijsheid en inzicht heeft gegeven. De gelegenheid om de oorlogsgeschiedenis van Laren te beschrijven (boek Schieten op de Maan’ samen met Teun Koetsier, red.). Het dorp heeft mij omarmd. Een prachtige periode in mijn leven waar ik heel dankbaar voor ben. Een enorme eer. Dat meen ik echt.”

Wat is de keerzijde van de medaille?

„Bedreiging is een fenomeen dat de afgelopen jaren is opgeplopt. Het asielzoekerscentrum Crailo in de eerste twee periodes was totaal anders dan de derde ronde. Verwarde personen is een vraagstuk, onvoorspelbaar. Dat raakt ook je gezin op momenten dat de buitenwereld je privéwereld binnendringt. Ik heb geprobeerd elkaar vast te houden.

Ik ben ook geïnteresseerd geraakt in ondermijning (onderwereld die probeert door te dringen tot bovenwereld, red.).

De laatste anderhalf jaar heb ik me daar intensief in verdiept, gespecialiseerd. Dat ga ik in de regio Kennemerland gebruiken.”

Is het gelukt ondermijning in Laren buiten deur te houden? 

„Ondermijning is overal. Ook in dit keurige dorp. Er wordt heel veel geld verdiend met xtc en wiet in Brabant, en dat geld gaat ergens naar toe. Dat landt, ook in dorpen. Het inzicht wat er gebeurt, is de laatste jaren onder bestuurders gelukkig versterkt. De samenwerkingsbereidheid tussen de Fiod, justitie, politie en de burgemeester is enorm gestegen. De digitale systeemroute waarbij zaken boven water komen, is doorontwikkeld. Geldstromen volgen. Hoe mensen die heel graag buiten beeld zijn, in beeld kunnen komen.

De weerbaarheid van de overheid is enorm aan het toenemen op dit punt.”

Waarom doneren voor de restauratie Johanneskerk?

„Ik heb bewonderenswaardige personen ontmoet. Een daarvan is Leo Janssen. Een man met visie. Hij heeft mij geleerd hoe beleving mensen bij elkaar kan brengen. Hoe je door je met dingen die te maken hebben met identiteit, trots-samenhang-kwaliteit kunt genereren. De oprichting van de Mauve-pomp die na 100 jaar wordt herdacht, of een boek schrijven over de Sint Jansprocessie en de Sint Jan-traditie. Samen met pastoor Vriend, ook een zeer belangrijke man in dit dorp, heeft hij die traditie inderdaad weer op de agenda gezet. Dat agenderen, mensen samenbrengen, is uiteindelijk weer die lange lijn. Daarom heb ik mensen gevraagd bij mijn afscheid te doneren voor de restauratie van de Johanneskerk. Die bestaat in 2021 vijfhonderd jaar. Het eerste stenen gebouw van dit dorp. Ik zou heel graag willen dat iedereen trots is op dat gebouw en dat daar allerlei festiviteiten worden gehouden. Maak daar een heel groot feest van, waarmee je ook weer uitlegt wat het belang is van dat gebouw als symbool of metafoor van de samenhang in deze Larense gemeenschap.

Daar zijn eeuwenlang mensen naar toe gegaan om hun verdriet en vreugde te delen, troost te vinden. Zet dat gebouw weer in het centrum van de aandacht.

Het geeft de samenhang die er is, betekenis”

Wat is de wens voor Laren? 

„Dit dorp heeft nog zo’n grote schoonheid, als je er doorheen kunt kijken. Het is niet vanzelfsprekend dat die schoonheid er is. Het vraagt verantwoordelijkheidsgevoel van de samenleving om dat in stand te houden. Een prachtig voorbeeld daarvan is het Monument voor de Joodse kinderen. De nieuwbouw van Singertheater ook. Ik wens het dorp zulke projecten toe, daarom noem ik de Johanneskerk heel bewust, waar mensen gezamenlijk de schouders onder kunnen zetten. Om op een positieve, constructieve manier de identiteit van dit dorp ook voor de toekomst vorm te geven. In de lange lijn van dit dorp, een volgende schakel kwaliteit geven.”

Vaarwel

Het afscheidsfeest van Elbert Roest vindt vrijdag 1 september plaats in Singer. Belangstellenden zijn welkom vanaf 17.30 uur. Wie als blijk van waardering een cadeau wil geven, wordt namens Elbert Roest vriendelijk verzocht dat te doen in de vorm van een donatie voor de restauratie van de Johanneskerk (vanwege het 500-jarig bestaan in 2021). Doneren kan op rekeningnummer NL38 RABO 0321 5648 47 t.n.v. Protestantse Gemeente LarenEemnes (PGLE), onder vermelding van ’Johanneskerk 500 jaar’.  Bron: Gooi en Eemlander

  

Ga terug

Publicatie datum: 31-8-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

27°Czo
24°Cma
19°Cdi
16°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]