Burgemeester Elbert Roest: 'Laren zit in mijn hart'

27 aug.- "We zitten nog aan de boterham. Wil je ook?" Met die woorden opent de immer hartelijke burgemeester Elbert Roest de deur van zijn ambtswoning, die in de voortuin van het hertenkamp ligt. Ik heb een afspraak voor zijn afscheidsinterview. Het is hartje zomer, maar de weersomstandigheden zijn er niet naar. De regen maakt het kil in Huize Roest. In de eetkamer heeft Roest daarom de open haard aangestoken. Voordat we beginnen, pookt hij het vuur nog eens op. Laren Nog een paar weken en dan vertrekt Elbert Roest naar de gemeente Bloemendaal. Na vijftien jaar burgemeester van Laren lonkt er een nieuw avontuur. 

"Voor mijn gevoel is mijn klus in Laren afgerond. Dus toen ik de advertentie zag, dacht ik: dit is wat ik wil! Precies hetzelfde gevoel als ik had bij Laren destijds. De eerste liefde was Laren en dit voelt als een bekroning. Fier ga ik erin."

 

Loslaten 

"Het was nu of nooit", zegt hij later in het gesprek. "Maar ik ga iets loslaten waarvan ik enorm ben gaan houden. En je weet niet wat ervoor terugkomt. Dat kan alle kanten op gaan; dat is avontuur. Hartstikke leuk, maar ik wist wel wat ik had." Zijn echtgenote Kiki de Jong moest even wennen aan het idee. "Zij is mijn grote liefde en staat achter mij. Zij vindt het goed dat we nu een stap maken. De twee jongens zijn de deur uit, dus het is logisch."

 

Verrast 

Roest heeft iedereen met zijn vertrek verrast. "Zelfs mijn college wist het niet." Alhoewel. Anderhalf jaar geleden - tijdens een bezoek van de commissaris van de Koning - heeft Roest gezegd: "Als Singer klaar dan zit mijn klus erop." Dat hij bewust zijn mond over zijn sollicitatie heeft gehouden, verklaart hij als volgt: "Als je mensen vertelt dat je aan het solliciteren bent, is dat in het politiek-bestuurlijke vak onverstandig. Op het moment dat ze weten dat je weg bent, verlies je een stuk van je positie. Dat is een wet en die heb ik niet willen tarten." 

Arhi-procedure 

In zijn keuze om van baan te verwisselen, speelde voor Roest ook mee: blijft Laren voortbestaan? Want dat is in de Arhi-procedure een onzekerheid. "Stel dat de gemeente over een paar jaar zou ophouden te bestaan, dan ben ik 65 en heb ik geen kans meer om door te solliciteren voor een volle baan. Het was nu of nooit." 

De D66-bestuurder is enorm gehecht geraakt aan Laren. "Een heel belangrijk en gelukkig deel van mijn leven ligt in Laren", zegt hij. "Het wonen hier is geweldig. Dat heeft deel uitgemaakt van de kwaliteit van ons leven en dat dat ons gegeven is voor vijftien jaar daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Ik heb het ook een enorme eer en heel bijzonder gevonden dat ik dit heb mogen doen. Volstrekte erebaan. Het dorp zit echt in mijn hart. Ik zal er altijd weer aan terugdenken en kom er ook zeker terug. Natuurlijk!" 

Te veel energie 

Ruim vijftig kilometer verderop wacht nu een nieuwe uitdaging. Met duinen, oud- Hollandse landschappen en bossen. En als liefhebber van strand en zee ("4,5 kilometer strand!") ziet Roest zichzelf al een fietstochtje maken naar het strand om een kop koffie te drinken. "Het wordt gewoon een nieuwe fase. Nieuwe ervaringen. Mezelf opnieuw uitvinden in mijn werk, want ik ben ervan overtuigd dat het wel jaren worden die veel van mij gaan vragen. Maar ik heb ook te veel energie om achter de geraniums te zitten. Het lijkt me geweldig om me zes jaar aan een gemeenschap te verbinden en daar mijn energie in te steken. In Bloemendaal kan ik weer gaan bouwen. Het politieke klimaat daar is heel instabiel geweest. Met mijn ervaring en kennis denken zij dat ze mij goed kunnen gebruiken." 

Aerdenhout 

Elbert en Kiki verhuizen naar de ambtswoning aan de Zonnebloemlaan in Aerdenhout. Een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren 30 in een statige wijk. Een voorrecht om daar te mogen wonen, realiseert ook Roest zich. De woning - tot voor kort antikraak bewoond - staat in de steigers en wordt nu geschilderd en opgefrist. Roest heeft met het college kunnen afspreken dat hij tot 1 januari in de Larense woning kan blijven, al hoopt hij wel met kerst in Bloemendaal te zitten. 

Laren was voor Roest zijn eerste gemeente als burgemeester. Toen hij de job kreeg, was hij euforisch. Terugdenkend zegt hij: "Het was voor mij een soortement van hartvervulling. Past goed bij me. Dus dat ik die kans kreeg was heel bijzonder." Onbeduidend 

Roest werd op 16 februari 2002 door commissaris van de Koningin Jos van Kemenade benoemd tot burgemeester van Laren. Roest: "Hij zei tegen mij dat Laren een gemeente was die niet meer zo lang zou bestaan. Bovendien moest er heel veel gebeuren in het ambtelijk apparaat. Hij permitteerde het zich ook om niet bij mijn installatie te zijn. En zijn kabinetschef ook niet. Dus de provincie schitterde door afwezigheid. Als ik dat in de maat van nu bekijk, is dat onvoorstelbaar. Maar zo onbeduidend heeft hij kennelijk Laren geacht. Dat is wel een uitspraak, maar die permitteer ik mij." 

BEL-organisatie 

De destijds nieuwe burgervader kreeg de opdracht mee om van een informele organisatie een formele te maken die eigentijds was. Een pittige klus, zo blijkt nu. Roest had al snel door dat Laren niet op dezelfde voet door kon gaan. 

"Laren werd wel op een heel traditionele manier bestuurd. Met een hechte ambtelijke organisatie. Mensen die elkaar heel goed kennen, met hele korte lijnen. Op een hele bevlogen, toegewijde manier, maar wel heel informeel. En dat kan niet meer in deze tijd. Dus daardoor was ik eigenlijk een van de grote voorstanders om te gaan werken aan samenwerking met andere gemeenten en was daarmee als vanzelfsprekend de grondlegger van de BEL. Datzelfde gevoel hadden mijn collega's in Blaricum en Eemnes destijds ook en dat was een prima basis om de drie organisaties bij elkaar te voegen. Het bouwen van de BEL-organisatie was een enorme exercitie en voor mij een belangrijke motivatie om lang in Laren te blijven. Het model was heel vernieuwend en innovatief. Het hield je wel behoorlijk van de straat." 

Politiek stabiel 

Ook is Roest trots op de fusie van de voetbalclubs, de ontwikkeling van het sportpark, het neerzetten van de sporthal, het opknappen van De Biezem (en uiteindelijk het nieuwe BEL-bad), de natuurbrug, de ontwikkeling van de hele as van Loetje ("toen nog de Boerenhofstede en het Plein 45 was nog een grasveld. We hebben het illegale casino uitgerookt en vervolgens met Jaap Blokker en Evert Pandai een concept ontwikkeld om daar solide horeca te hebben"), Hart van Laren is ontwikkeld met Het Brinkhuis en het 

Raadhuis, Papageno is gekomen, College de Brink gebouwd, Museum Hofland opgeknapt, het Goois Natuurreservaat in transitie, de Brink autoluw gemaakt, Naarderstraat aangepakt en als kers op de taart: een nieuw Singer theater. 

"Er is heel veel ontwikkeld in de loop der jaren. Op een rustige manier in een politiek stabiel klimaat. En als je iets aanpakt dan moet je er zeven jaar voor nemen. Dat is een Bijbelse periode. Van bedenken en ontwikkelen tot afronden." 

Riskant moment 

Nimmer heeft Roest het bijltje erbij neer willen gooien. "Absoluut niet. Ik heb mij altijd enorm gesteund gevoeld door mijn gemeenteraad." Eén riskant moment was de debiteurenkwestie. "Ik was toen voorzitter van de BEL. Daar hadden de raden de burgemeesters op kunnen afrekenen." 

Hij vergeet nooit dat zijn raad het hem in 2015 gunde om op stap te gaan (drie maanden verlof om te wandelen naar Santiago de Compostella, red.) om na een zware tijd even op adem te komen. De waardering hiervoor komt uit de grond van zijn hart. "Ik heb me altijd zeer thuis gevoeld. De balans tussen raad en college is altijd in orde geweest. Dat is van essentieel belang voor dit dorp."

 

Moeilijke dossiers 

In de afgelopen vijftien jaren waren er ook geen schandalen en claims. Wel twee ongemakkelijk dossiers, die in de loop van de tijd zijn afgehandeld. "Eén claim. Le Coultre. 100.000 euro hebben we betaald, maar als je dat vergelijkt met overeenkomstige gemeenten is dat bescheiden. Die kwestie speelde al twintig jaar. Er moest een eind aan dat dossier komen. Dus hebben we gezegd: We erkennen onze fouten, zetten er een streep onder en geven een vergoeding voor gemaakte kosten. Een soort van finale kwijting. Een zegen voor het dorp." 

"Toen ik kwam speelde er ook een andere zaak. Ook ongemakkelijk: Joop van den Ende die een landgoed had gekocht aan 't Raboes en daar wilde bouwen. Het landgoed lag in de ecologische hoofdstructuur en Van den Ende wilde meer bouwen dan mocht en de buurt vond dat een heel slecht idee. Joop heeft toen een wijs besluit genomen en is in Baarn gaan bouwen. Het heeft wel wonden nagelaten." 

 

'Ik hoop dat het dorp in staat is  om zuinig te zijn op haar  schoonheid' 

Roest is een mensenmens. Warm, integer, optimistisch, benaderbaar, toegankelijk

Mijnheer de burgemeester 

In de loop der jaren wist Roest zijn weg te vinden in de bijzondere Larense gemeenschap. In de beginjaren werd hij aangesproken als 'Meneer de burgemeester of burgemeester Elbert', maar gaandeweg is hij heel dicht bij mensen komen te staan. "Dus het aantal mensen dat mij als vanzelfsprekend bij mijn voornaam aanspreekt is in het dorp wel heel erg groot. En niet alleen oudere mensen, maar ook kinderen. En dat vind ik prima. Ik heb een vorm van distantie, iets van een afstand die gezond is. Maar ik heb me 

nooit in mijn gezagspositie bedreigd gevoeld omdat mensen mij gewoon bij mijn voornaam aanspraken of anderszins. Nooit, nooit. En die enkeling die meent te dicht in mijn domein te kunnen komen en meent dat te kunnen permitteren die maak ik dat gewoon duidelijk. En daartoe voel ik mij in staat."

Niet gelukt 'Ik heb me nooit in mijn gezagspositie bedreigd 

gevoeld' 

De gemeente Laren staat er goed voor. Qua voorzieningen en financieel. "Ook bestuurlijk stabiel. Dat zijn bestuurlijk gezien drie belangrijke uitgangspunten. Eén ding is niet gelukt en zit als een graat in mijn keel. Dat is het uitdiepen, saneren en opschonen van de Gooiergracht. Het is al heel ver in planvorming. Dus ik hoop dat mijn opvolger dat oppakt. Dat is echt een opgave die heel belangrijk is, omdat de gracht vies is. Hij zit vol chemicaliën, is belangrijk voor de afwatering en kan ook bijdragen aan de schoonheid van het dorp. In die klus ben ik niet geslaagd." 

Wat ook niet gelukt is is om het KNLTB (Koninklijke Nederlands Lawn Tennis Bond) oefencentrum naar Crailo te krijgen. "Dat is geblokkeerd door de 

"We laten het ons overkomen en gaan ervan genieten' provincie. Enorm jammer, want ik was eruit met de
KNLTB. Tennis vind ik bij Laren passen. Het had veel werkgelegenheid kunnen opleveren. Ik had sponsoren, er zouden Davis Cup wedstrijden gehouden worden en ook mediatechnisch paste het uitstekend bij Laren. Echt jammer." 

Omarmen 

Roest is een mensenmens. Warm, integer, optimistisch, benaderbaar, toegankelijk, sociaal. En altijd een luisterend oor. Dus was het niet vreemd dat er met enige regelmaat ook mensen letterlijk bij hem aanklopten als ze hun verhaal kwijt wilden. "Van de week nog om kwart voor acht 's morgens een mevrouw. Zij was van slag. Ik heb haar een kop koffie gegeven en in mijn armen genomen. Dat is waarom ik dit werk doe. Maar de mensen denken ook dat ik de beheerder van het hertenkamp ben. Ze belden als er een bambi half uit een hert hing of ze vonden dat een bevalling lang duurde. We hebben ons ook talloze keren over kippen ontfermd. De laatste heette Koosje. Na drie weken lagen er alleen nog wat veren." 

En nu, in aanloop naar zijn vertrek, is zijn agenda overvol. "Misschien moet ik het niet zo uitdrukken, maar het voelt als een begrafenis waar je zelf bij bent. Iedereen is aardig over je. Ik krijg heel veel waarderende woorden. Dat is leuk voor ieder mens, ook voor mij." Tegen het afscheid ziet hij daarom niet op. "We laten het ons overkomen en gaan ervan genieten." 

Ook de inwoners van Laren gaan de burgemeester missen. Dat blijkt uit alle warme reacties. "Als ik over de markt loop is het hartverwarmend hoeveel mensen mij omarmen. Laatst stond er een meneer voor de deur die mij vanuit zijn volkstuin boontjes kwam brengen om mij te bedanken voor het burgemeesterschap. En dat vind ik zo mooi. Dat is waar ik het voor gedaan heb. En mensen die mij gaarne zien vertrekken, zeggen het niet", lacht Roest. 

Wens voor Laren 

Wat zou je tot slot Laren willen wensen? "Ik hoop heel erg dat het dorp in staat is om 

zuinig te zijn op haar schoonheid. Er zijn nog steeds initiatiefnemers die graag nog even hun dingetje doen. Het vergt moed om ook regelmatig nee te kunnen zeggen. De kunst van nee zeggen is hierin heel belangrijk." 

Wie Roest gaat opvolgen, is waarschijnlijk eind deze maand bekend. 

 

Afscheid van een geliefde burgervader

Het afscheid van burgemeester Elbert Roest vindt plaats op vrijdag 1 september vanaf 17.30 uur in Singer Laren aan de Oude Drift 1. Alle inwoners van Laren zijn welkom. 

Op woensdagavond 6 september wordt Roest benoemd als burgemeester van Bloemendaal. Eerder op die dag verricht hij zijn laatste handeling als burgemeester van Laren: de opening van het nieuwe Singer theater. 

 

In de uitnodiging van de gemeente Laren staat: "Tijdens zijn ambtsperiode heeft burgemeester Roest een bijzondere bijdrage geleverd aan onze gemeente. Hij heeft veel mensen ontmoet en gesproken. Met veel van hen heeft hij een warme band opgebouwd. Inwoners, vrijwilligers uit het verenigingsleven, ondernemers. Allemaal mensen die hij graag nog een keer de hand schudt voordat hij naar Bloemendaal vertrekt. Wie persoonlijk afscheid wil nemen van de burgemeester en zijn vrouw is welkom tijdens het afscheidsfeest.' Mocht u een afscheidsgeschenk willen aanbieden, dan stelt de heer Roest het op prijs als u dat doet in de vorm van een donatie voor de restauratie van de Johanneskerk. Dat kan op rekeningnummer NL38 RABO 0321 5648 47 t.n.v. PGLE o.v.v. 'Johanneskerk 500 jaar'. 

 

 

 

Bron en foto: Laarder Courant de Bel/BEL Nieuws 
Ga terug

Publicatie datum: 27-8-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cza
12°Czo
14,5°Cma
15°Cdi

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]