Afkoppelen regenwater Laren niet onder dwang

22 juni.- Gaat Laren inwoners nu wel of niet verplichten hun woning af te koppelen van het riool? Dat bleef een beetje onduidelijk afgelopen dinsdagavond bij de bespreking van het gemeentelijk rioleringsplan (GRP).

Met het afkoppelen van hemelwater wil Laren overlast bij hevige regenbuien in de toekomst voorkomen. Bewoners worden middels een verordening in het GRP verplicht mee te doen.

De gemeente draagt zorg voor de afkoppeling en de kosten, die nu geschat worden op ruim tien miljoen euro.

Wethouder Peter Calis liet voor de bespreking van het voorstel weten dat het geen plan van dwang is. ,,Ik hoop op de solidaire medewerking van onze inwoners. Deze verordening helpt om ons verzoek te onderbouwen, maar het betekent niet dat we hoge boetes gaan uitdelen als iemand niet mee wil werken.”

Die verplichting is het meest heikele punt. Volgens bewoner Bart de Nie, voormalig VVD-fractievoorzitter, is er maar weinig ruimte voor eigen inbreng van bewoners en zijn daardoor veel juridische geschillen te verwachten. ,,Draagvlak is essentieel hier en dat bereik je niet met het mes op de keel.”

Mevrouw Van Burg, die insprak namens het bewonerscomité, vindt het een schande dat de verordening nog niet in de prullenbak ligt.

,,De kosten worden veel te laag ingeschat. De gemeente betaalt niet, maar de bewoners via een verhoging van de rioolheffing. Het is nog onduidelijk welke maatregelen waar genomen worden en of die maatregelen wel doelmatig zijn. Niemand weet waar hij aan toe is.”

De insprekers verwoorden daarmee precies het standpunt van Liberaal Laren dat volgende week in de raad met een amendement komt op het punt van de verplichting. Ook het CDA wil dat de verordening van tafel gaat. ,,Waarom vasthouden aan iets wat we niet gaan handhaven?”

Larens Behoud, D66 en VVD kunnen zich grotendeels vinden in het plan. D66 wil wel een meer realistische planning, in vijf jaar afkoppelen is te ambitieus, en ziet graag dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door eerst haar eigen gebouwen af te koppelen. VVD pleit voor een pilotgebied om ervaring op te doen.

Volgens wethouder Calis is dat precies hoe de gemeente dit plan wil aanvliegen. ,,Die resultaten leggen we dan weer voor aan de raad.”  Bron: Gooi en Eemlander

Ga terug

Publicatie datum: 22-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

20°Cvr
19°Cza
15,5°Czo
16°Cma

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]