Provincie Noord-Holland maakt het steeds bonter

8 mei.- Veel gekker moet het niet worden. Met verzoeken om openbaarheid van documenten die van groot belang zijn voor inwoners gaan Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland inmiddels potsierlijk om. Het vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur loopt daardoor alleen maar schade op.

Aan de Dreef in Haarlem, in het prachtige provinciehuis van Noord-Holland, of anders in het ambtelijke onderkomen aan het Houtplein, zitten ergens een of meer mensen met een obsessie voor geheimhouding. Een andere conclusie valt moeilijk te trekken uit de resultaten van recente verzoeken om openbaarmaking van provinciale documenten.

Het gaat om verzoeken uit het Gooi en de Vechtstreek over de door GS voorgenomen fusies van gemeenten. Eerst lokale partij Larens Behoud en vervolgens een onbekende Gooise mevrouw deden een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). GS reageerden in beide gevallen door stukken openbaar te maken. Maar de cruciale passages in de meest relevante stukken werden zwart gemaakt.

Een rondgang van deze krant langs partijen in Hilversum, Laren, Blaricum en Wijdemeren leverde als commentaar minimaal op dat het wel bijzonder is dat GS weigeren te openbaren wat hun redenering is om in het Gooi en de Vechtstreek fusies erdoor te duwen. Vaker nog vernamen we dat partijen menen dat GS met hun geheimzinnig gedoe vooral de gedachte voeden dat er vuil spel wordt gespeeld. Vermoedens dat gedeputeerde Jack van der Hoek door collega’s en/of commissaris van de Koning Johan Remkes is teruggefloten vielen ook te beluisteren. GS ondergraven daarmee het vertrouwen van Noord-Hollandse burgers in het openbaar bestuur.

Uiteraard zijn er gevallen waarin overheden gegevens geheim willen houden. Als een overheid – het kabinet, de provincie of een gemeente – onderhandelt over een zaak waaraan financiële belangen hangen, dan is het logisch dat de openbaarheid wordt geschuwd zolang dat nuttig is. Onze belastingcenten moeten immers goed worden beheerd. Ook is het logisch dat bij collegevorming in gemeenten op een gegeven moment de deuren dicht gaan. Onderhandelen in volstrekte openbaarheid werkt nu eenmaal niet zo best.

Maar GS in Haarlem voeren de geheimhouding wel erg ver door. Over meningsverschillen over de voorgenomen herindeling in het Gooi en de Vechtstreek mogen burgers blijkbaar niets weten. En dat terwijl het voor kiezers toch heel nuttig kan zijn te weten wie wat vindt. Zoals Gooise partijen al stelden: hoe meer geheimhouding, des te groter het wantrouwen, niet alleen van politieke partijen, maar ook van burgers.

Op het jongste Wob-verzoek van een burger – ’particulier’, ’vrouw’, aldus de provincie – reageerden GS in Haarlem wel heel bizar. Zelfs de handtekeningen van commissaris van de Koning Johan Remkes en van burgemeesters en gemeentesecretarissen uit het Gooi en de Vechtstreek zijn weggelakt. Elders zijn ze gewoon te zien. Heel veel belachelijker kunnen GS zich niet maken. En straks vast klagen dat kiezers niet warm lopen voor de provinciale verkiezingen.

Al een halve eeuw is het slinkende vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur onderzoeksstof voor bestuurskundigen. Die wetenschappers zouden eens moeten kijken naar GS van Noord-Holland. Antwoorden op wetenschappelijke vragen zijn dan vrij snel gevonden.

Ronald Frisart  Bron: Gooi en Eemlander




Ga terug

Publicatie datum: 8-5-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

21°Cza
17°Czo
15,5°Cma
15°Cdi

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]