Laren ten strijde tegen eenzaamheid

24 sept.-„De aanpak van eenzaamheid moet geen eendagsvlieg zijn. Niet afvinken van het lijstje, zo dat hebben we ook weer gehad”, zegt wethouder Leen van der Pols. Ter gelegenheid van de Week van de Eenzaamheid die donderdag begint, rolt Laren het Kom Erbij Festival uit. „Maar liefst achttien verschillende activiteiten op tien locaties.”

Een greep uit het aanbod. Leren whats-appen om makkelijker in contact te blijven. Of spelenderwijs via Wordfeud (digitaal soort Scrabble met een chat-functie). Een workshop herkennen van eenzaamheid door buurtpreventieverenigingen. Smartlappen zingen in het Brinkhuis. Koken met statushouders in het Papageno Huis.

„De activiteiten zijn niet alleen bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen, maar ook ervaringen te delen over eenzaamheid. Hoe ga je er mee om als je het in je omgeving tegenkomt. We zoeken bij het festival de ontspanning en de verbinding tussen de mensen.” Want dat is nodig? „Eenzaamheid komt voor onder jongeren en ouderen.”

Scheiding

Van der Pols resoluut: „Iedereen kan er mee te maken krijgen. Als je ouder en minder mobiel geworden bent, de kinderen zijn uitgevlogen, dan loop je de kans in de eenzaamheid te geraken. Je hoeft niet meer zo nodig, sluit je af voor sociale contacten, raakt in een sociaal isolement. Maar dat geldt niet alleen voor ouderen. Dat kan ook door het verliezen van je baan, bij een scheiding, bij een ernstige ziekte, door het verliezen van een dierbare. Allemaal momenten dat je met eenzaamheid te maken kunt krijgen. Ben je dan in staat om jezelf overeind te trekken?

Eenzaamheid gaan we niet even uitbannen als overheid. Eenzaamheid is niet het probleem, het lijden onder eenzaamheid wel. Niet meer meedoen, niet meer gezien willen worden.”

Op de werkconferentie ’Eenzaamheid en Verbinden’ die maart 2017 over dit onderwerp in het Brinkhuis plaatsvond, kwamen 75 mensen af. „Tot onze verbazing durfden Laarders over eenzaamheid te praten. Een eye-opener. En als je erover durft te spreken, durf je het dan ook door te geven in dit laat-me-met-rust-tijdperk. Nu gaan we als overheid aan mensen vragen om buurtgenoten juist niet met rust te laten. En hoe doe je dat dan?

Hoe knoop je een gesprek aan met iemand van wie je denkt dat hij of zij misschien wel eens zorg nodig zou kunnen hebben? En hoe leg je contact als je dat niet gewend bent of als je iemand niet zo goed kent?”

LSD

Daarvoor heeft het landelijke samenwerkingsverband, de stichting Coalitie Erbij, een papieren placement vol gesprekstips gemaakt: ’Laat je betrokkenheid merken, geef een compliment. Wees een oen: open, eerlijk, nieuwsgierig. Gebruik LSD: luisteren, samenvatten, doorvragen. Gebruik nivea: niet invullen voor een ander.’

Meterkastkaart

Laren heeft zelf net een meterkastkaart verspreid voor de belangrijkste telefoonnummers. Bewoners kunnen daarop nummers van dierbaren, huisarts, apotheek invullen zodat in geval van nood de politie geen tijd verliest met het zoeken naar deze gegevens.

Aan de achterkant staan cruciale telefoonnummers voor zorg en veiligheid.

„Niet het algemene telefoonnummer van de gemeente, maar het directe nummer van een professional die van de hoed en de rand weet.”

Documentaire

Er is een filmpje met documentaire-kwaliteit gemaakt over eenzaamheid in Laren, en het bespreekbaar maken daarvan. Daarin een fragment van de toespraak die Leen van der Pols hield tijdens de werkconferentie in het Brinkhuis. „Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. Het mooie is, vaak gaat eenzaamheid ook vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid leidt tot serieuze gezondheidsproblemen zoals depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen, hart- en vaatziekten.” Ervaringsdeskundigen, gewone Laarders, komen ook aan het woord: ’Je weet niet waar je het zoeken moet, ik heb wel een zwembad vol gehuild.’

„Naast het bespreekbaar maken, benoemen, herkennen en signaleren van eenzaamheid, gaat het mij ook om de vraag - en daarnaar ben ik constant op zoek - hoe is het nu echt gesteld met de zelfredzaamheid van mensen. We propageren dat wel door de veranderingen in de zorg, maar het is zo makkelijk gezegd. Je hebt te maken met een terugtredende overheid. Je vraagt aan inwoners om naar elkaar om te zien. Dat is een proces, hoor. Je leest allerlei succesverhalen: ’Wij zijn de meest klantvriendelijke’ of ’We houden nog een miljoen euro over’ (op het budget dat al gekort was, mind you). Horen we wel iedereen? Ik denk dat we mensen die we niet zien/niet horen - maar het wel nodig hebben - moeten vinden.

Bal

We zitten in een experimenteel stadium van een hachelijke onderneming, want dat is de vernieuwing in de zorg geweest. Het is te snel gegaan. We moeten stoppen met beleid maken (wethouder slaat met de vuist op tafel, red.) en nú de mensen opzoeken om naar hun ervaringen te vragen. Dat contact willen we op een interessante en leuke manier zoeken. Hoe pakt dat maatwerk van de gemeente uit en hoe valt het als huishoudelijke hulp van zes naar drie uur gaat? Denk je dat iedereen daar officieel over gaat klagen? Daar begint niemand aan, dan ben je drie jaar verder, en dus is het ’van mij hoor je niet meer’. Dan kan de vereenzaming dus ook toeslaan. Geen vertrouwen meer hebben in het systeem: ’Ze zoeken het maar uit’.

De werkconferentie en de film zijn voor mij, en initiatiefnemers als Jos Boermans (lid wmo-raad), de drive geweest.” Zo is de bal naar het Kom Erbij Festival gaan rollen. „Voor mij ook een moment om na 3,5 jaar te kijken wat er is gerealiseerd. Hebben we de boodschap duidelijk overgebracht? Weten we wat mensen ervaren en wat ze zouden willen? Dat krijg je niet van achter een bureau te horen.” Bron: Gooi en Eemlander

 Ga terug

Publicatie datum: 24-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

15°Cvr
15°Cza
14,5°Czo
13,5°Cma

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]