TWEE NIEUWE NAJAARSTENTOONSTELLINGEN: Laatste impressionisten & en plain air- 100 jaar buitenschilderen

23 juli.-  Dit najaar zijn in Singer Laren twee nieuwe tentoonstellingen te zien: Laatste impressionisten en En Plein Air – Honderd jaar buiten schilderen. De exposities hebben elk een eigen invalshoek, maar zijn beiden geïnspireerd op de natuur.

In Laatste impressionisten zijn de dromerige esthetische beelden van kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow het onderwerp: een groep kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900 – 1915). Samen delen zij een romantische visie die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur. En plein air – 100 jaar buiten schilderen laat werken zien uit de Singercollectie en biedt met schilderijen van kunstenaars als Anton Mauve, Charles Daubigny, Claude Monet, George Hendrik Breitner en Ferdinand Hart Nibbrig een overzicht van een eeuw en plein air werken. 
De tentoonstellingen zijn te zien van 4 september t/m 2 december 2018. 

 

Société Nouvelles de Peintres et de Sculpteurs
Een elegante dame uitgespreid op een canapé of achteroverleunend in een tuinstoel, zwanen in een rimpelloze vijver, een roze parachute op het strand van Cabourg: de intieme beelden van de laatste generatie impressionisten. Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril. Deze dromerige esthetische beelden van kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915) als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow zijn onderwerp van de tentoonstelling Laatste impressionisten.
Voortgekomen uit het symbolisme delen de kunstenaars een romantische visie, die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur, maar met een ongrijpbare suggestie van iets diepers, een tragedie of mysterie. Door de verstilde en magische atmosfeer in de werken, wordt het oeuvre van de kunstenaars ook wel het ‘intimisme’ genoemd: de laatste grote Franse kunststroming die zich vol liefde aan de natuur wijdt en zodoende beschouwd als de laatste vertegenwoordigers van het impressionisme.

 

Auguste Rodin
In de Van den Brink Galerij van het museum verzorgen een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handenDe Smart en het Portret van Madame Fenaille, een verrassende toegift. In 1906 wordt Rodin benoemd tot voorzitter van de Société Nouvelle. Onder zijn voorzitterschap wordt Claude Monet lid van de vereniging. Dankzij Rodin neemt ook het aantal beeldhouwers in de Société Nouvelle toe. Net als de schilderende leden van de vereniging kiezen de beeldhouwers onderwerpen van dichtbij uit de zichtbare werkelijkheid.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Laatste impressionisten verschijnt een kleurrijke publicatie over de Société Nouvelle des Peintres et de Sculpteurs met meer dan 800 afbeeldingen. Het boek wordt uitgegeven door Editions Monelle Hayot en is verkrijgbaar in de Singer Shop in het Nederlands en Frans. Prijs: € 39,95.

Samenwerking
Laatste impressionisten is een samenwerking met: Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts, (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper). De tentoonstelling is samengesteld met medewerking van de kunsthistoricus en achterkleinzoon van Henri le Sidaner: Yann Farinaux-Le Sidaner, tevens auteur van het boek De Laatste impressionisten.

 

Tentoonstellingsagenda

  • 5 juni t/m 26 augustus Geschilderde tuinen
  • 5 juni t/m 26 augustus Piet Oudolf, Singer Prijs 2018
  • 5 juni t/m 26 augustus Portretten uit de Singer collectie
  • 4 september t/m 2 december Laatste impressionisten
  • 4 september t/m 2 december En plein air - 100 jaar buiten schilderen
  • 11 december t/m 14 april 2019 Out of Office - Kunst uit bedrijven

Afbeelding: René-Xavier Prinet, Au bord de la Manche, olieverf op doek, 80 x 93 cm, Musée de la Chartreuse, Douai

 
Ga terug

Publicatie datum: 23-7-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Rondje BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)

19 aug.- Een van de leuke dingen van het Raadslidmaatschap is het meelopen in ’t veld. Ik was in de gelukkige omstan-digheid om een rondje Laren te mogen maken met onze ‘Larense’ BOA. Een heel sympathieke, maar vooral gedul- dige handhaver van de openbare orde.  In ons (ik w  Lees verder

[Het weer in Laren]

20°Cdi
18°Cwo
16°Cdo
18°Cvr

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]