Singer haalt doek nieuw theater op

30 aug.- Het meest opvallend aan de intieme, houten theaterzaal van Singer zijn de met het zaallicht ’meekleurende’ 400 stoelen.

„Er is bewust vanwege deze kleine zaal niet gekozen voor kleuren als rood of fel blauw”, vertelt architect Oscar Vos maandag tijdens de rondleiding voor journalisten. De stoelen (met rugsteun) komen uit Italië. Het meekleuren is te danken aan de stoftinten roestrood, blauw en antraciet. De stoelen bieden ook opvallend veel beenruimte. „Die is gigantisch: 101 centimeter, de norm in theaterland is 85 centimeter”, vult algemeen directeur Evert van Os aan. „We willen een luxe ervaring meegeven aan de bezoeker.” Dat is gelukt.

Het hart van de nieuwbouw is de theaterzaal zelf die in tegenstelling tot de oude zaal breed is aangelegd, waardoor de afstand tussen publiek en podium klein is. Bij het interieur is sterk rekening gehouden met de akoestiek en de wanden zijn gemaakt van kersenhout.Voor het Singer-ontwerp tekenden Oscar Vos en Thomas Dieben van architectuurstudio krft en interieurarchitect Sanne Oomen.„Uitgangspunt was dat je als publiek altijd welkom bent in de foyer en de beeldentuin”, vertelt Vos. „Iedereen mag daar naar binnen. De villa van de Singers zit ook niet langer vastgekoekt aan het theater. In de nieuwe foyer zie je de oude, gerestaureerde villagevel weer terug.” Vos omschrijft de foyer als „een overdekt dorpsplein.”

Gratis

De nieuwbouw kost 15 miljoen euro. „Particulieren hebben 11,5 miljoen bijgedragen. Dat is uniek in cultureel Nederland. Meer dan 1,5 miljoen hebben we van cultuurfondsen gekregen, waaronder een miljoen van de BankGiro Loterij.” De gemeente Laren heeft twee miljoen euro bijgedragen, plus de aanleg van het gratis toegankelijke parkeerterrein. De jaarlijkse, gemeentelijke bijdrage voor Singer Laren is nu gefixeerd. Van Os: „Zeven procent van onze exploitatie, bij gemiddelde culturele instellingen is dat zeventig procent. Dankbaar zijn we voor de bijdragen van de samenleving en trots op het resultaat.” De beeldentuin van architect Piet Oudolf wordt in het najaar aangelegd. Het eindresultaat is dan in 2018 te bewonderen.

De foyer, winkel, horeca en beeldentuin zijn dagelijks vrij toegankelijk van 10.00 tot 17.30 uur (maandag gesloten). Alleen voor theater en museum geldt betaalde toegang. De officiële opening is woensdag 6 september. Bron: Gooi en Eemlander




Ga terug

Publicatie datum: 30-8-2017

[Laren in beeld]

[Column]

De Commissaris vertelt.......

13 jan.- De Nieuwjaarsspeech van de Commissaris der Koning van Noord Holland kan ik u zeer aanbevelen, en is een bevlogen geïnspireerde speech, in z’n geheel na te lezen op de website van de Provincie. Remkes staat stil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, en zegt daarover het volgende  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Nu of nooit

9 jan.- Vier jaar geleden schreef ik als lijstduwer van Larens Behoud in het campagneboekje. ‘Het is voor mij een vreemd en onbestemd gevoel dat mijn directe betrokkenheid bij de Larense politiek voorbij is. Ik heb het niet echt gewild, maar een chronische ziekte maakte het ondoenlijk.’ Nu vier ja  Lees verder

[Het weer in Laren]

5,5°Cwo
4,5°Cdo
3°Cvr
6°Cza

[Opinie]

Laren NH wil het nu wel eens weten (van NH)

17 jan.- Klopt het nu wel of niet dat Gedeputeerde Staten een voorstel kreeg voorgelegd waarin de lichte gemeenschappelijke regeling voor de HBEL-dorpen twee jaar langs de kans zou krijgen zichzelf te bewijzen? Eerst vroeg Larens Behoud of dat voorstel van openbaar gemaakt kon worden. Dat weigerde de provincie. Dan weet je natuurlijk het antwoord op de bovenstaande vraag al wel: j  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

16 dec.- Mijn duifje is weggevlogenDoor een gat in het dakWaar vele jaren er voorHet stenen duifje bleef kijkenNaar mensen die er langs liepenZomaar kijkend naar zomaar een oud boerderijtjeNaar een gekromd dakDat was het gebruikEen boom deed daar zijn bestEn hield het dak en riet op zijn plekVerbouwen maar, de container is nog niet volMet de restanten van jarenlang woongenotLangs lopen kijken naar een nieuw te bouwen huisIn een straat zonder mestgeurEen huis met een andere grandeurTekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]