Expositie 'De mooiste van de mooiste' in Singer Laren geopend

16 okt.- Gisteren werd voor de Vrienden van Singer Laren de tentoonstelling ' De mooiste van de mooist' geopend door museumdirecteur Jan Rodolph de Lorm en de socioloog Paul Schnabel.Muzikaal werd de opening afgesloten door de Japanse concertpianiste Mitsuko Saruwatari. Het was twee jaar geleden tijdens een uitwisselingstentoonstelling in het Franse Musée d’Art moderne de Troyes dat het ten volle tot museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm van Singer Laren doordrong; „Tjees, wat een waanzinnige collectie hebben we eigenlijk.”

Een verzameling namelijk waarmee het verhaal van de Nederlandse modernisten kan worden verteld. Welnu, de mooiste van die werken zijn nu in Singer Laren te zien onder de titel - hoe kan het ook anders - ’Mooiste modernisten’.

Het is alsof met de tentoonstelling alles bij elkaar komt, vindt De Lorm. De klus van de verbouwing is geklaard en in het vernieuwde Singer Laren wordt afgetrapt met een tentoonstelling die uitgaat van de nalatenschap van het Amerikaanse echtpaar Anna en Willem Singer, grondleggers van de Singercollectie. ’Mooiste modernisten’ laat de bloei van de Nederlandse kunst zien in de periode 1870-1930, van de Haagse School en het Amsterdams impressionisme tot de avant-gardestromingen als pointillimse, luminisme, kubisme, De Stijl en het expressionisme. De bezoeker treft Jozef Israëls, Anton Mauve, Jan Toorop, Charley Toorop, Kees van Dongen, Gestel en…, De Lorm onderbreekt zijn betoog om de kleinzoon van Jan Sluijters die Singer Laren binnenwandelt te begroeten. „Sluijters speelt een grote rol”, deelt hij de nazaat van de beroemde schilder mee.

Er zijn pareltjes te zien die elk om hun eigen reden dat predikaat verdienen. Neem nu het portret ’Vrouw in profiel voor zonnebloemen van Van Gogh’ uit 1918 van Isaac Israels en in bruikleen gegeven door Museum De Fundatie in Zwolle. Het werk is bijna schokkend doordat het de toeschouwer zo de geschiedenis intrekt; er is een mooie vrouw geweest waarvan een prachtig portret is gemaakt staand voor een wereldberoemd schilderij van Van Gogh. Het is allemaal echt gebeurd, mensen.

Bij een voorstudie van ’Bal Tabarin’ van Jan Sluijters beleeft de toeschouwer op eenzelfde intense manier de geschiedenis en ontwikkeling van de Nederlandse schilderkunst. Sluijters toont een dansende menigte in een Parijse uitgaansgelegenheid in een zaal die verlicht wordt door kroonluchters. Elektrische verlichting was een nieuwigheid rond 1900. De relatief kleine voorstudie overweldigt door het leven en licht dat er vanaf spatten. Dit doek van bescheiden afmetingen was de aanzet tot de bekende, uitgewerkte versie, metersgroot en monumentaal.

Vergelijk daarmee ’Herfst’ van Leo Gestel uit 1909. Weer die energie en dat licht die van het doek afspringen. Van Gestel is verder onder meer ’Liggend naakt’ uit 1913 te zien. Tijdens de overzichtstentoonstelling van de schilder in Singer Laren in 2015 ontbrak het schilderij doordat het was opgenomen in een gelijktijdige Mauvetentoonstelling.

Naast het naakt van Gestel hangt ’Het ontwaken’ - eveneens uit 1913 - van Jan Sluijters. Gestel en Sluijters waren in 1900 samen naar Parijs geweest en werkten soms samen in een atelier. Legt Gestel het naakt in een kubistische stijl vast, Sluijters doet dat in een expressieve schildertoets in pasteltinten. Zijn de werken op zich al prachtig, naast elkaar boeien ze nog meer, omdat in deze ’opstelling’ de handtekening van de beide schilders wordt benadrukt.

’Twee vrouwen in de sneeuw’ van George Hendrik Breitner, de landschappen van Zoutelande van Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Toorop, een landschap van Jacoba van Heemskerck, ’Kerkje in Laren’ van Lou Loeber; ’Mooiste modernisten’ omvat honderdtwintig werken, honderdtwintig keer feest.

De tentoonstelling opent met ’Het late uur’ van Jozef Israëls, boegbeeld van de Haagse School en de ontdekker van Laren als plek om te schilderen. Het metersgrote doek is een bruikleen van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed. Alleen dit schilderij al is een bezoek aan Singer Laren waard.

De gast verlaat het nieuwe museum zoals het gekomen is, via de villa van de Singers die nu als het ware omarmd wordt door de nieuwbouw. Daar, in ’De Wilde Zwanen’, hangen verschillende portretten van het paar Singer. Het lijkt alsof ze de bezoeker welkom heten. Precies zoals De Lorm dat graag ziet. „De modernisten bij de Singers thuis.”

’Mooiste modernisten’ t/m 7 januari, Singer Museum in Laren. Tegelijkertijd ’De Stijl, Grafische vormgeving’. In samenwerking met het Affichemuseum laat Singer Laren zien op welke manier De Stijl van betekenis is geweest voor de grafische vormgeving en op welke wijze de directe en functionalistische beeldtaal in afficheontwerpen werd ingezet.  Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 16-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Het weer in Laren]

10°Cdi
11°Cwo
12,5°Cdo
12°Cvr

[Opinie]

Opinie: Nomenklatoera in Haarlem kleunt mis

24 apr.- Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland vertikken het open kaart te spelen over de fusieperikelen in het Gooi en de Vechtstreek. Diverse politieke partijen spreken er schande van, zoals deze krant zaterdag meldde. Wie heeft er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]