Muziek over de liefde

24 sept.- Een recital met muziek over de liefde. Zo omschrijft de Albanese pianiste Mirsa Adami het concert dat ze maandag 25 september geeft in het Rosa Spier Huis met cellist Immanuel van IJzerlooij.

Daar zijn onder andere Beethovens ’Variaties’ over een aria uit Mozarts ’Zauberflöte’ te horen, de cellosonate ’Op. 99’ van Brahms en het zoete ’Salut d’amour’ van Elgar.

Mirsa Adami (1975) kwam 26 jaar geleden uit Albanië naar Nederland. Haar moederland zuchtte destijds onder een communistisch regime. Adami komt uit een familie van musici. Haar moeder is pianodocent en haar oma was een bekende operazangeres in Albanië. „Zij was heel beroemd in dit voorheen communistische land. Na de Tweede Wereldoorlog richtte ze een conservatorium op en leidde een operahuis. Ze mocht alleen het land niet uit.”

„Tussen mijn zesde en zestiende jaar kreeg ik drie keer per week pianoles en heel veel solfège (training, red.) Ik was heel goed voorbereid op een vervolgstudie. Maar het idee om me in Albanië verder te ontwikkelen, trok me niet. Bovendien waren er in Albanië weinig mogelijkheden om op te treden en geld te verdienen. Als je iets wilde bereiken in de muziek na de middelbare school dan moest je naar het buitenland.”

Op haar elfde gaf ze een concert in Albanië en per toeval bezocht een Nederlands echtpaar uit Groningen haar concert. Ze spraken elkaar. „Die mensen hebben wonder boven wonder contact met mij gehouden. Via hen werd ik in 1990 uitgenodigd om concerten te geven in Nederland; nota bene in de Doelen in Rotterdam. Ik was toen vijftien jaar.” Ze mocht in Nederland studeren en om dat te bekostigen werd voor haar een studiefonds opgericht: ’Mirsa’. De jonge pianiste logeerde bij een gastgezin in Eelde.

In het begin was het niet makkelijk voor haar in Nederland. „Het klimaat viel niet mee. Als je driehonderd dagen zon gewend bent en dan driehonderd dagen kou en regen krijgt, is dat niet best. Ook miste ik mijn familie en soms begreep ik niet alles goed.”

Adami vindt dat ze een heel goede opleiding heeft gekregen. De pianiste deed twee jaar de internationale middelbare school (IB) in Haren, kreeg pianoles van Jan Marisse Huizing in Assen en later van Jan Wijn in Amsterdam. In 2000 studeerde ze met mooie cijfers af aan het conservatorium van Amsterdam. Vandaag de dag is ze twee dagen verbonden aan de Opera Academie in Amsterdam als repetitiepianiste en coach. Als freelancemusicus geeft ze regelmatig concerten, zowel solo als met zangers.

Ze begeleidde een paar jaar jonge cellisten bij de zomeracademie Holland Music Sessions. Tijdens een masterclass kwam Adami in contact met cellist Immanuel van IJzerlooij. „Immanuel is een gevoelige man. Hij speelde op een zelfgebouwd instrument en hij viel mij op met zijn flamboyante lange haar. Iemand die zijn eigen instrument bouwt, legt een bijzondere belangstelling voor zijn medium aan de dag. Hij zoekt een heel specifieke klank en verfijning. Dat spreekt mij erg aan.”

In het Rosa Spier Huis zal het duo aanvangen met twee jeugdwerken van Ludwig van Beethoven. Het zijn optimistische werken: ’Sonate Op. 69’ en ’Zwölf Variationen’ Op. 66 over ’Ein Madchen oder Weibchen’ uit de opera ’Die Zauberflöte’ van Mozart. „We beginnen met de liefde. Het thema is de bekende aria van Papageno die op zoek is naar een meisje. En we eindigen met de liefde: ’Salut d’amour’ van Edgar Elgar. Dit is een liefdesgroet.” De Sonate op. 99 van Johannes Brahms noemt de pianiste een pittig werk. „Brahms schreef architecturale symfonische werken en dat deed hij ook met zijn kamermuziek. Deze muziek is iets beladener en minder pianistisch als je het vergelijkt met Beethoven die meer een klassieke stijl en structuur heeft. Ook zit de muziek van Beethoven meer in mijn bloed. Ik heb de muziek van Brahms echt moeten veroveren. Dat duurde langer.”

Mirsa Adami (piano) en Immanuel van IJzerlooij (cello) treden op in het Rosa Spier Huis op maandag 25 september, 2017. Aanvang 20.15 uur. Adami vervangt pianist Daniël Kramer. Informatie: www.rosaspierhuis.nl  Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 24-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Fusieleed: een dossier waarin alles misging wat mis kon gaan

20 juni.- Huizen, Blaricum en Laren schrijven in een brief aan de provincie Noord-Holland dat ze gezamenlijk verzoeken de ARHI-procedure te stoppen. Een even terecht als begrijpelijk verzoek; alledrie hebben een zelfstandig voortbestaan in de coa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

8 juni.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Het weer in Laren]

24°Cwo
24,5°Cdo
23°Cvr
20°Cza

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (19)

14 juni.-  Een traditie bestaat niet uit zichzelf. Ze moet constant omarmd, bevestigd en gecultiveerd worden. Voor Laren geldt dat in de eerste plaats voor de Sint Janstraditie. Niets, in ons dorp is zo vee  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]