HLB Academie en Stichting Vrienden van de Bibliotheek Huizen met: Microbiologe en NRC-columnist Rosanne Hertzberger

5 okt.- Waarom e-nummers, kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken. Microbiologe, NRC-columnist en VPRO’s Zomergast Rosanne Hertzberger is niet bang om de controverse op te zoeken in haar columns, wanneer ze bijvoorbeeld schrijft over vaccinaties,  E-nummers of seksisme. Met haar laatste boek, Ode aan de E-nummers, gaat ze de confrontatie aan met zelfverklaarde voedingsdeskundigen en foodies.

 

Als we de kookgoeroes moeten geloven, is er niets erger dan een bakje magnetronlasagne en bestaat er geen grotere zonde dan diepvriesspinazie of saus uit een pakje. Voedsel zou vooral op ouderwetse wijze bereid worden met simpele, verse en onbewerkte ingrediënten. Laat er geen chemie of technologie aan te pas komen.

Maar is onbewerkt voedsel echt beter voor je? En voor het milieu? Rosanne Hertzberger beweert het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet ongezonder zijn dan natuurlijke. Dat aardappelpuree uit een zakje niet slechter is dan die van onbespoten aardappelen en dat de reageerbuisgroente in onze supermarkt de mensheid een enorme dienst kan bewijzen…

Rosanne Hertzberger (1984) studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schreef ze columns voor het Leidse studentenblad Mare. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie. Ze verhuisde met haar man naar de VS na haar promotie en werkte even bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington University in St. Louis. In 2016 keerde ze terug naar Nederland.

De schrijfster probeert de lezer op onderhoudende wijze duidelijk te maken dat de angst en obsessie voor E-nummers, kleurstoffen, conserveermiddelen, kant-en-klaarmaaltijden, kunstmestgebruik en zaadveredeling niet realistisch is. In zes hoofdstukken beschrijft ze, soms met scheikundige uitleg, en na bestudering van de literatuur hoe ze tot deze conclusie komt. De huidige voedselproductie kan niet zonder voedseltechnologie wil de mensheid niet van honger omkomen. In het zevende en laatste hoofdstuk ontkracht ze de Paleo-leefwijze die alleen leidt tot energieverspilling door het adviseren van veel vlees. Zijdelings wordt het gebruik van suiker, zout, alcohol en tabak giftiger genoemd dan additieven in ons voedsel. Meer weten of vragen stellen aan de auteur zelf? Reserveer dan snel kaarten via www.bibliotheekhlb.nl .




Ga terug

Publicatie datum: 5-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

29,5°Cma
30°Cdi
28,5°Cwo
22°Cdo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]