Portretten acht erfgooiers en hun nazaten in Lindenhoeve Laren

25 okt.- In de Lindenhoeve, de vestiging van de Historische Kring Laren, is tot en met zaterdag 6 januari 2018 een tentoonstelling te zien van acht portretten van erfgooiers en hun nazaten. De toegang is gratis. 

De expositie kwam tot stand met welwillende medewerking van de gemeente Laren, in de persoon van wethouder Tijmen Smit en conservator Kees Kerkhof. De portretten zijn gemeentelijk eigendom. De betrokken kunstenaars of nazaten schonken de portretten destijds aan de gemeente Laren. 

De tentoonstelling sluit aan op de tentoonstelling van historische documenten van de erfgooiers, die al langer te zien is. De Lindenhoeve, Burgemeester van Nispenstraat 29, is elke zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur en elke derde donderdag van de maand van 19.00 tot 22.00 uur. Voor de erfgooiertentoonstelling betekent dat: donderdagen 16 november en 21 december.

 

Reeks activiteiten

De tentoonstelling is onderdeel van een hele reeks activiteiten en tentoonstellingen in het kader van de door de Stichting Stad en Lande van Gooiland georganiseerde “Week van de erfgooier” (www.week-van-de-erfgooier.nl), die loopt van zaterdag 28 oktober tot en met vrijdag 3 november. ‘”Maar een week is veel te kort voor deze tentoonstelling”, zegt Thijmen van der Zwaan, bestuurslid van de Historische Kring en nauw betrokken bij de organisatie. “Vandaar dat wij de portretten tot begin januari laten hangen, om belangstellenden de kans te geven ze te komen bekijken.”

Werken zijn onder andere aanwezig van de schilders Hendricus Anthonius Dievenbach (1872-1946) en Baruch Lopes de Leao Laguna (1864-1943). Van de eerste is een portret van een boer aan het spinnewiel te zien en van de tweede de krantenlezer Jan Bus (alias Jan Snor, Jan Natte Konijn of Jan Natte Kip).

 

Eindmanifestatie

De Stichting Stad en Lande van Gooiland, in 1977 opgericht als de Stad en Lande Stichting, sluit de erfgooierweek op 3 november af met een eindmanifestatie in de Grote Kerk te Naarden. Deze is tevens viering van het veertigjarig jubileum. Professor dr. Herman Pleij houdt een lezing “Boeren aan de macht? – van strobaal tot Gooise matras”. Ook is er een inleiding van historicus Anton Kos, “De haas van Vos”. Verder wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek “Erfgooiers geportretteerd” gepresenteerd. Het boek is geschreven door Anton Kos, met foto’s van Koos Breukel en Dirk Kome. 

Meer informatie op www.week-van-de-erfgooier.nl.
Ga terug

Publicatie datum: 25-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

21°Cdo
20°Cvr
20,5°Cza
20°Czo

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]