Portretten acht erfgooiers en hun nazaten in Lindenhoeve Laren

25 okt.- In de Lindenhoeve, de vestiging van de Historische Kring Laren, is tot en met zaterdag 6 januari 2018 een tentoonstelling te zien van acht portretten van erfgooiers en hun nazaten. De toegang is gratis. 

De expositie kwam tot stand met welwillende medewerking van de gemeente Laren, in de persoon van wethouder Tijmen Smit en conservator Kees Kerkhof. De portretten zijn gemeentelijk eigendom. De betrokken kunstenaars of nazaten schonken de portretten destijds aan de gemeente Laren. 

De tentoonstelling sluit aan op de tentoonstelling van historische documenten van de erfgooiers, die al langer te zien is. De Lindenhoeve, Burgemeester van Nispenstraat 29, is elke zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur en elke derde donderdag van de maand van 19.00 tot 22.00 uur. Voor de erfgooiertentoonstelling betekent dat: donderdagen 16 november en 21 december.

 

Reeks activiteiten

De tentoonstelling is onderdeel van een hele reeks activiteiten en tentoonstellingen in het kader van de door de Stichting Stad en Lande van Gooiland georganiseerde “Week van de erfgooier” (www.week-van-de-erfgooier.nl), die loopt van zaterdag 28 oktober tot en met vrijdag 3 november. ‘”Maar een week is veel te kort voor deze tentoonstelling”, zegt Thijmen van der Zwaan, bestuurslid van de Historische Kring en nauw betrokken bij de organisatie. “Vandaar dat wij de portretten tot begin januari laten hangen, om belangstellenden de kans te geven ze te komen bekijken.”

Werken zijn onder andere aanwezig van de schilders Hendricus Anthonius Dievenbach (1872-1946) en Baruch Lopes de Leao Laguna (1864-1943). Van de eerste is een portret van een boer aan het spinnewiel te zien en van de tweede de krantenlezer Jan Bus (alias Jan Snor, Jan Natte Konijn of Jan Natte Kip).

 

Eindmanifestatie

De Stichting Stad en Lande van Gooiland, in 1977 opgericht als de Stad en Lande Stichting, sluit de erfgooierweek op 3 november af met een eindmanifestatie in de Grote Kerk te Naarden. Deze is tevens viering van het veertigjarig jubileum. Professor dr. Herman Pleij houdt een lezing “Boeren aan de macht? – van strobaal tot Gooise matras”. Ook is er een inleiding van historicus Anton Kos, “De haas van Vos”. Verder wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek “Erfgooiers geportretteerd” gepresenteerd. Het boek is geschreven door Anton Kos, met foto’s van Koos Breukel en Dirk Kome. 

Meer informatie op www.week-van-de-erfgooier.nl.
Ga terug

Publicatie datum: 25-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

De Commissaris vertelt.......

13 jan.- De Nieuwjaarsspeech van de Commissaris der Koning van Noord Holland kan ik u zeer aanbevelen, en is een bevlogen geïnspireerde speech, in z’n geheel na te lezen op de website van de Provincie. Remkes staat stil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, en zegt daarover het volgende  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Nu of nooit

9 jan.- Vier jaar geleden schreef ik als lijstduwer van Larens Behoud in het campagneboekje. ‘Het is voor mij een vreemd en onbestemd gevoel dat mijn directe betrokkenheid bij de Larense politiek voorbij is. Ik heb het niet echt gewild, maar een chronische ziekte maakte het ondoenlijk.’ Nu vier ja  Lees verder

[Het weer in Laren]

5°Cdo
4,5°Cvr
4°Cza
3,5°Czo

[Opinie]

Laren NH wil het nu wel eens weten (van NH)

17 jan.- Klopt het nu wel of niet dat Gedeputeerde Staten een voorstel kreeg voorgelegd waarin de lichte gemeenschappelijke regeling voor de HBEL-dorpen twee jaar langs de kans zou krijgen zichzelf te bewijzen? Eerst vroeg Larens Behoud of dat voorstel van openbaar gemaakt kon worden. Dat weigerde de provincie. Dan weet je natuurlijk het antwoord op de bovenstaande vraag al wel: j  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Het was zo vertrouwd!

16 dec.- Mijn duifje is weggevlogenDoor een gat in het dakWaar vele jaren er voorHet stenen duifje bleef kijkenNaar mensen die er langs liepenZomaar kijkend naar zomaar een oud boerderijtjeNaar een gekromd dakDat was het gebruikEen boom deed daar zijn bestEn hield het dak en riet op zijn plekVerbouwen maar, de container is nog niet volMet de restanten van jarenlang woongenotLangs lopen kijken naar een nieuw te bouwen huisIn een straat zonder mestgeurEen huis met een andere grandeurTekening en tekst : Hans Houtkamphanshoutkamp@live.nl  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]