HLB Academie en Stichting Vrienden van de Bibliotheek Huizen met: Microbiologe en NRC-columnist Rosanne Hertzberger

10 okt.- Waarom e-nummers, kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken. Microbiologe, NRC-columnist en VPRO’s Zomergast Rosanne Hertzberger is niet bang om de controverse op te zoeken in haar columns, wanneer ze bijvoorbeeld schrijft over vaccinaties,  E-nummers of seksisme. Met haar laatste boek, Ode aan de E-nummers, gaat ze de confrontatie aan met zelfverklaarde voedingsdeskundigen en foodies.

 

Als we de kookgoeroes moeten geloven, is er niets erger dan een bakje magnetronlasagne en bestaat er geen grotere zonde dan diepvriesspinazie of saus uit een pakje. Voedsel zou vooral op ouderwetse wijze bereid worden met simpele, verse en onbewerkte ingrediënten. Laat er geen chemie of technologie aan te pas komen.

Maar is onbewerkt voedsel echt beter voor je? En voor het milieu? Rosanne Hertzberger beweert het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet ongezonder zijn dan natuurlijke. Dat aardappelpuree uit een zakje niet slechter is dan die van onbespoten aardappelen en dat de reageerbuisgroente in onze supermarkt de mensheid een enorme dienst kan bewijzen…

Rosanne Hertzberger (1984) studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schreef ze columns voor het Leidse studentenblad Mare. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie. Ze verhuisde met haar man naar de VS na haar promotie en werkte even bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington University in St. Louis. In 2016 keerde ze terug naar Nederland.

De schrijfster probeert de lezer op onderhoudende wijze duidelijk te maken dat de angst en obsessie voor E-nummers, kleurstoffen, conserveermiddelen, kant-en-klaarmaaltijden, kunstmestgebruik en zaadveredeling niet realistisch is. In zes hoofdstukken beschrijft ze, soms met scheikundige uitleg, en na bestudering van de literatuur hoe ze tot deze conclusie komt. De huidige voedselproductie kan niet zonder voedseltechnologie wil de mensheid niet van honger omkomen. In het zevende en laatste hoofdstuk ontkracht ze de Paleo-leefwijze die alleen leidt tot energieverspilling door het adviseren van veel vlees. Zijdelings wordt het gebruik van suiker, zout, alcohol en tabak giftiger genoemd dan additieven in ons voedsel. Meer weten of vragen stellen aan de auteur zelf? Reserveer dan snel kaarten via www.bibliotheekhlb.nl .

 




Ga terug

Publicatie datum: 10-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cza
12°Czo
14,5°Cma
15°Cdi

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]