Wijdemeerse politiek blijft verdeeld over toekomst

24 juni.- Wethouder Joost Boermans (bestuurlijke vernieuwing) had graag gezien dat de Wijdemeerse gemeenteraad zich eensgezind uitsprak over de bestuurlijke toekomst, maar donderdagavond gebeurde dat niet. Oppositiefracties De Lokale Partij (DLP) en PvdA/GroenLinks bleven bij hun eigen standpunten - die overigens sterk van elkaar verschillen.

Burgemeester en wethouders gaan een brief schrijven aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Daarin komt te staan wat er volgens Wijdemeren moet gebeuren nu de provincie het gemeentelijke fusieproces heeft verlengd in afwachting van het nieuwe ’beleidskader’ van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken). Huizen, Laren en Blaricum schreven dinsdag al dat ze vinden dat de provincie alle activiteiten rond het fusieproces voorlopig moet stilleggen.

Hilversum

De Wijdemeerse coalitie (CDA,

DorpsBelangen, VVD en D66) zet in op de vorming van één gemeente Gooi en Vecht binnen tien jaar, zonder tussenstappen. Daarmee keert de coalitie zich dus tegen het voornemen van de provincie om Wijdemeren eerst te laten fuseren met Hilversum.

PvdA/GroenLinks vindt dat Wijdemeren wél snel moet worden samengevoegd met Hilversum. Wijdemeren kan het onmogelijk nog tien jaar zelfstandig volhouden, zo betoogde Stan Poels namens de rood-groenen.

Ook DLP kan zich niet vinden in het coalitiestandpunt, maar deze fractie houdt vast aan voortgezette zelfstandigheid van Wijdemeren. Gert Zagt betoogde dat de Wijdemeerse coalitie ’zonder onderbouwing en draagvlak kiest voor één gemeente en alles wil offeren om maar onder fusie met Hilversum uit te komen’. Hij riep het college op om samen met Huizen, Laren en Blaricum op te trekken en vast te houden aan zelfstandigheid.

Wethouder Boermans betoogde dat namens Wijdemeren geregeld ’een bus vol wethouders en raadsleden’ naar regionaal overleg afreist, maar daar geen deuk in een pakje boter kan slaan. Vorming van één gemeente maakt de regio veel sterker ten opzichte van de buren Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht, aldus Boermans.

De wethouder zei ook toenemend draagvlak in de regio te zien voor de vorming van die ene gemeente Gooi en Vecht. Op de vraag van deze krant waar hij dat dan ziet, wees hij tijdens een schorsing op de brief van Huizen, Laren en Blaricum aan de provincie. ,,Daarin staat niets over die ene gemeente. Ze wijzen die dus ook niet af’’, aldus Boermans.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 24-6-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

19°Czo
24°Cma
27°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]