'Strafrechtelijk onderzoek naar fraude bij Hilversum1'

28 sept.- Burgemeester Pieter Broertjes moet aangifte doen van fraude door fractievoorzitter Hans Roos van Hilversum1 en onmiddellijke terugbetaling eisen van de ten onrechte uitgekeerde fractievergoeding. "Deze zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht."


Dat zegt fractievoorzitter Karin Walters van Hart voor Hilversum (HvH) naar aanleiding van het deze week verschenen BING-rapport. Daarin staat dat Roos verschillende rekeningen declareerde, maar deze nooit heeft betaald. Ook Broertjes trekt die conclusie. Hij vindt echter een stevig gesprek met Roos en een boze brief aan de partij - waarin staat dat het gedeclareerd bedrag van 4433 euro voor de jaarwisseling moet worden betaald - voldoende.

Nepfacturen

Woensdagavond wordt het rapport besproken in de gemeenteraad. Een meerderheid lijkt mee te gaan met het voorstel van Broertjes, die de omvang van de hele kwestie eerder deze week als 'beperkt' omschreef. HvH is het daar niet bepaald mee eens. "Afgaande op de bevindingen in het onderzoeksrapport heeft het er zelfs alle schijn van dat hierbij valsheid in geschrifte is gepleegd door het indienen van nepfacturen", aldus Walters. "Dat is een ernstig strafbaar feit dat niet met een berisping mag worden afgedaan."

Uit het onderzoek blijkt dat Hilversum1 de afgelopen jaren vergaderde in een ruimte van de joodse begraafplaats, omdat de fractiekamer in het raadhuis niet geschikt was. Roos is tevens voorzitter van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed. Hij maakte zelf nota's voor de huur van de vergaderruimte, die hij aan de fractie van Hilversum1 stuurde. "Deze nota's voldoen niet aan de wettelijke eisen: er staat bijvoorbeeld niet eens een rekeningnummer op", aldus Walters. 

De rekeningen zijn tot dusver nooit betaald. Volgens Roos is er enige tijd terug al de mondelinge afspraak gemaakt met de voorzitter van de joodse gemeente dat dit begin volgend jaar gebeurt. Op de verschillende nota's staat echter al wel dat deze zijn betaald en dus onterecht bij de gemeente gedeclareerd. "Dit riekt naar fraude", concludeert ook Walters.

Meer vragen

Het onderzoek van het BING roept volgens haar ook meer vragen op dan het beantwoordt. Dat komt mede doordat Roos geen inzage heeft willen geven in de administratie van de Joodse Gemeente Hilversum. Ook werkten bestuursleden Roland van den Akker en John Tammer, die Roos beschuldigden, niet mee aan het onderzoek. Walters: "Omdat het BING geen opsporingsinstantie is, beschikt zij niet over de bevoegdheden die de politie wel heeft. Daarom vinden wij dat politie en justitie het nu moeten overnemen, zodat de onderste steen boven komt."

Motie

Ook omdat de inwoners van Hilversum erop moeten kunnen vertrouwen dat hun gemeente integer handelt, gaat HvH woensdagavond niet akkoord met het voorstel van Broertjes. Hij wordt middels een motie verzocht aangifte te doen tegen Roos wegens valsheid in geschrifte.

Bron: Hilversums Nieuws
Ga terug

Publicatie datum: 28-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Fusieleed: een dossier waarin alles misging wat mis kon gaan

20 juni.- Huizen, Blaricum en Laren schrijven in een brief aan de provincie Noord-Holland dat ze gezamenlijk verzoeken de ARHI-procedure te stoppen. Een even terecht als begrijpelijk verzoek; alledrie hebben een zelfstandig voortbestaan in de coa  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Jong in de gemeenteraad

22 juni.- Er wordt mij vaak gevraagd: ‘Hoe het nou is om gemeenteraadslid te zijn?’ Nou, het heeft voor mij vele aspecten. Het is sowieso super interessesant en erg leerzaam, soms is het spannend, soms een tikkeltje saai  Lees verder

[Het weer in Laren]

19°Cma
14,5°Cdi
12°Cwo
10°Cdo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

8 juni.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (20)

20 juni.- Ik ben niet zo’n boerenzakdoeken-man die zijn neus snuit in het verleden.‘‘There is no past, no future, you have to live in the immediate now’, stelt  de hedonistische goeroe Bhagwan Shree Rajneesh,die dagelijks in Poona een ritje in één van zijn Rolls Royces maakte.Anderen beweren overigens dat deze ‘verlichte’ wijsheid afkomstig is van de   Lees verder

[Volg Larens Behoud op]