'Strafrechtelijk onderzoek naar fraude bij Hilversum1'

28 sept.- Burgemeester Pieter Broertjes moet aangifte doen van fraude door fractievoorzitter Hans Roos van Hilversum1 en onmiddellijke terugbetaling eisen van de ten onrechte uitgekeerde fractievergoeding. "Deze zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht."


Dat zegt fractievoorzitter Karin Walters van Hart voor Hilversum (HvH) naar aanleiding van het deze week verschenen BING-rapport. Daarin staat dat Roos verschillende rekeningen declareerde, maar deze nooit heeft betaald. Ook Broertjes trekt die conclusie. Hij vindt echter een stevig gesprek met Roos en een boze brief aan de partij - waarin staat dat het gedeclareerd bedrag van 4433 euro voor de jaarwisseling moet worden betaald - voldoende.

Nepfacturen

Woensdagavond wordt het rapport besproken in de gemeenteraad. Een meerderheid lijkt mee te gaan met het voorstel van Broertjes, die de omvang van de hele kwestie eerder deze week als 'beperkt' omschreef. HvH is het daar niet bepaald mee eens. "Afgaande op de bevindingen in het onderzoeksrapport heeft het er zelfs alle schijn van dat hierbij valsheid in geschrifte is gepleegd door het indienen van nepfacturen", aldus Walters. "Dat is een ernstig strafbaar feit dat niet met een berisping mag worden afgedaan."

Uit het onderzoek blijkt dat Hilversum1 de afgelopen jaren vergaderde in een ruimte van de joodse begraafplaats, omdat de fractiekamer in het raadhuis niet geschikt was. Roos is tevens voorzitter van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed. Hij maakte zelf nota's voor de huur van de vergaderruimte, die hij aan de fractie van Hilversum1 stuurde. "Deze nota's voldoen niet aan de wettelijke eisen: er staat bijvoorbeeld niet eens een rekeningnummer op", aldus Walters. 

De rekeningen zijn tot dusver nooit betaald. Volgens Roos is er enige tijd terug al de mondelinge afspraak gemaakt met de voorzitter van de joodse gemeente dat dit begin volgend jaar gebeurt. Op de verschillende nota's staat echter al wel dat deze zijn betaald en dus onterecht bij de gemeente gedeclareerd. "Dit riekt naar fraude", concludeert ook Walters.

Meer vragen

Het onderzoek van het BING roept volgens haar ook meer vragen op dan het beantwoordt. Dat komt mede doordat Roos geen inzage heeft willen geven in de administratie van de Joodse Gemeente Hilversum. Ook werkten bestuursleden Roland van den Akker en John Tammer, die Roos beschuldigden, niet mee aan het onderzoek. Walters: "Omdat het BING geen opsporingsinstantie is, beschikt zij niet over de bevoegdheden die de politie wel heeft. Daarom vinden wij dat politie en justitie het nu moeten overnemen, zodat de onderste steen boven komt."

Motie

Ook omdat de inwoners van Hilversum erop moeten kunnen vertrouwen dat hun gemeente integer handelt, gaat HvH woensdagavond niet akkoord met het voorstel van Broertjes. Hij wordt middels een motie verzocht aangifte te doen tegen Roos wegens valsheid in geschrifte.

Bron: Hilversums Nieuws
Ga terug

Publicatie datum: 28-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Larens Behoud: Handen af van de Gooise hei

14 sept.- Larens Behoud heeft met afschuw kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum , al of niet met kabelba  Lees verder

[Kijk op Laren]

Bedankspeech Sean Bogaers aan vrijwilligers

Larens Behoud-gemeenteraadslid en jongerenwerker  Sean William Bogaers (29)hield  vrijdagavond 7 september 2018 in het Larense Brinkhuis  op jaarlijkse vrijwilligersavond een monumentale blikopener./speechvrijwilligersavond 2018ode aan de vrijwilligerswerk (de Warrekam)   goedenavond dame  Lees verder

[Het weer in Laren]

13,5°Cza
14°Czo
13°Cma
15°Cdi

[Opinie]

Gooi en Eemlander: Moeder Jaeger verdient Gooise dank

17 sept.- Denken plannenmakers er nu wel of niet aan om asfaltmachines de Westerheide op te sturen om het Mediapark beter bereikbaar te maken voor auto’s? Sinds maandag beroert die vraag de Gooise gemoederen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger ( zie foto)  verantwoordelijk voor media, en economie,  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (33)

19 sept.-  Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.  Ik begon na te denken hoe ik de Laa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]