SGP en ChristenUnie: winkels blijven op zondag dicht

20 okt.- SGP en ChristenUnie weigeren een uitzondering te maken: de winkels in Huizen blijven op ook op zondag 24 en zondag 31 december. ,,Wij gaan gebukt onder de gesel van de economie, en daar passen wij voor”, aldus CU-fractievoorzitter Wessel Doorn.

In de raadscommissie fysiek domein pleitten voorzitter Anita Koning van winkelcentrum Oostermeent en Peter Helmus van de Huizer Ondernemers Federatie opnieuw voor openstelling op beide zondagen. Dat is volgens Koning van cruciaal belang. ,,Wij hebben die omzet keihard nodig.” Helmus: ,,Huizen is de enige gemeente in Noord-Holland waar de winkels niet open mogen”.

Hun pleidooi kreeg steun van PvdA-fractievoorzitter Maarten Hoelscher, die over de heikele kwestie al schriftelijke vragen aan het college had gesteld. D66-wethouder Marlous Verbeek antwoordde daarop, dat b en w niet kunnen (lees: willen) afwijken van het collegeakkoord. ’Minachting van de volksvertegenwoordiging’ vond Hoelscher dit. ,,Het zou de coalitie sieren als er tóch een uitzondering op de regel wordt gemaakt.”Hoelscher kreeg steun van de VVD en Leefbaar Huizen. ,,Laat ondernemend Huizen niet in de steek”, riep Annemarie van der Will (VVD) op. ,,Dit is een achterhoedegevecht: heel Nederland winkelt op zondag.” Edwin Koning (LH): ,,Ik ben zelf ondernemer en wil zelf kunnen uitmaken of ik op zondag open ga of niet”.

De christelijke coalitiepartijen SGP en CU weken echter geen duimbreed. ,,Als SGP hechten wij aan de zondag als rustdag”, beklemtoonde Rob Bource. ,,Er zijn ook ondernemers die op zondag dicht willen blijven.” Wessel Doorn (CU) sloot zich daarbij aan. ,,Ook voor ons is de zondagsrust een belangrijk onderdeel. Wij gunnen de winkeliers rust.”

Afspraak

De derde christelijke collegepartij, het CDA, bleek daar veel minder problemen mee te hebben. ,,Wij zijn bereid een uitzondering te maken, maar houden vast aan het collegeprogramma: afspraak is afspraak”, aldus Daniëlle van Deutekom. Dat laatste was letterlijk wat ook D66-wethouder Verbeek te berde bracht. Terwijl Larisa Landré van GroenLinks - die ook niet aan het collegeakkoord wilde tornen - onder meer vraagtekens zette bij de argumenten van beide insprekers. ,,Je moet het wel in perspectief zien. Het zou sneu zijn als de Huizer ondernemers afhankelijk zijn van die enkele koopzondag.”

Dit alles werd door Maarten Hoelscher niet met gejuich ontvangen. ,,Laten wij ervoor zorgen dat de christelijke partijen niet in het nieuwe college komen, anders blijven we in het jaar kruik.” De PvdA’er komt in de raadsvergadering met een motie (voorstel) over de zondagopenstelling. ,,Huizen moet bruisen.” Bron: Gooi en Eemlander

 


Petitie 'Koopzondagen in Huizen'


20 okt.- De bijna 17-jarige Alan von Michaelis is gestart met de petitie 'Koopzondagen in Huizen' op petities.nl. Hij vindt dat inwoners zich uit moeten kunnen spreken voor koopzondagen.Dat meldt Het HuizerNieuws. "Als ik genoeg handtekeningen heb verzameld dan ga ik ze aanbieden aan de gemeente, want dan vind ik dat ze er ook wat mee moeten doen."

De jonge Huizer gaat doordeweeks naar school bij Scholengemeenschap Huizermaat en werkt daarnaast bij de Albert Heijn in de Oostermeent. "Ik ben de petitie gestart omdat ik het best teleurstellend vind dat 68 winkels open willen en de gemeente dat niet toestaat. De ondernemers missen hierdoor omzet en dat vind ik niet oké. Ik vind dat klanten moeten laten zien dat zij het daar niet mee eens zijn."

Hij hoopt dat veel mensen die voor koopzondagen zijn de petitie zullen ondertekenen. "Op deze manier kunnen wij als inwoners die dit wel willen invloed uitoefenen en inspraak hebben. Dan moet de gemeente er wel wat mee doen."

Lees deze week meer hierover in het Nieuwsblad voor Huizen | HuizerNieuws. Bron: Radio 6FM

Ga terug

Publicatie datum: 20-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Het weer in Laren]

14°Cwo
12°Cdo
11°Cvr
11°Cza

[Opinie]

Opinie: Nomenklatoera in Haarlem kleunt mis

24 apr.- Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland vertikken het open kaart te spelen over de fusieperikelen in het Gooi en de Vechtstreek. Diverse politieke partijen spreken er schande van, zoals deze krant zaterdag meldde. Wie heeft er  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]