SGP en ChristenUnie: winkels blijven op zondag dicht

20 okt.- SGP en ChristenUnie weigeren een uitzondering te maken: de winkels in Huizen blijven op ook op zondag 24 en zondag 31 december. ,,Wij gaan gebukt onder de gesel van de economie, en daar passen wij voor”, aldus CU-fractievoorzitter Wessel Doorn.

In de raadscommissie fysiek domein pleitten voorzitter Anita Koning van winkelcentrum Oostermeent en Peter Helmus van de Huizer Ondernemers Federatie opnieuw voor openstelling op beide zondagen. Dat is volgens Koning van cruciaal belang. ,,Wij hebben die omzet keihard nodig.” Helmus: ,,Huizen is de enige gemeente in Noord-Holland waar de winkels niet open mogen”.

Hun pleidooi kreeg steun van PvdA-fractievoorzitter Maarten Hoelscher, die over de heikele kwestie al schriftelijke vragen aan het college had gesteld. D66-wethouder Marlous Verbeek antwoordde daarop, dat b en w niet kunnen (lees: willen) afwijken van het collegeakkoord. ’Minachting van de volksvertegenwoordiging’ vond Hoelscher dit. ,,Het zou de coalitie sieren als er tóch een uitzondering op de regel wordt gemaakt.”Hoelscher kreeg steun van de VVD en Leefbaar Huizen. ,,Laat ondernemend Huizen niet in de steek”, riep Annemarie van der Will (VVD) op. ,,Dit is een achterhoedegevecht: heel Nederland winkelt op zondag.” Edwin Koning (LH): ,,Ik ben zelf ondernemer en wil zelf kunnen uitmaken of ik op zondag open ga of niet”.

De christelijke coalitiepartijen SGP en CU weken echter geen duimbreed. ,,Als SGP hechten wij aan de zondag als rustdag”, beklemtoonde Rob Bource. ,,Er zijn ook ondernemers die op zondag dicht willen blijven.” Wessel Doorn (CU) sloot zich daarbij aan. ,,Ook voor ons is de zondagsrust een belangrijk onderdeel. Wij gunnen de winkeliers rust.”

Afspraak

De derde christelijke collegepartij, het CDA, bleek daar veel minder problemen mee te hebben. ,,Wij zijn bereid een uitzondering te maken, maar houden vast aan het collegeprogramma: afspraak is afspraak”, aldus Daniëlle van Deutekom. Dat laatste was letterlijk wat ook D66-wethouder Verbeek te berde bracht. Terwijl Larisa Landré van GroenLinks - die ook niet aan het collegeakkoord wilde tornen - onder meer vraagtekens zette bij de argumenten van beide insprekers. ,,Je moet het wel in perspectief zien. Het zou sneu zijn als de Huizer ondernemers afhankelijk zijn van die enkele koopzondag.”

Dit alles werd door Maarten Hoelscher niet met gejuich ontvangen. ,,Laten wij ervoor zorgen dat de christelijke partijen niet in het nieuwe college komen, anders blijven we in het jaar kruik.” De PvdA’er komt in de raadsvergadering met een motie (voorstel) over de zondagopenstelling. ,,Huizen moet bruisen.” Bron: Gooi en Eemlander

 


Petitie 'Koopzondagen in Huizen'


20 okt.- De bijna 17-jarige Alan von Michaelis is gestart met de petitie 'Koopzondagen in Huizen' op petities.nl. Hij vindt dat inwoners zich uit moeten kunnen spreken voor koopzondagen.Dat meldt Het HuizerNieuws. "Als ik genoeg handtekeningen heb verzameld dan ga ik ze aanbieden aan de gemeente, want dan vind ik dat ze er ook wat mee moeten doen."

De jonge Huizer gaat doordeweeks naar school bij Scholengemeenschap Huizermaat en werkt daarnaast bij de Albert Heijn in de Oostermeent. "Ik ben de petitie gestart omdat ik het best teleurstellend vind dat 68 winkels open willen en de gemeente dat niet toestaat. De ondernemers missen hierdoor omzet en dat vind ik niet oké. Ik vind dat klanten moeten laten zien dat zij het daar niet mee eens zijn."

Hij hoopt dat veel mensen die voor koopzondagen zijn de petitie zullen ondertekenen. "Op deze manier kunnen wij als inwoners die dit wel willen invloed uitoefenen en inspraak hebben. Dan moet de gemeente er wel wat mee doen."

Lees deze week meer hierover in het Nieuwsblad voor Huizen | HuizerNieuws. Bron: Radio 6FM

Ga terug

Publicatie datum: 20-10-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

23°Czo
18,5°Cma
16°Cdi
15°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]