Palingroken is voor mij een vorm van mindfulness

4 sept.- Xaver Jäger. Deze Volendammer is winnaar van het Nederlands Kampioenschap Palingroken 2017 dat deze zaterdag plaatsvond aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef. De palingroker met de best gerookte paling wint.

Rook hangt boven de viskraampjes. Mensen steken hun hoofden dicht bij de rooktonnen om het proces van de garende palingen te volgen. Palingroker Sabine van Dijk uit Amsterdam zit achter haar rookoven. Ze rookt mozzarella. ,,De paling is klaar. Mozzarella mag niet. Maar is zo lekker door salade.”

Van Dijk begon vier jaar geleden met paling roken. Als hobby. ,,Vroeger hield ik al van klooien met vuur. Paling roken is voor mij mindfulness. Ik oefen in mijn tuin. De buren vinden het niet erg. Als ik ze maar een paling geef.”

Zes palingen krijgt iedere roker. ,,Ik leverde er drie in bij de jury. Maar ben niet tevreden. Hij was een beetje zwart.”

Whiskey

Van Dijk krijgt bezoeker Ellie Drost aan haar kraam. ,,O, jullie roken met whiskey. Dat is zó lekker.” De palingroker fileert de laatste palingen. ,,Ik kan fileren. Maar heb er geen zin in.” Drost is enthousiast. ,,Vorig jaar waren mijn man en ik te laat. Daar baalde ik van. Ik zei net: ‘Nu loop ik de paling niet mis hoor.’”

Palingroker René de Vries leerde het vak op zijn twaalfde van beroepsvisser Fijco Bos. De Vries stak weer vriend Pieter Paauw en zijn vijftienjarige zoon Kristan aan.

De jongste deelnemer bouwde samen met zijn vader een rookton. ,,Het is hier super gezellig. Ik rook zelf. De vissen waren niet goed schoon. Verder goede kwaliteit.”

Bij viskraam HK 110 staat Christiaan Jansen. HK staat voor Harderwijk. ,,Dit is de kraam van mijn vader. Zijn opa was al beroepsvisser. HK 110 staat voor de boot van zijn opa.”

Bezoeker Johan van Onna (29) vindt de vis ‘erg lekker’. Zijn vrienden zijn melig van het bier. ,,Ik heb ook wat op, maar ben nog serieus, hoor”, zegt hij lachend. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 4-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Het weer in Laren]

11,5°Cma
14,5°Cdi
15,5°Cwo
15,5°Cdo

[Opinie]

Biodiversiteit.

9 apr.- Bij het algemene adres van Larens Behoud (info@larensbehoud.nl) kwam er een warm pleidooi binnen voor voortzetting van het vorig jaar gestarte plan “(N)Iets doen.   En inwoonster schreef ons:   Een tuin vol biodiversiteit is een prachtig idee, al  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]