Palingroken is voor mij een vorm van mindfulness

4 sept.- Xaver Jäger. Deze Volendammer is winnaar van het Nederlands Kampioenschap Palingroken 2017 dat deze zaterdag plaatsvond aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef. De palingroker met de best gerookte paling wint.

Rook hangt boven de viskraampjes. Mensen steken hun hoofden dicht bij de rooktonnen om het proces van de garende palingen te volgen. Palingroker Sabine van Dijk uit Amsterdam zit achter haar rookoven. Ze rookt mozzarella. ,,De paling is klaar. Mozzarella mag niet. Maar is zo lekker door salade.”

Van Dijk begon vier jaar geleden met paling roken. Als hobby. ,,Vroeger hield ik al van klooien met vuur. Paling roken is voor mij mindfulness. Ik oefen in mijn tuin. De buren vinden het niet erg. Als ik ze maar een paling geef.”

Zes palingen krijgt iedere roker. ,,Ik leverde er drie in bij de jury. Maar ben niet tevreden. Hij was een beetje zwart.”

Whiskey

Van Dijk krijgt bezoeker Ellie Drost aan haar kraam. ,,O, jullie roken met whiskey. Dat is zó lekker.” De palingroker fileert de laatste palingen. ,,Ik kan fileren. Maar heb er geen zin in.” Drost is enthousiast. ,,Vorig jaar waren mijn man en ik te laat. Daar baalde ik van. Ik zei net: ‘Nu loop ik de paling niet mis hoor.’”

Palingroker René de Vries leerde het vak op zijn twaalfde van beroepsvisser Fijco Bos. De Vries stak weer vriend Pieter Paauw en zijn vijftienjarige zoon Kristan aan.

De jongste deelnemer bouwde samen met zijn vader een rookton. ,,Het is hier super gezellig. Ik rook zelf. De vissen waren niet goed schoon. Verder goede kwaliteit.”

Bij viskraam HK 110 staat Christiaan Jansen. HK staat voor Harderwijk. ,,Dit is de kraam van mijn vader. Zijn opa was al beroepsvisser. HK 110 staat voor de boot van zijn opa.”

Bezoeker Johan van Onna (29) vindt de vis ‘erg lekker’. Zijn vrienden zijn melig van het bier. ,,Ik heb ook wat op, maar ben nog serieus, hoor”, zegt hij lachend. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 4-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

29,5°Cma
30°Cdi
28,5°Cwo
22°Cdo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]