Palingroken is voor mij een vorm van mindfulness

4 sept.- Xaver Jäger. Deze Volendammer is winnaar van het Nederlands Kampioenschap Palingroken 2017 dat deze zaterdag plaatsvond aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef. De palingroker met de best gerookte paling wint.

Rook hangt boven de viskraampjes. Mensen steken hun hoofden dicht bij de rooktonnen om het proces van de garende palingen te volgen. Palingroker Sabine van Dijk uit Amsterdam zit achter haar rookoven. Ze rookt mozzarella. ,,De paling is klaar. Mozzarella mag niet. Maar is zo lekker door salade.”

Van Dijk begon vier jaar geleden met paling roken. Als hobby. ,,Vroeger hield ik al van klooien met vuur. Paling roken is voor mij mindfulness. Ik oefen in mijn tuin. De buren vinden het niet erg. Als ik ze maar een paling geef.”

Zes palingen krijgt iedere roker. ,,Ik leverde er drie in bij de jury. Maar ben niet tevreden. Hij was een beetje zwart.”

Whiskey

Van Dijk krijgt bezoeker Ellie Drost aan haar kraam. ,,O, jullie roken met whiskey. Dat is zó lekker.” De palingroker fileert de laatste palingen. ,,Ik kan fileren. Maar heb er geen zin in.” Drost is enthousiast. ,,Vorig jaar waren mijn man en ik te laat. Daar baalde ik van. Ik zei net: ‘Nu loop ik de paling niet mis hoor.’”

Palingroker René de Vries leerde het vak op zijn twaalfde van beroepsvisser Fijco Bos. De Vries stak weer vriend Pieter Paauw en zijn vijftienjarige zoon Kristan aan.

De jongste deelnemer bouwde samen met zijn vader een rookton. ,,Het is hier super gezellig. Ik rook zelf. De vissen waren niet goed schoon. Verder goede kwaliteit.”

Bij viskraam HK 110 staat Christiaan Jansen. HK staat voor Harderwijk. ,,Dit is de kraam van mijn vader. Zijn opa was al beroepsvisser. HK 110 staat voor de boot van zijn opa.”

Bezoeker Johan van Onna (29) vindt de vis ‘erg lekker’. Zijn vrienden zijn melig van het bier. ,,Ik heb ook wat op, maar ben nog serieus, hoor”, zegt hij lachend. Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 4-9-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Bedroefd om CDA Laren

21 jan.- Het moet me toch van het hart. Als landelijk lid van het CDA en als geboren en getogen Laarder. Het CDA, vroeger AR, CHU en in Laren de grote KVP, heeft een prachtig en betekenisvol verleden i  Lees verder

[Kijk op Laren]

Politiek bestuur dichter bij mensen...de schijndemocratie van een CDK

20 jan.-  De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes pleitte in zijn Nieuwjaarsspeech dat burgers in Noord-Holland en dus ook in de Gooi en Vechtstreek meer invloed moeten hebben.   Ik moest er even van bijkomen. Het klonk als muziek in de oren. Wat een ommekeer .   Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cma
4,5°Cdi
6,5°Cwo
7°Cdo

[Opinie]

Ollongren: Zonder draagvlak kan het niet

22 jan.- Karin van Hunnik is nummer 2 op de kandidatenlijst van Larens Behoud in Laren. Met vijf zetels is deze partij een zeer belangrijke factor in de Larense politiek. De partij vecht fanatiek tegen de van bovenaf opgelegde fusie met Huizen. Daarbij is men in goed  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Afstand voel je van onderaf.

21 jan.- Slecht bestuur is geen kwestie van schaal.’ Grotere gemeenten zien zich voor grotere problemen gesteld, en hebben daarvoor geen grotere oplossingen. Burgers zien de afstand tot het lokale bestuur groeien: Spreuk van de dag: ‘Afstand voel j  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]