Nu Haren droom verliest, moet samenwerking met Groningen van start

20 apr.- Haren lijkt dinsdagavond de strijd om zelfstandigheid te hebben verloren. Terwijl in Haren teleurstelling de avond overschaduwt, steekt Groningen direct een helpende hand toe.

„Mijn opvatting in de richting van Haren is, dat wat er ook gebeurt we de verhoudingen moeten herstellen”, zegt de Groningse burgemeester Peter den Oudsten na het debat. 

„Bewoners moeten zich niet alleen neerleggen, maar ook inzien dat een samenvoeging met Groningen en Ten Boer een goede zaak is.”

Gedeputeerde Patrick Brouns bedreigd bij discussie over Herindeling Haren
Lees verder

„De punten die Haren nog wil inbrengen moeten we zeer serieus nemen”, zegt Den Oudsten. Hij wil heel graag met het gemeentebestuur van Haren om tafel. ,,De afgelopen tijd hebben we geprobeerd de verhoudingen goed te houden.”

„Ik maak me daar ook geen zorgen over. Er zijn natuurlijk ook verhoudingen in de samenleving van Haren. Het Burgercomité Haren schildert toch een beeld van de bedreigende stad. Dat is een stad die over Haren heen rolt. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet het geval zal zijn.''

Voor het Burgercomité is de strijd voorlopig nog niet over „De minister heeft geen argumenten voor haar standpunten en blijft onwaarheden vertellen”, zegt Gustaaf Biezeveld, voorman van het comité.

„Ze zegt dat het in het belang van de inwoners zou zijn, omdat voorzieningen en de dienstverlening op het spel staan”, vervolgt Biezeveld. „Dat is in geen enkel rapport aangetoond. Het is fictie dat die slecht zouden zijn.”

Onzekere toekomst

Ook de antwoorden op vragen over Beterr Haren, het grootschalige ombuigingsplan van de gemeente Haren, bevallen Biezeveld niet. „Het plan is gemaakt tot 2023, maar de minister blijft beweren dat de Harense financiële toekomst onzeker is.”

Biezeveld benadrukt dat het ombuigingsplan gemaakt is met kengetallen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Volgens die getallen staat Haren er in 2023 weer goed voor, dan zit Haren op een veilig niveau. Maar daar wil de minister niet aan.” 

Minister Ollongren benadrukte dinsdagavond nogmaals het belang van een robuuste en daadkrachtige gemeente in een opschalende regio. Volgens gedeputeerde van Groningen Patrick Brouns heeft zij waardering voor de afweging die de provincie heeft gemaakt.

„Als college hebben we hier ook enorm mee geworsteld. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Dat is niet makkelijk geweest. Het kabinet heeft onze adviezen overgenomen.”

 

Bron: Dagblad van het Noorden
Ga terug

Publicatie datum: 20-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Karin en Peter en fractie van harte gefeliciteerd

10 mei. Gisterenavond zijn maar liefst twee wethouders van Larens Behoud voor het nieuwe college van B&W van Laren beëdigd. Voor de geschiedenis van Larens grootste politieke vereniging een historische avond. Nooit waren  Lees verder

[Het weer in Laren]

23°Cvr
21°Cza
20°Czo
21,5°Cma

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (16)

24 mei.- In de zomermaanden van 1887 zag het huidige Museumplein er uit als de sprookjeswereld van Anton Pieck.  In Amsterdam werd de Internationale tentoonstelling van Voedingsmiddelen gehouden. All  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]