Nu Haren droom verliest, moet samenwerking met Groningen van start

20 apr.- Haren lijkt dinsdagavond de strijd om zelfstandigheid te hebben verloren. Terwijl in Haren teleurstelling de avond overschaduwt, steekt Groningen direct een helpende hand toe.

„Mijn opvatting in de richting van Haren is, dat wat er ook gebeurt we de verhoudingen moeten herstellen”, zegt de Groningse burgemeester Peter den Oudsten na het debat. 

„Bewoners moeten zich niet alleen neerleggen, maar ook inzien dat een samenvoeging met Groningen en Ten Boer een goede zaak is.”

Gedeputeerde Patrick Brouns bedreigd bij discussie over Herindeling Haren
Lees verder

„De punten die Haren nog wil inbrengen moeten we zeer serieus nemen”, zegt Den Oudsten. Hij wil heel graag met het gemeentebestuur van Haren om tafel. ,,De afgelopen tijd hebben we geprobeerd de verhoudingen goed te houden.”

„Ik maak me daar ook geen zorgen over. Er zijn natuurlijk ook verhoudingen in de samenleving van Haren. Het Burgercomité Haren schildert toch een beeld van de bedreigende stad. Dat is een stad die over Haren heen rolt. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet het geval zal zijn.''

Voor het Burgercomité is de strijd voorlopig nog niet over „De minister heeft geen argumenten voor haar standpunten en blijft onwaarheden vertellen”, zegt Gustaaf Biezeveld, voorman van het comité.

„Ze zegt dat het in het belang van de inwoners zou zijn, omdat voorzieningen en de dienstverlening op het spel staan”, vervolgt Biezeveld. „Dat is in geen enkel rapport aangetoond. Het is fictie dat die slecht zouden zijn.”

Onzekere toekomst

Ook de antwoorden op vragen over Beterr Haren, het grootschalige ombuigingsplan van de gemeente Haren, bevallen Biezeveld niet. „Het plan is gemaakt tot 2023, maar de minister blijft beweren dat de Harense financiële toekomst onzeker is.”

Biezeveld benadrukt dat het ombuigingsplan gemaakt is met kengetallen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Volgens die getallen staat Haren er in 2023 weer goed voor, dan zit Haren op een veilig niveau. Maar daar wil de minister niet aan.” 

Minister Ollongren benadrukte dinsdagavond nogmaals het belang van een robuuste en daadkrachtige gemeente in een opschalende regio. Volgens gedeputeerde van Groningen Patrick Brouns heeft zij waardering voor de afweging die de provincie heeft gemaakt.

„Als college hebben we hier ook enorm mee geworsteld. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Dat is niet makkelijk geweest. Het kabinet heeft onze adviezen overgenomen.”

 

Bron: Dagblad van het Noorden
Ga terug

Publicatie datum: 20-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Rondje BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)

19 aug.- Een van de leuke dingen van het Raadslidmaatschap is het meelopen in ’t veld. Ik was in de gelukkige omstan-digheid om een rondje Laren te mogen maken met onze ‘Larense’ BOA. Een heel sympathieke, maar vooral gedul- dige handhaver van de openbare orde.  In ons (ik w  Lees verder

[Het weer in Laren]

20°Cdi
18°Cwo
16°Cdo
18°Cvr

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]