Lokale verkiezingen: wat het kieskompas u niet vertelt

21 mrt.- Uitspraak tijdens een verkiezingsdebat, van een lokale fractieleider verbonden aan een landelijke partij: “als u ons  kiest kunnen wij bij onze collega in Gedeputeerde Staten invloed aanwenden voor beter openbaar vervoer hier.”

Zo handig suggererend dat een  landelijke partij -liefst een grote- het best voor de kiezer is. 

De aanwezige lokale partijen leken daarop niet voorbereid, gaven er in elk geval geen reactie op.

Afgezien dat de betreffende collega-Gedeputeerde er nu juist om bekend staat zich aan niets en niemand iets gelegen te laten liggen, is een heel andere vraag op zijn plaats:

Hoeveel vertrouwen kun je als kiezer hebben in een willekeurig raadslid / wethouder van een landelijke partij, dat deze uitsluitend voor het lokale belang werkt?

Het gaat dan niet om nevenfuncties, want daarvoor zijn heldere spelregels en dat hoort transparant te zijn.

De hamvraag is: hoe weet je of zo’n raadslid / wethouder niet droomt over een mooie carrière op provinciaal of landelijk niveau? 

 

Want in  dat geval zal deze zich er allicht voor hoeden om de hogere partijkaders voor de voeten te lopen. Die onder die Haagse kaasstolp nog wel eens zaken willen regelen, waar onze gemeente helemaal niet op zit te wachten.

Bij de lokale partij is er daarentegen een andere kant van de medaille: hoe zeker kun je er als kiezer van zijn dat zo’n partij voldoende professionele kandidaten heeft?

Kan een lokale partij zijn kandidaten evengoed trainen en coachen als een landelijke partij? Hoe doen ze dat nu eigenlijk? En gaat onze regering dat echt ondersteunen, zoals het regeer-akkoord belooft? 

Ook bijzonder is, om te zien hoe een landelijke partij zijn leden royeert, als ze het lokaal in hun hoofd halen om zich wat al te onafhankelijk op te stellen.

Aan ons de kiezer, om bij alle partijbeloften ook de keuze ‘lokaal of landelijk’ te overwegen. Of beter: om extra goed op de daden te letten. Die zeggen nu eenmaal meer dan 1.000 mooie woorden.

Hoe het zij, onze nationale waarzegger Maurice de Hond peilde dat ditmaal 30% van plan is op een lokale partij te gaan stemmen. Terwijl dit in 2014 nog 27% was. Gemiddeld, met ongetwijfeld lokaal grote variaties. Bron: De samenleving is van ons
Ga terug

Publicatie datum: 21-3-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

21°Cza
18,5°Czo
17°Cma
19°Cdi

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]