Lokale verkiezingen: wat het kieskompas u niet vertelt

21 mrt.- Uitspraak tijdens een verkiezingsdebat, van een lokale fractieleider verbonden aan een landelijke partij: “als u ons  kiest kunnen wij bij onze collega in Gedeputeerde Staten invloed aanwenden voor beter openbaar vervoer hier.”

Zo handig suggererend dat een  landelijke partij -liefst een grote- het best voor de kiezer is. 

De aanwezige lokale partijen leken daarop niet voorbereid, gaven er in elk geval geen reactie op.

Afgezien dat de betreffende collega-Gedeputeerde er nu juist om bekend staat zich aan niets en niemand iets gelegen te laten liggen, is een heel andere vraag op zijn plaats:

Hoeveel vertrouwen kun je als kiezer hebben in een willekeurig raadslid / wethouder van een landelijke partij, dat deze uitsluitend voor het lokale belang werkt?

Het gaat dan niet om nevenfuncties, want daarvoor zijn heldere spelregels en dat hoort transparant te zijn.

De hamvraag is: hoe weet je of zo’n raadslid / wethouder niet droomt over een mooie carrière op provinciaal of landelijk niveau? 

 

Want in  dat geval zal deze zich er allicht voor hoeden om de hogere partijkaders voor de voeten te lopen. Die onder die Haagse kaasstolp nog wel eens zaken willen regelen, waar onze gemeente helemaal niet op zit te wachten.

Bij de lokale partij is er daarentegen een andere kant van de medaille: hoe zeker kun je er als kiezer van zijn dat zo’n partij voldoende professionele kandidaten heeft?

Kan een lokale partij zijn kandidaten evengoed trainen en coachen als een landelijke partij? Hoe doen ze dat nu eigenlijk? En gaat onze regering dat echt ondersteunen, zoals het regeer-akkoord belooft? 

Ook bijzonder is, om te zien hoe een landelijke partij zijn leden royeert, als ze het lokaal in hun hoofd halen om zich wat al te onafhankelijk op te stellen.

Aan ons de kiezer, om bij alle partijbeloften ook de keuze ‘lokaal of landelijk’ te overwegen. Of beter: om extra goed op de daden te letten. Die zeggen nu eenmaal meer dan 1.000 mooie woorden.

Hoe het zij, onze nationale waarzegger Maurice de Hond peilde dat ditmaal 30% van plan is op een lokale partij te gaan stemmen. Terwijl dit in 2014 nog 27% was. Gemiddeld, met ongetwijfeld lokaal grote variaties. Bron: De samenleving is van ons
Ga terug

Publicatie datum: 21-3-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Geen coalitie Larens Behoud met Liberaal Laren

11 apr.-Het zou ook wel een huzarenstuk geweest zijn!  Direct na de verkiezingswinst van beide partijen schreef ik al in mijn column op deze site (“Succes informateur Leo”) dat de kiezer met die winst het draagvlak vóór zelfstandigheid overduidelijk heeft vastgelegd.  Maar ook schreef ik toen al dat het toch wel heel moeilijk, welhaast ongeloofwaardig , zou  Lees verder

[Kijk op Laren]

Wegwezen...!!!

6 apr.- Enkele weken geleden was er een informeel gesprek tussen de fractievoorzitters van de Larense partijen en burgemeester Rinske Kruisinga om terug te blikken op haar eerste halfjaar als burgemeester. Ik heb toen de wens uitgespreken dat ze zo snel mogelijk vertrokken zou zijn. Zeker niet vanwege  Lees verder

[Het weer in Laren]

14°Cza
13°Czo
14°Cma
20°Cdi

[Opinie]

Biodiversiteit.

9 apr.- Bij het algemene adres van Larens Behoud (info@larensbehoud.nl) kwam er een warm pleidooi binnen voor voortzetting van het vorig jaar gestarte plan “(N)Iets doen.   En inwoonster schreef ons:   Een tuin vol biodiversiteit is een prachtig idee, al  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (12)

19 apr.- Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,“ Bonjour, monsieur”, die  samen met zijn  vrouw Meity woont in dat monumentje van een  arbeidershuisje (1771) op de hoek  van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.  Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf he  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]