Koning van de smokings sluit de deur

21 aug.- Ze stuiven regelmatig de winkel binnen. Jonge mannen met een stropdas in hun hand op weg naar een sollicitatiegesprek.

Geen flauw benul hoe ze een knoop in hun das moeten leggen. Paniek in de ogen. De Windsor? De dubbele Windsor? De Kent knoop? Geen idee. Zelfs de eenvoudige platte knoop krijgen ze niet voor elkaar. Dan biedt Maria van de Hoef met liefde de helpende hand. Lachend: ,,Dan knoop ik die das toch even voor ze en wens ze veel succes tijdens hun sollicitatie. Een stropdas wordt gewoon niet veel meer gedragen. Logisch dat jongens niet meer leren knopen.”

Over een paar maanden kunnen ze hun das niet meer laten strikken in de kledingzaak aan de Zeedijk in Hilversum. Tapking stopt ermee. Daarmee verdwijnt weer een beeldbepalende middenstander uit het Hilversumse straatbeeld. Wie kent Tapking niet? De ietwat gedateerde en oerdegelijke herenkledingzaak gespecialiseerd in verhuur van gelegenheidskleding. Op de eerste verdieping hangen de smokings, rokkostuums en jacquets rijendik in de rekken. Van kindermaatje 104 tot maat 64 en kwart voor heel omvangrijke mannen.

 

J. A. Tapking startte in 1927 aan de Emmastraat in Hilversum een ’ontvlekinrichting’, een stomerij. Zijn vader was kleermaker in Hilversum. In 1950 opende Tapking Kleding de deuren aan de Groest en begon met de verhuur en verkoop van jacquets, smokings en rokkostuums. De winkel moest in de jaren zeventig plaatsmaken voor de bouw van winkelcentrum Hilvertshof en verhuisde naar het huidige pand op de Zeedijk. Toen de laatste eigenaar John Tapking in 2003 de pensioenleeftijd bereikte nam Herman van de Hoeve, die sinds 1989 bij Tapking werkt, de zaak over. Nu ook hij en zijn vrouw Maria 65 worden is het mooi geweest. Naar een opvolger is niet gezocht.

Korting

Herman: ,,Het is een combinatie van leeftijd en gezondheid. Op 31 juli zijn we met onze kinderen gaan zitten en hebben de knoop doorgehakt. Stoppen. Het is goed zo. Ik heb hier een geweldige tijd gehad maar nu gaan we uitrusten en andere dingen doen.”,,Ik heb de volgende dag meteen de opheffingsuitverkoopposters besteld”, vertelt zijn echtgenote. Die prijken nu pontificaal op de etalageruiten. Alle kleding in de rekken gaat met fikse korting weg. Ja de vaste klanten balen wel, merkt het echtpaar.

,,We zijn de laatste verhuurder hè van dit soort kostuums in het Gooi. In Amsterdam zit er nog één. En je hebt daar natuurlijk Tip de Bruin, maar die verkoopt alleen.” Bijna zeventig jaar al is Tapking dé leverancier van gelegenheidskleding in de regio. ,,Duizenden mannen hebben we gekleed. Van vader op zoon. Voor diners, bruiloften en gala’s. Voor de omroepen doen we ook veel. Bekende Nederlanders komen hier over de vloer voor een pak.” Nee namen gaat Maria niet noemen. ,,We blijven discreet. Maar ook cameramensen hebben kostuums nodig. Zoals laatst met de herdenkingsuitzending van de MH17 ramp. Dan kleden we ze helemaal in het zwart. Tot aan de schoenen. Die jongens hebben thuis vaak alleen spijkerbroeken en gympen in de kast.”

Het echtpaar schat dat hooguit tien procent van de mannen een smoking of ander gelegenheidspak bezit. ,,Wanneer draag je nou white tie, een rokkostuum? Misschien een keer in je leven. Als je als student je bul haalt of aan een staatsbanket van de koning. In Amerika trouwen mannen in rokkostuum. In Nederland in jacquet. Dan is huren veel goedkoper. ”

Loden jas

Tapking kan mannen van top tot teen kleden. Van strik tot mouwophouder en van bretels tot hoed. De verhuur is maar een klein deel van de omzet. Gewone kostuums, pantalons, truien, vesten, spencers, overhemden en jassen zijn eigenlijk de core business van Tapking. Degelijke spullen. Herman trekt een ouderwetse loden jas uit het rek. ,,Oostenrijkse kwaliteit. Niet kapot te krijgen. Kijk eens hoe prachtig het allemaal afgewerkt is. Met leren biezen.” Opmerkelijk zijn de grote gaten onder de oksels. Luchtgaten? ,,Nee het zijn schietgaten”, grijnst Herman. ,,Deze zware jassen komen oorspronkelijk uit de jachtwereld en dan kun je soepeler je arm optillen om het geweer aan te leggen.” De collectie is puur klassiek. Veel donkerblauw, bordeauxrood en bosgroen. De trends in de herenmode volgt Tapking niet. Wat in de rekken hangt is kwaliteit en tijdloos. Op dat gebied heeft het echtpaar nooit concessies gedaan. De truien zijn veelal van merino wol, dat draagt koel in de zomer en warm in de winter.

Herman: ,,Ik vind het belangrijk dat onze kleding in Europa geproduceerd wordt. En niet door misschien wel kinderhandjes ergens ver weg.” Zelfs stoffen zakdoeken liggen in het rek. ,,Als wij verkouden zijn gebruik we die nog steeds. Krijg je tenminste geen kapotte neus”, zegt Maria.

Er hangt nog een hoop in de winkel. De kasten liggen nog vol met manchetknopen, strikjes en sokken. Herman en Maria van de Hoef hopen over een paar maanden los te zijn zodat ze uiterlijk december de deur dicht kunnen doen. En die driehonderd huursmokings boven in het rek? ,,Wie nu een smoking huurt mag het gewoon houden.”  Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 21-8-2017

[Laren in beeld]

[Column]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

12 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

26°Czo
23°Cma
18,5°Cdi
16°Cwo

[Opinie]

Opinie Gooi en Eemlander: Provincie moet knip blijven trekken

12 juli.- Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om uit het Goois Natuurreservaat te stappen kwam, zo lijkt het, voor het Gooi als een donderslag bij heldere hemel. Dat is vreemd. Hebben rentmeester-directeur Karen Heerschop en voorzitter Kees-Jan Doske  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 24

19 juli.- Een van de meest bijzondere monumenten van Laren is de Mauvepomp. Een eerbetoon aan de meesterschilder  Anton Mauve (1838-1888)die de laatste vier jaar van zijn leven in de villa Ariette woonde  aan de Naarderstraat, tegenover het huidige Singermuseum.Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]