Het is doorgestoken kaart, wij tellen toch niet mee

23 apr.- De Tweede Kamer praat woensdag over de herindeling van de Hoeksche Waard. Tegenstanders zijn in Den Haag om van zich te laten horen met een spandoek.

Volgens Jan Oosterkamp, raadslid namens Strijens Belang, zijn de burgers het meer dan zat. "Wij mogen straks de rekening betalen", vertelt hij tegen RTV Rijnmond vanuit een rijdende auto, onderweg naar Den Haag.

"Wij hebben met een alternatieve burgerpeiling aangetoond dat de weerstand groot is, maar bestuurders gaan gewoon hun gang", verklaart Oosterkamp.

 

'Niets te maken met democratie'

Volgens het Strijenaarse raadslid heeft de herindeling weinig met democratie te maken: "Herindelen is een bestuurlijk model, een speeltje van managementgoeroes. Het heeft niets te maken met participatie."

 

Veel inwoners van de Hoeksche Waard zijn het meer dan zat: "Het is doorgestoken kaart, wij tellen toch niet mee. Het maakt geen zak uit, maar wij mogen straks de rekening betalen", zegt Oosterkamp.

Mensen komen met de veranderingen op grotere afstand te staan van hun bestuurders: "Ze zijn het vertrouwen in het bestuur nu al kwijt", zegt Oosterkamp.

 

Heeft het zin?

Het is nog maar de vraag of een demonstratie in Den Haag zin heeft, beseft Oosterkamp. "Het zal weinig concreets betekenen. De politieke partijen hebben hun standpunt wel zo'n beetje ingenomen."

 

Volgens de Strijenaar komen er waarschijnlijk weinig mensen met hem mee, maar opgeven is voor hem geen optie: "Mensen hebben mij niet voor niets gekozen in de raad van Strijen."

 

Vóór herindeling

Ook voorstanders van één gemeente Hoeksche Waard zijn afgereisd naar Den Haag. Eén van hen is Maurice Pahladsingh, raadslid voor D66 in Oud-Beijerland.

 

“Er zijn eigenlijk een aantal grote vraagstukken die op eilandniveau spelen. Mobiliteit bijvoorbeeld. Het loopt helemaal vast op het eiland als de tunnel weer eens dicht gaat. Dat zijn geen zaken voor Binnenmaas, Korendijk, Strijen, Cromstrijen of Oud-Beijerland apart, maar voor ons allemaal.”

“Maar het geldt ook voor andere dingen: wonen, vergrijzing, de krimp. Nog steeds trekken veel jonge mensen weg van het eiland, dat moeten we op eilandniveau aanpakken. Per gemeente werkt niet; dat kunnen we het beste doen als één gemeente Hoeksche Waard.”

De Tweede Kamer besluit dinsdag over de herindeling van de gemeentes Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen. Als die doorgaat, is de nieuwe gemeente Hoeksche Waard op 1 januari 2019 een feit. Bron: RTV Rijnmond

 Ga terug

Publicatie datum: 23-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Wat veel mensen weten (maar niet mogen weten) over de provincie Noord-Holland en de fusies in het Gooi

23 apr.- Op 7 november 2017 lag de gevoelstemperatuur buiten maar net boven het vriespunt. Maar binnen, in de statige collegekamer in het provinciehuis van Noord-Holland steeg de temperatuur wellicht; in ieder geval zal er een verhitte discussie plaats hebben gevonden. In de iPads zat het voorstel van de portefeuillehouder herindeling Gooi, maar het kon niet op gen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Karin en Peter en fractie van harte gefeliciteerd

10 mei. Gisterenavond zijn maar liefst twee wethouders van Larens Behoud voor het nieuwe college van B&W van Laren beëdigd. Voor de geschiedenis van Larens grootste politieke vereniging een historische avond. Nooit waren  Lees verder

[Het weer in Laren]

23°Cvr
21°Cza
20°Czo
21,5°Cma

[Opinie]

Opinie: Akkoord Gooistad door HvH is regelrecht kiezersbedrog

5 mei.- Als Hart voor Hilversum, zoals het nu lijkt, definitief akkoord gaat met het opgaan van Hilversum in één regiogemeente, is dat niets minder dan kiezersbedrog. Bronnen die direct betrokken zijn bij formatiegesprekken in de mediastad melden dat HvH, D  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (16)

24 mei.- In de zomermaanden van 1887 zag het huidige Museumplein er uit als de sprookjeswereld van Anton Pieck.  In Amsterdam werd de Internationale tentoonstelling van Voedingsmiddelen gehouden. All  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]