Het is doorgestoken kaart, wij tellen toch niet mee

23 apr.- De Tweede Kamer praat woensdag over de herindeling van de Hoeksche Waard. Tegenstanders zijn in Den Haag om van zich te laten horen met een spandoek.

Volgens Jan Oosterkamp, raadslid namens Strijens Belang, zijn de burgers het meer dan zat. "Wij mogen straks de rekening betalen", vertelt hij tegen RTV Rijnmond vanuit een rijdende auto, onderweg naar Den Haag.

"Wij hebben met een alternatieve burgerpeiling aangetoond dat de weerstand groot is, maar bestuurders gaan gewoon hun gang", verklaart Oosterkamp.

 

'Niets te maken met democratie'

Volgens het Strijenaarse raadslid heeft de herindeling weinig met democratie te maken: "Herindelen is een bestuurlijk model, een speeltje van managementgoeroes. Het heeft niets te maken met participatie."

 

Veel inwoners van de Hoeksche Waard zijn het meer dan zat: "Het is doorgestoken kaart, wij tellen toch niet mee. Het maakt geen zak uit, maar wij mogen straks de rekening betalen", zegt Oosterkamp.

Mensen komen met de veranderingen op grotere afstand te staan van hun bestuurders: "Ze zijn het vertrouwen in het bestuur nu al kwijt", zegt Oosterkamp.

 

Heeft het zin?

Het is nog maar de vraag of een demonstratie in Den Haag zin heeft, beseft Oosterkamp. "Het zal weinig concreets betekenen. De politieke partijen hebben hun standpunt wel zo'n beetje ingenomen."

 

Volgens de Strijenaar komen er waarschijnlijk weinig mensen met hem mee, maar opgeven is voor hem geen optie: "Mensen hebben mij niet voor niets gekozen in de raad van Strijen."

 

Vóór herindeling

Ook voorstanders van één gemeente Hoeksche Waard zijn afgereisd naar Den Haag. Eén van hen is Maurice Pahladsingh, raadslid voor D66 in Oud-Beijerland.

 

“Er zijn eigenlijk een aantal grote vraagstukken die op eilandniveau spelen. Mobiliteit bijvoorbeeld. Het loopt helemaal vast op het eiland als de tunnel weer eens dicht gaat. Dat zijn geen zaken voor Binnenmaas, Korendijk, Strijen, Cromstrijen of Oud-Beijerland apart, maar voor ons allemaal.”

“Maar het geldt ook voor andere dingen: wonen, vergrijzing, de krimp. Nog steeds trekken veel jonge mensen weg van het eiland, dat moeten we op eilandniveau aanpakken. Per gemeente werkt niet; dat kunnen we het beste doen als één gemeente Hoeksche Waard.”

De Tweede Kamer besluit dinsdag over de herindeling van de gemeentes Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen. Als die doorgaat, is de nieuwe gemeente Hoeksche Waard op 1 januari 2019 een feit. Bron: RTV Rijnmond

 Ga terug

Publicatie datum: 23-4-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Waardevol

15 aug.-  Laren, begin augustus, lijkt sereen stil. Veel inwoners liggen elders in de zee, dan wel verzetten hun gedachten door andere culturen op te snuiven. De stilte doet me terugblikken op mijn eerste honderd dagen als wethouder. En alleindrukken  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een mooie start

8 juli.- Dit is niet mijn eerste column in het Larens Journaal, maar wel als nieuwbakken wethouder. “Ik ben blij, trots en nederig”, zei Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amster  Lees verder

[Het weer in Laren]

16,5°Cza
22°Czo
22°Cma
23°Cdi

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

25 juli.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (28)

15 aug.-  De rijkdom van Laren schittert  niet zoals veel ‘buitenlanders’ – niet ingezetenen van Laren-  denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]