De Metropoolregio Amsterdam, wat is dat eigenlijk?

23 mei.- Komende week staat het thema 'Metropool in ontwikkeling' centraal in Jouw Noord-Holland. Maar wat is dat precies, die Metropoolregio Amsterdam? En waarom is het belangrijk? Acht vragen én antwoorden!

1. Wat is de Metropoolregio?
De Metropoolregio is een bestuurlijk samenwerkingsverband van gemeentes en provincies rondom Amsterdam. Dat klinkt heel vaag, maar de Metropoolregio neemt veel belangrijke beslissingen. Bijvoorbeeld over wonen (hoeveel huizen bouwen we en waar) of over verkeer (welke wegen moeten we aanleggen, waar moeten er meer bussen rijden).
Ook beslist de Metropoolregio over de economie (moeten er meer kantoren komen, waar is ruimte voor industrie, welke start-ups krijgen subsidie, wat doen we met alle toeristen), de duurzaamheid (geld voor windmolens) en de natuur.2. Woon ik in de Metropoolregio?
Dat kan heel goed! In de regio wonen zo'n 2.5 miljoen (!) mensen. In totaal bestaat het samenwerkingsverband uit 33 gemeenten, namelijk Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede- Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort. Ook werken twee provincies mee: Noord-Holland en Flevoland.
3. Waarom is er een Metropoolregio? 
Besluiten die genomen worden over de eerder genoemde belangrijke onderwerpen overstijgen steeds vaker de gemeentegrenzen. Er hoeft niet overal een dure jachthaven aangelegd te worden. Omdat er bovendien weinig ruimte is moeten gemeenten (ja, zelfs Amsterdam) met de buren samenwerken. Hoe kunnen we de beperkte ruimte en geld het beste gebruiken. 
4. Maar wat merk ik dan van de Metropoolregio? 
Niets, en tegelijkertijd toch vaker dan je denkt. Jouw eigen gemeente bepaalt uiteindelijk zelf (en is verantwoordelijk) waar er in jouw gemeente gebouwd en gewerkt wordt en waar de nieuwe weg komt. Maar dat doet jouw gemeente wel in samenspraak met alle andere gemeenten en provincies in de Metropoolregio.
Inwoners hebben vrijwel nooit met de Metropoolregio te maken, maar wat er in de Metropoolregio besloten wordt is wel dagelijks om je heen te zien. Denk hierbij aan een busstation, recreatieplas, windmolens of een nieuw kantorenpark.5. Wie is de baas van de Metropoolregio? 
Er is geen baas! De burgemeester van Amsterdam is net zo belangrijk als de burgemeester van Oostzaan. Om toch niet oeverloos en eindeloos met iedereen te praten zijn er wethouders, burgemeesters en gedeputeerden die voorzitter zijn van een bepaald onderwerp.
Gedeputeerde Joke Geldhof van Noord-Holland is bijvoorbeeld voorzitter van wonen. Samen met een aantal geselecteerde wethouders bepaalt zij hoeveel woningen gebouwd moet worden en waar.Dat besluit moet dan door alle gemeenten uitgevoerd worden. Maar die afzonderlijke gemeenten mogen zelf bepalen hoe die huizen er uit zien en welke kleur de dakpannen moeten zijn.6. Allemaal leuk en aardig, maar wat hebben we hieraan? 
Samen staan we sterker! Als Amsterdam weer een gerenommeerd buitenlands bedrijf weet te strikken, kunnen we de werknemers in Almere laten wonen door dáár woningen te bouwen, maar ook te zorgen voor een goede weg en buslijn naar Almere.
Hopelijk voorkomen we hiermee dat er dingen dubbel gebeuren. En voorkomen we dat een milieuvervuilend bedrijf dat moet verhuizen, niet bij de buren vrolijk verder gaat met vervuilen.7. Wat wil de Metropoolregio bereiken? 
Als het aan de Metropoolregio ligt, zijn er straks genoeg huizen om in te wonen, is er goed én efficiënt openbaar vervoer en zijn er slimme bedrijven die voor werk zorgen. Dit alles het liefst met voldoende duurzame energie en ruimte voor natuur. 
8. Hoe blijf ik op de hoogte van het laatste Metropoolregio-nieuws?
Via NH Nieuws natuurlijk! Klik in de app of site onder het tapje 'Metropool' en blijf op de hoogte van het laatste Metropoolregio-nieuws.  Bron: NH GooiGa terug

Publicatie datum: 23-5-2018

[Laren in beeld]

[Column]

Fusieleed: een dossier waarin alles misging wat mis kon gaan

20 juni.- Huizen, Blaricum en Laren schrijven in een brief aan de provincie Noord-Holland dat ze gezamenlijk verzoeken de ARHI-procedure te stoppen. Een even terecht als begrijpelijk verzoek; alledrie hebben een zelfstandig voortbestaan in de coa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Jong in de gemeenteraad

22 juni.- Er wordt mij vaak gevraagd: ‘Hoe het nou is om gemeenteraadslid te zijn?’ Nou, het heeft voor mij vele aspecten. Het is sowieso super interessesant en erg leerzaam, soms is het spannend, soms een tikkeltje saai  Lees verder

[Het weer in Laren]

18°Czo
16,5°Cma
15°Cdi
15°Cwo

[Opinie]

Vechten voor zelfstandigheid. Juist nu !!

8 juni.- Het wordt er allemaal niet duidelijker op. De minister vertraagt de besluitvorming over fusie. De een legt het uit dat dit vooral betekent dat de koers wordt verlegd naar het faciliteren van&  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an (20)

20 juni.- Ik ben niet zo’n boerenzakdoeken-man die zijn neus snuit in het verleden.‘‘There is no past, no future, you have to live in the immediate now’, stelt  de hedonistische goeroe Bhagwan Shree Rajneesh,die dagelijks in Poona een ritje in één van zijn Rolls Royces maakte.Anderen beweren overigens dat deze ‘verlichte’ wijsheid afkomstig is van de   Lees verder

[Volg Larens Behoud op]